Red Bull lähetti Marcus Grönholmin haastattelemaan Kalle Rovanperää – “Sinua on sanottu rallin Verstappeniksi”

2.8.2017 / 03:36
Marcus Grönholm ja Kalle Rovanperä (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Aivan kuten uutisoimme viikko ennen Suomen MM-rallia, niin energiajuomajätti Red Bull oli varannut Kalle Rovanperälle ohjelmaa Keski-Suomen sorasirkuksen yhteyteen. Red Bull päätti lähettää rallin kaksinkertaisen maailmanmestarin Marcus Grönholmin haastattelemaan Rovanperää tämän kotiinsa Puuppolaan.

Marcus Grönholmia ja Kalle Rovanperää yhdistävä tekijä rallin lisäksi on Kallen isä Harri Rovanperä, joka vuosina 2001-2004 ajoi Grönholmin tallikaverina Peugeotilla. Grönholm ja Rovanperä saavuttivat neljän kauden aikana rallin MM-sarjassa neljä kaksoisvoittoa. Grönholmin varmistaessa uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden marraskuussa 2000 Walesissa, Kallella oli ikää pari kuukautta.

Isältä pojalle on niin vanha sanonta, että sen alkuperää ei varmaan kukaan edes tiedä. Siinä missä Harri Rovanperän pojasta Kallesta on tullut jo nuorena todellinen rattitaituri, niin myös Marcus Grönholmin poika Niclas rakentaa omaa uraansa autourheilun puolella. Niclas Grönholmin laji on rallicross ja “kilpailukenttänä” lajin MM-sarja.

– Luulen sen olevan mahdollista, että geeneillä on vaikutusta siihen, että ajotaito voi siirtyä isältä pojalle. Mutta on myös totta, että jos olet tunnettu kuljettaja, niin sinulla on yhteyksiä lajin sisällä, joita voit käyttää auttaaksesi poikaasi, jotta hän saa mahdollisuuden hyvään kalustoon. Mutta sitten sitä täytyy myös ajaa ja se on aina se vaikein osuus. Ja juuri tästä syystä todella ihailen Kallea, mielestäni hän on huikea talentti, jolla on loistava mahdollisuus tulla maailmanmestariksi jonain päivänä. Tietenkin edessä on vielä pitkä tie kuljettavaksi, Grönholm muistuttaa.

Grönholmin ollessa 16-vuotias hän kilpaili motocrossissa ja haaveili ammattilaisuudesta. Polvivamma kuitenkin muutti kaiken, Grönholm päättyi ralliautoilun pariin ja loppu on historiaa. Ensimmäisen MM-rallinsa Grönholm ajoi ollessaan 21-vuotias. Rovanperän WRC-debyytti on näillä näkymin edessä Walesissa kuluvan vuoden lokakuussa Rovanperän ollessa tuolloin 17-vuotias. Grönholm kertoi oman mielipiteensä Red Bull TV:n lähetyksessä viime perjantaina siitä millä autolla Rovanperä tulee Walesissa ajamaan.

– M-Sport ja Ford. Ei ole mitään varmaa tietoa, mutta luulen että näin käy, Grönholm sanoi.

Red Bull TV:n haastatteluissa MM-sarjan nykytähdet kertoivat tieneensä Rovanperän jo pitkältä ajalta, eikä pelkästään viime vuosien saavutusten ansiosta.

– Yksi hauskimmista videoista mitä olen koskaan nähnyt, on se miten kovaa hän pystyi ajamaan vasta kahdeksanvuotiaana, Teemu Suninen muistelee Rovanperän ensimmäistä YouTube-hittiä.

– Muistan nähneeni videoita, kun hän oli vasta lapsi, myös Hayden Paddon muistaa Rovanperän YouTube-hitit.

– Luulen, että hän on kaikkien aikojen nuorin rallikuljettaja, Sebastien Ogier puolestaan sanoo.

