MOTORSPORT

Rallin SM-finaalin kuuma kaksintaistelu: Lindholm-Heikkilä – “Asetelma on selvä”

Rallin SM-sarjan seitsemäs ja samalla kauden viimeinen osakilpailu ajetaan lauantaina Kouvolassa. Suurin mielenkiinto kohdistuu ilman muuta SM1-luokan mestaruustaisteluun Emil Lindholmin ja Mikko Heikkilän välillä.

Viime vuonna rallin SM-sarjan kauden viimeiseen osakilpailuun Kokkolassa startattiin Mikko Heikkilän johtaessa SM1-luokan pisteissä, kun taas Emil Lindholm lähti hakemaan uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta pistetaulukon toiselta sijalta. Kaksikon välinen piste-ero oli vain yksi piste, mutta kun Heikkilä jäi Kokkolassa lopulta neljänneksi ja Lindholm ajoi voittoon, kruunattiin Lindholm Suomen mestariksi.

Tänä vuonna tästä kaksikosta SM1-luokan pistejohdossa kauden viimeiseen osakilpailuun starttaa Lindholm, jolla eroa pisteissä toisena olevaan Heikkilään on kahdeksan pistettä. Tilanne kiristyi edellisessä SM-rallissa Mikkelissä, kun Lindholm joutui keskeyttämään vaihdelaatikkovian takia ja Heikkilä ajoi voittoon. Lähtökohta Kouvolassa ajettavaan finaaliin on varsin selkeä: Jos Lindholm voittaa, Lindholm on mestari. Jos Heikkilä voittaa, Heikkilä on mestari.

– Asetelma on selvä. Se kumpi meistä voittaa, on varma mestari ja pisteitä ei tarvitse kenenkään laskea. Luvassa on varmasti kova viikonloppu ja mikäs sen parempaa, Lindholm ennakoi tiedotteessaan.

Mikäli kumpikaan ei kilpailua voita, on Lindholm varmuudella mestari ollessaan vähintään toinen tai kolmas. Mikäli Heikkilä ei voita ja Lindholm olisi neljäs tai viides, niin Heikkilältä vaaditaan silloin toista sijaa mestaruuteen. Lindholm on voittanut tänä vuonna SM-rallin Rovaniemellä, Kuopiossa ja Seinäjoella, kun taas Heikkilän kauden avausvoitto tuli edellisessä osakilpailussa Mikkelissä.

– Varmaan nyt olisi hyvä mahdollisuus ottaa niitä paineita, mutten kuitenkaan ajatellut ottaa. Loppujen lopuksi kyseessä on kisa siinä missä muutkin, vaikka pikku kutkutus onkin lisämausteena. Valmistautumisen tulee kuitenkin olla samanlainen kuin muihinkin osakilpailuihin. Mikkelin jälkeen on hyvä fiilis ja siltä pohjalta on hyvä lähteä, Heikkilä korostaa.

Kouvolassa ajettiin edellisen kerran SM-ralli talvella 2021 ja silloin Heikkilä pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä SM-rallin yleiskilpailun ja SM1-luokan voittoa, joten nurmijärveläisellä on Kouvolasta hyviä muistoja aivan lähihistoriasta. Lindholm puolestaan juhli Kouvolassa voittoa vuonna 2020, kun Kouvolassa edellisen kerran ajettiin SM-sarjan kesäkauden osakilpailu. Tänä vuonna Kouvolassa on tarjolla uudistunut kilpailureitti.

– Uudet tiet ovat meille hyvä asia. Toisaalta ajetaan sitten missä tahansa, niin Mikollekin tiet ovat yleensä uusia ja myös hän ajaa hyvin nuotista. Ennen kisaa alueelle on luvattu sadetta. Jos tiet eivät mene mutaisiksi, niin sade on ensimmäiselle autolle hyvä asia, kun vesi sitoo irtohiekan tienpintaan kiinni. Toisaalta Mikko lähtee heti peräämme, joten olemme hyvin samankaltaisessa asemassa, Lindholm arvioi.

 

Emil Lindholm starttaa Kouvolan SM-finaaliin kahdeksan pisteen johtoasemassa (Kuva: Merita Mäkinen).

 

pitkävetovihjeet

 

“Ei oteta siitä paineita”

Siinä missä Lindholm on SM1-luokan hallitseva Suomen mestari, on Heikkilä napannut kahdelta edelliseltä SM-kaudelta kaksi mitalia: SM-hopeaa viime vuonna ja SM-pronssia 2020.

