MOTORSPORT

Rata-SM-avaus ja The Gran Turismo: Sääntöuudistuksen kokenut sarja aloitti näyttävästi

Rata-autoilun SM-sarjan kauden ensimmäinen kilpailuviikonloppu ajettiin viime viikonloppuna Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa. Mukana nähtiin myös kokonaan tälle kaudelle sääntöuudistuksen kokenut The Gran Turismo -sarja.

The Gran Turismo-luokan (TGT) historian ensimmäinen kilpailulähtö ajettiin lauantaina auringon helliessä. Luokka saavutti samalla suuren virstanpylvään, kun lähdössä oli 10 sarjaan ilmoittautunutta kuljettajaa, joten luokka sai SM-arvon. TGT-luokassa on kolme ryhmää: GT3- ja GT4 -luokitellut autot, vapaasti rakennetut autot, sekä hieman rakentelurajoituksia sisältävä luokka.

Ahvenistolla ykkösryhmään ilmoittautui Emil Westman (GT3 Dodge Viper) ja Johan Dahlbacka (GT4 Ginetta), kakkosryhmään Jani Koskinen (Mitsubishi Lancer Evo 5, Timeattack), Petri Ortju (Chevrolet Camaro, V8 Thunder), Jarkko Tähtinen (Ford Mustang, V8 Thunder), John Westman (BMW 850, Special Saloon, Timeattack), sekä Petri Ilmarinen (Porsche) ja kolmosryhmään Toni Lähteenmäki (Honda Type R), Kaj Erik Kytönen (Citroen DS3 150 Sport) ja Erkka Lindsted (Mini Cooper S).

Ennen lauantain ja sunnuntain kilpailulähtöjä suurin osa kuljettajista ajoi perjantain vapaissa harjoituksissa. Jani Koskinen oli saapunut paikalle hyvissä ajoin Mitsubishillaan. Koskinen ehti ajamaan kuusi kierrosta, ennen kuin ajot päättyivät etuperän hajoamiseen, josta valui öljyä pakoputken päälle. Ratahenkilökunta kuitenkin sammutti palon alun erittäin ripeästi ja ammattitaitoisesti.

TGT-luokka tuo kotimaiseen rata-autoiluun uuden muuttujan, aikasakon, joka jaetaan kuljettajien aika-ajon perusteella ryhmittäin seuraavasti: nopeimmalle 25 sekuntia, toiselle 23 sekuntia ja siitä sija kerrallaan kaksi sekuntia vähemmän. Minimi aikasakko on viisi sekuntia ja jokaiselle kuljettajalle varikkopysähdys on pakollinen.

Lauantai-aamun ohjaajakokouksen jälkeen TGT-kuljettajat jäivät kuuntelemaan ohjeita uuden muuttujan, eli pakollisen varikkopysähdyksen toimintaan. Kuljettajat kuuntelivat suurella mielenkiinnolla ohjeita ja tutustuivat samalla uusiin tauluihin, joilla tuo aikasakko lasketaan. Tämä uusi muuttuja, uudet kuljettajat, uudet toimihenkilöt ja uudet välineet loivat ilmaan suurta positiivista jännitystä, sillä eihän tällaista ole ennen nähty ja koettu.

 

Pikaluotto

 

Viikonlopun toinen kilpailulähtö erittäin lämpimässä säässä

Aika-ajoissa Johan Dahlbackan Ginetta löi varikkorajoittimen päälle kesken ajon ja kokenutkaan kuljettaja ei sitä saanut pois päältä, joten tiimille jäi runsaasti hommia ennen varsinaista lähtöä. Ykkösryhmän nopein oli Emil Westman, kakkosryhmässä nopeinta vauhtia piti Jani Koskinen ja kolmosryhmän ykkönen oli Toni Lähteenmäki.

Ensimmäinen kilpailulähtö päästiin aloittamaan ajallaan. Ensimmäiseen pakolliseen varikkopysähdykseen varauduttiin niin, että ensimmäisenä otettiin sisään ryhmiensä nopeimmat kuljettajat. Kuljettajille näytettiin taulua heti lähdön jälkeen ja näin ollen heillä oli kaksi kierrosta aikaa tulla varikolle. Dahlbackan Ginettan varikkonopeusrajoitin ei lähtenyt pois päältä, joten hän joutui useasta yrityksestä huolimatta keskeyttämään lähtönsä jo lämmittelykierroksella.