Rovanperän WRC-debyytin lähestyessä kovaa vauhtia on tottakai vielä tässä vaiheessa turhaa alkaa tekemään hänestä MM-voittajaa tai maailmanmestaria ennätysajassa, mutta katsaus kaikkien aikojen tilastoihin osoittaa varsin mielenkiintoisia huomioita. Historian nuorin MM-rallin voittaja on Jari-Matti Latvala, joka ajoi ensimmäisen voittonsa (Ruotsi) 22 vuoden ja 313 päivän ikäisenä. Nuorin rallin maailmanmestari kautta aikojen on puolestaan Colin McRae, joka voitti vuonna 1995 mestaruuden ollessaan 27 vuoden ja 109 päivän ikäinen.

Rovanperän kausi kilpailujen osalta jatkuu kolmen ja puolen viikon päästä, kun Latvian sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Virossa 25.-26. elokuuta. Italian sarja puolestaan jatkuu Rooma Rallilla syyskuun puolivälissä.

Selivaara logo 2017

Red Bull TV:n “Past Meets Future” – Marcus Grönholm ja Kalle Rovanperä

Grönholm

– Olet nyt vasta 16-vuotias. Mikä oli ensimmäinen ajokokemuksesi?

Rovanperä

– Ensimmäisen kerran ajoin tavallista autoa kuusivuotiaana ja ralliautoa kahdeksanvuotiaana.

Grönholm

– Ketä autourheilussa ns. katsoit ylöspäin ollessasi nuorempi?

Rovanperä

– Itse asiassa en ketään. No isä tietysti, koska hän on minun isä. Mutta en fanita ketään kuljettajaa. Isä tietysti oli se syy miksi aloin ajamaan rallia. Häneltä sain ralliauton aikoinaan.

Grönholm

– Ralliautot, moottoripyörät ja monet muut menopelit, onko mitään mitä et osaa ajaa?

Rovanperä

– Itse asiassa ei. Kaikki missä on moottori, on minun juttuni.

Grönholm

– Sinua on sanottu rallin MM-sarjan Max Verstappeniksi. Mitä siitä ajettelet?

Rovanperä

– Olen kuullut siitä. En oikein tiedä, kun en ole vielä rallin MM-sarjassa. Toivottavasti pääsen sinne mahdollisimman pian.

Grönholm

– Missä ja milloin ajat ensimmäisen MM-rallisi ja mikä on talli / automerkki?

Rovanperä

– Lokakuussa Walesissa. En osaa sanoa vielä. Se ei ole salaisuus, koska emme tiedä sitä vielä.

Grönholm

– Millaisia ajatuksia sinulla on tulevasta WRC-debyytistäsi?

Rovanperä

– Luulen, että sen lähestyessä jännitys kasvaa, mutta toivottavasti saadaan siitä hienot muistot. Olisiko sinulla heittää jotain neuvoa minulle?

Grönholm

– Olet näyttänyt jo nopeutesi. Menet vain ja yrität päästä maaliin. Otat iisisti, koska sinun aikasi tulee vielä. Miten käsittelet paineita, tai onko sinulla edes paineita?

Rovanperä

– Tottakai on. Aina kun olen uuden haasteen edessä, niin aina on paineita. Ihmiset aina ajattelee minun ikääni ja puhuvat siitä. Tässä vaiheessa se ei ole enää iso juttu, olen jo tottunut siihen.

Marcus Grönholm, 49

Rallin maailmanmestari 2000 ja 2002
MM-hopeaa 2006 ja 2007, MM-pronssia 2005
152 MM-rallia, 30 voittoa ja 61 palkintosijoitusta
MM-ralleissa 543 ek-pohja-aikaa ja 615 MM-pistettä
Debytoi rallin MM-sarjassa Suomessa 21-vuotiaana

Kalle Rovanperä, 16

Rallin Latvian mestaruus 2016
Johtaa Latvian mestaruussarjaa tällä hetkellä
Voittanut kaksi SM-sarjan osakilpailua tällä kaudella
Kilpailee Italian mestaruussarjassa Peugeotilla
Tekee debyyttinsä rallin MM-sarjassa Walesissa lokakuussa 17-vuotiaana

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Lähde: Red Bull TV:n “Past Meets Future”


Facebook kommentit