Rallin MM-sarja Pohjois-Amerikkaan?

1.2.2024 / 14:25

[ A- ] / [ A+ ]

Vaikka Meksiko jäi tämän vuoden kalenterista pois, WRC-autot saatetaan silti nähdä Pohjois-Amerikassa loppuvuodesta.

Rallin MM-sarjan laajentumisesta Pohjois-Amerikkaan; tarkemmin Yhdysvaltoihin tai Kanadaan on puhuttu jo vuosia. Yhdysvalloissa ollaan hankkeen suhteen tosissaan, sillä mahdollisen USA:n osakilpailun järjestäjät suunnittelevat tunnin mittaista näytöstapahtumaa IndyCar-sarjan päätösosakilpailuviikonlopun yhteyteen syyskuulle.

Music City Grand Prix ajetaan Nashvillessä Tennesseen osavaltiossa ja näytöskisaan odotetaan ainakin kahta huipputason Rally1-autoa.

Aloite on yksi useista askeleista Yhdysvaltojen palaamisessa MM-sarjaan. Aikajana kohti vuoden 2026 mahdollista osakilpailua varten alkaa American Rally Associationin hyväksymällä tapahtumalla kesäkuussa, johon osallistuu 50 kilpailijaa, seuraavana on Nashvillen kilpailu syyskuussa sekä varsinainen näyttökilpailu maaliskuussa 2025. Mikäli kaikki loksahtaa kohdilleen, MM-osakilpailu ajettaisiin maaliskuussa 2026.

– WRC:n sidosryhmät haluavat näytöskisan tämän syyskuussa ajettavan rallin yhteyteen, kertoi hankkeen johtaja Stuart Wood uutissivusto Dirtfishille.

– Saamme paikalle toivottavasti yhden tai kaksi autoa, joilla ajetaan kisaa. Emme ole vielä suunnitelleet tarkemmin, miten käytännössä ajetaan; se voisi mies miestä -vastaan tai rallia mukaillen lähdettäisiin lyhyin väliajoin.

– Pidetään peukkuja, että Nashvillessa nähdään Rally1-autoja syyskuussa, 150 000 silmäparin ihmeteltävänä ja toivottavasti vaikuttuneina – jopa enemmän kuin muista ratatapahtumista.

On vielä epäselvää, mitä Rally1-autoja nähdään tapahtumassa. WRC Promoterin tapahtumajohtaja Simon Larkin vihjaa, että “autoja saadaan varmasti paikalle, muttei ehkä kaikkia kolmea.”

Larkin lisää, että Nashville on sopiva paikka näytöstapahtumalle, koska se on se on kahden tunnin päässä Chattanoogasta, jota on suunniteltu mahdollisen MM-osakilpailun isäntäkaupungiksi.

– Se on keskeisellä paikalla ja tiet ovat hienoja. Ja voimme tehdä sen Chattanoogassa, mitä meidän tarvitsee tehdä, melko helposti.

Stuart Wood on samoilla linjoilla Larkinin kanssa.

– FIA on käynyt tarkastamassa tiestöä ja he sanovat niiden täyttävän toivotut standardit; ei liian suuria keskinopeuksia, eikä pitkiä suoria.

– Meillä on itäisessä Tenneseessä teitä, joita on ajettu ralleissa, ja sieltä löytyy 300 mutkaa 15 kilometrin matkalla. Ne ovat todella teknisiä pätkiä.

Edellisen kerran rallin MM-sarjan osakilpailu ajettiin Yhdysvalloissa vuonna 1988. Silloin Olympus Rallyna tunnetun kisan voitti Miki Biasion Lancialla.


Facebook kommentit