Jarkko Tähtisen Mustang hyytyi suolenkille ensimmäisen kierroksen jälkeen. Lindstedtin autoon tuli teknisiä ongelmia aika-ajossa, joten hän tyytyi seuraamaan lähtöä varikkopilttuusta. Lähdön voitti Emil Westman, toiseksi tuli Jani Koskinen ja kolmanneksi John K. Westman.

Toinen lähtö ajettiin sunnuntaina alkuiltapäivästä erittäin lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Kuljettajat olivat saaneet korjattua edellisinä päivinä ilmenneet tekniikkamurheet ja lähdössä oli mukana kaikki kuljettajat. Autot saatiin oikeaan järjestykseen lauantaina ajetun edellisen lähdön maaliintulojärjestyksen perusteella ja samalla huomattiin Ilmarisen Porscheen ilmestyneen tekninen vika. Vihreä Porsche joutui siis takaisin varikolle ennen ensimmäistä lämmittelykierrosta.

Toinen kilpailulähtö ajettiin tavallisena ratakilpailuina ilman pakollista varikkopysähdystä. Lähtö sujui todella mallikkaasti ja toiselta paikalta startannut Koskinen sai hyvän startin ja ampaisi johtoon. Koskisella oli vaihteistossa ongelma ja hän ajoi lähtönsä ilman viitosvaihdetta. Viitosvaihdetta tarvitaan Koskisen Evossa lähinnä maalisuoran loppupuolella.

Koskinen johti ensimmäiset kolme kierrosta, mutta latausongelmat alkoivat uudelleen ja hän joutui luovuttamaan johtopaikkansa aavistuksen nopeampaa kierrosaikaa tahkoavalle Emil Westmanille. Koskisen paras kierrosaika oli sunnuntain kilpailussa 1.22,643 ja Westmanin 1.22,449. Westman ajoi ensimmäisenä hyvää vauhtia, kunnes häneltä puhkesi rengas seitsemännellä kierroksella Tarun mutkan jälkeisessä kurvissa. Westman nilkutti varovasti varikolle ja hänen kilpailu päättyi tällä kertaa valitettavasti renkaan rikkoutumiseen.

Dahlbacka otti osaa kilpailuviikonloppuun juuri hankkimallaan Ginetallaan. Dahlbacka on uudesta autostaan erittäin innoissaan ja hänellä kova usko normaalikalustostaan poikkeavaan autoon. Dahlbacka sai pienen osuman suolenkillä, joka johti takarenkaan epävakaaseen käyttäytymiseen lähdön lopun ajaksi. Dahlbackan paras kierrosaika oli 1.29,939, minkä hän siis saavutti ensimmäisellä kierroksellaan.

Rata-SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Seinäjoella 21.-22. heinäkuuta.

Ahveniston tulokset

1. kilpailulähtö

Ryhmä 1: Emil Westman, Johan Dahlbacka (keskeytti)

Ryhmä 2: Jani Koskinen, John Westman, Petri Ortju, Petri Ilmarinen, Jarkko Tähtinen (keskeytti)

Ryhmä 3: Toni Lähteenmäki, Kaj Erik Kytönen, Erkka Lindstedt (ei startannut)

2. kilpailulähtö

Ryhmä 1: Emil Westman (keskeytti), Johan Dahlbacka (keskeytti)

Ryhmä 2: Petri Ortju, Jarkko Tähtinen, John Westman, Jani Koskinen (keskeytti), Petri Ilmarinen (ei startannut)

Ryhmä 3: Toni Lähteenmäki, Erkka Lindstedt, Kaj Erik Kytönen

SM-pistetilanne

1) Petri Ortju (TamUA) 39
2) John K. Westman (KokUA) 32
3) Toni Lähteenmäki (AMM) 26
4) Emil Westman (KokUA) 25
5) Jani Koskinen (NuUA) 20
5) Jarkko Tähtinen (AAU) 20

Teksti: Rata-SM:n tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com