– Kouvolassa tiet ovat perinteisesti olleet nopeita ja reitti hyvä. Tämän vuoden reittiä on hankala vielä kuvailla, sillä ainoastaan yksi kilpailun erikoiskokeista on ajettu aiemmin. Uskon reitin olevan meille sopiva. Edellisellä kerralla voitettiin täällä ja Hondallakin tuli aikanaan otettua SM4-luokan luokkavoitto, Heikkilä muisteli.

Heikkilän viimeisin kilpailu oli Mikkelin SM-ralli, kun taas Lindholm ajoi edellisen kerran kelloa vastaan Kreikan MM-rallissa kolme viikkoa sitten.

– Suurin muutos on paluu hitaalta MM-sarjan reitiltä SM-sarjan kovavauhtiselle reitille. Kreikassa ajoimme paikalla 12–15 ja kiersimme kiviä. Nyt ajamme ensimmäisenä autona reitillä kaasu pohjassa. Mutta sen mukaan ajetaan, mitä tiet missäkin pyytävät. Testeissä lähinnä sopeuduimme jälleen kerran ajamaan suomalaisten sorateiden vaativaa vauhtia. Vuosi sitten olimme samassa tilanteessa ja kun se kausi päättyi hyvin, niin mieli on kepeä, Lindholm vakuuttaa.

Mestaruuteen mahdollisuus on vielä myös Egon Kaurilla, sekä Teemu Asunmaalla, mutta jomman kumman heistä nouseminen mestariksi vaatisi Lindholmilta ja Heikkilältä Kouvolassa melkoista romahdusta. Mikäli Kaur ajaisi voittoon, pitäisi Lindholmin sijoittua viidenneksi tai huonommin ja Heikkilä puolestaan ei saisi olla kolmatta sijaa ylempänä.

Jos Asunmaa nappaisi Kouvolasta kauden kolmannen voittonsa, saisi Lindholm olla korkeintaan seitsemäs ja Heikkilä neljäs. Todennäköisin skenaario onkin se, että mestaruustaistelu tullaan käymään Lindholmin ja Heikkilän kesken, kun taas Kaur ja Asunmaa tulevat ratkaisemaan pronssimitalin kohtalon. Kaksikon välinen piste-ero on Kaurin hyväksi neljä pistettä.

– Mestaruushan ei käytännössä ole enää mahdollinen. Pronssista voidaan ajaa, mutta ei oteta siitä paineita. Ajetaan omaa kilpailua ilman isompia kamppailuja, Asunmaa suunnitteli.

Asunmaa on ollut vuodesta 2015 lähtien joka vuosi mitaleilla rallin SM-sarjassa. Vuonna 2015 ja 2016 alavutelainen juhli SM2-luokan mestaruutta ja hattutemppu täydentyi vuonna 2017, kun tulokaskausi SM1-luokassa toi heti Suomen mestaruuden. Vuosina 2018 ja 2021 Asunmaa sijoittui SM1-luokassa kolmanneksi, kun taas 2019 ja 2020 tuloksena oli kuninkuusluokasta uran toinen ja kolmas Suomen mestaruus.

Kouvolan SM-ralli käynnistyy lauantaina kello 9.34. Ohjelmassa on seitsemän erikoiskoetta yhteispituudeltaan 98,02 kilometriä.

SM1-luokan pistetilanne 6/7 osakilpailua

1) Emil Lindholm (NHD) 104
2) Mikko Heikkilä (MäntsMK) 96
3) Egon Kaur EST 85
4) Teemu Asunmaa (AlavUA) 81
5) Aleksi Röyhkiö (PR-Rac) 58
6) Juha Salo (KaUA) 56
7) Anssi Valkonen (AL-Härmä) 33
8) Anssi Rytkönen (KoMoKe) 31
9) Riku Tahko (PoSUA) 28
10) Niclas Grönholm (EMSC) 17

 

Kuljettajien loppupisteet SM1-luokassa Kouvolan SM-rallin sijoituksen mukaan.

 

Lindholm vs Heikkilä kaudella 2022

Rovaniemi: 1. / 3.
Riihimäki: 12. / 2.
Kuopio: 1. / kesk.
Turku: 2. / 3.
Seinäjoki: 1. / 2.
Mikkeli: kesk. / 1.

 

 

Kouvolan SM-rallin aikataulu

09.34 – EK1 Enäjärvi (9,12 km)
10.04 – EK2 Tirva 1 (10,99 km)
11.03 – EK3 Uro 1 (7,96 km)
11.25 – EK4 Luotola 1 (25,50 km)

Huoltotauko

14.23 – EK5 Tirva 2 (10,99 km)
15.22 – EK6 Uro 2 (7,96 km)
15.44 – EK7 Luotola 2 (25,50 km)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

17-vuotias rallilupaus huippukalustolla Kouvolan SM-ralliin – “Yllätys itsellenikin”

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com