Ranskalaismerkin viimeisintä mallia ohjastanut 139 kuljettajaa – Missä suomalaiset?

31.7.2020 / 14:08
Mads Östberg ja Citroen C3 R5 (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Citroen C3 R5 -ralliauton ratissa on kilpailuihin startannut viime vuosina yhteensä 139 kuljettajaa, mutta yksikään heistä ei ole suomalainen.

Rallin MM-sarjassa Citroen on takonut 2000-luvulla huikeaa menestystä WRC-luokan puolella, mutta R5-ralliautoissa sen menestys on jäänyt pahasti Skodan ja Fordin varjoon. Tosin siinä missä Citroenin R5-autoista ensimmäinen, DS3 R5, ylsi MM-sarjassa WRC2-luokan voittoon vain kerran ja saavutti yhteensä yhdeksän palkintosijoitusta (yhteensä 83 MM-starttia), on viimeisin C3 R5 -auto tuonut ranskalaismerkille viime vuosina jo huomattavasti parempaa menestystä.

Citroen ilmoitti äskettäin, että sen tehtaalta on maailmalle lähtenyt nyt yhteensä 60 kappaletta Citroen C3 R5 -ralliautoja. Kyseinen malli teki ensiesiintymisensä kilpailujen osalta marraskuussa 2017 Ranskassa, Var Rallissa, missä Yoann Bonato toimi etuauton kuljettajana. Ensimmäinen kilpailu kelloa vastaan oli huhtikuussa 2018 ajettu Korsikan MM-ralli, mistä Bonato kirjautti heti komeasti WRC2-luokan kakkossijan.

Citroenin C3 R5:llä on tähän mennessä startattu MM-sarjassa 50 kertaa ja alempien (WRC2, WRC2 Pro, WRC3) luokkien voittoja sillä on saavutettu yhdeksän kappaletta ja palkintosijoituksia yhteensä 17 kappaletta. Ensimmäisen MM-voiton arkkitehtinä toimi kukas muu kuin Bonato, joka oli ykkönen WRC2-luokassa Monte Carlon MM-rallissa tammikuussa 2019. Mads Östberg on tuonut MM-sarjan luokkavoittoja tälle mallille viime ja tänä vuonna yhteensä viisi kappaletta.

Viime vuoden lokakuussa Espanjan MM-rallissa Citroen C3 R5:llä voitettiin sekä WRC2 Pro -luokka (Östberg), että myös WRC2-luokka (Eric Camilli). EM-sarjan puolella Alexey Lukyanuk on ollut Citroenin johtotähti viime vuodesta lähtien ja viime viikonloppuna venäläinen ajoi Italian EM-rallissa yleiskilpailun voittoon johdettuaan kilpailua ensimmäisestä erikoiskokeesta aina maaliin asti.

Vaikka Citroen C3 R5 -ralliautolla on tähän mennessä kilpaillut jo 139 kuljettajaa, 21 eri maasta, suomalaisten käsiin ei kyseinen auto ole päätynyt vielä kertaakaan. Sen sijaan C3 R5:n edeltäjä, Citroen DS3 R5, oli tuttu näky muun muassa SM-sarjassa. Jussi Vainionpää ajoi Citroen DS3 R5:llä Turun SM-rallin yleiskilpailun voittoon vuonna 2015 ja oli Joensuun SM-rallissa toinen.

Vuoden 2016 Tunturirallista Vainionpää kirjautti SM1-luokan kakkossijan ja oli samaisessa kilpailussa vuotta myöhemmin yleiskilpailussa kolmas. Vainionpään lisäksi DS3 R5:llä ovat suomalaiskuljettajista rallissa kilpailleet ainakin Kristian Kiviniemi, Jouni Virtanen, Saku Vierimaa, Kari Hämäläinen, Teemu Kortesalmi, sekä Rami Seppä.

Citroen C3 R5

139 kuljettajaa
443 starttia, yhteensä 271 kilpailua
58 voittoa (54 Euroopassa, 4 Etelä-Amerikassa ja 2 Aasiassa)
136 palkintosijoitusta, 564 ek-voittoa

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit