MOTORSPORT

Respect! Jalkansa menettänyt brittikuski palasi radalle – vain 2,5 kuukautta onnettomuuden jälkeen

Huhtikuussa Britannian F4-sarjan osakilpailussa tapahtuneessa rajussa kolarissa vakavasti loukkaantunut ja jalkansa menettänyt Billy Monger palasi takaisin radalle vain 2,5 kuukautta onnettomuutensa jälkeen. Mongerin huikea asenne ja periksiantamaton luonne ovat keränneet tiistaina sosiaalisessa mediassa ansaittua kunnioitusta osakseen.

Huhtikuussa Doningtonin radalla ajetussa F4-luokan Britannian mestaruussarjan osakilpailussa brittikuski Billy Monger törmäsi rajusti radan varteen teknisen vian seurauksena pysähtyneen suomalaiskuljettaja Patrik Pasman autoon sillä seurauksella, että Monger loukkaantui vakavasti ja hänen molemmat jalat jouduttiin amputoimaan polvista alaspäin.

Hyvin paljon Mongerin asenteesta ja aidosta rakkaudesta moottoriurheilua kohtaan kertoo se, että kun hänet sairaalassa myöhemmin herätettiin koomasta, niin varsin nopeasti ajatukset olivat jo kääntyneet siihen, että miten Monger pystyisi jatkossa ajamaan kilpaa.

– Hän on tietoinen vakavista vammoistaan, mutta hän on myös poikkeuksellisen positiivinen tässä tilanteessa. Siinä hän istui ja mietti, että miten voisi käyttää kytkintä käsillään, Mongerin edustaman tallin johtaja Steven Hunter kertoi brittläiselle Autosport-lehdelle.

Sen jälkeen, kun Monger pääsi pois sairaalasta, on hän harjoitellut, liittynyt Fredric Sausset’in johtamaan akatemiaan, testannut kilpa-auton käsihallintalaitteita simulaattorin avulla, sekä ajanut autolla pellolla kotinsa lähellä. Kaikki tämä siksi, että Monger ei todellakaan halunnut luovuttaa, vaan haluaa edelleen toteuttaa suuren unelmansa.

– Unelmani siitä, että jonain päivänä olen ammattilaiskuljettaja, on kaikkea muuta kuin ohi, Monger sanoi Daily Sportscar -lehden haastattelussa.

Fredric Sausset’in akatemia on antanut Mongerille toivoa ja motivaatiota siihen, että hän palaisi takaisin kilpa-auton rattiin mahdollisimman nopeasti. Akatemian vetäjä, ranskalainen Sausset, 48, on itsekin kokenut jalka-amputaation, sekä lisäksi myös molempien käsien amputaation, kun hän sai kesken lomamatkan vakavan verenmyrkytyksen. Viime vuonna Sausset teki historiaa, kun hänestä tuli historian ensimmäinen Le Mansin 24 tunnin ajoon osallistunut neliraaja-amputoitu kuljettaja.

Le Mans on tähtäimessä myös Mongerilla – yhdessä Sausset’in kanssa.

– “Fredin” akatemialla on tällä hetkellä kolmivuotinen projekti, jonka tarkoituksena on tuoda tiimi mukaan Le Mansiin vuonna 2020, Monger kertoi Daily Sportscar -lehdelle kesäkuussa.

“Luulen pystyväni siihen”

Tiistaina Monger julkaisi Twitter-tilillään kuvan, missä hän istui rullatuolissa kypärä päässään odottaen autoon ja Brands Hatchin radalle pääsyä.

– Ensimmäisen kerran takaisin autoon, edellisestä kerrasta onkin jo pitkä aika, Monger kirjoitti kuvan yhteyteen, joka keräsi Twitterissä nopeasti toistasataa kommenttia, yli 1000 jälleen twiittausta, sekä reilut 4000 tykkäystä.

Vaikka Monger olikin siis aiemmin ajanut autoa pellolla, niin nyt edessä oli kuitenkin se hetki, mitä nuorukainen oli odottanut jo pitkään.

– Olen ajanut autoa ympäri peltoa kotimme lähellä, mutta en vielä radalla. Se on seuraava askel, päästä takaisin radalle, takaisin ratin taakse ja nähdä millä osa-alueilla minun pitää vielä kehittyä. Juuri tällä hetkellä minulla ei ole paljoakaan kokemusta, mutta aion kerätä sitä mahdollisimman paljon ennen tulevaa kilpailua, jotta voimme olla silloin parhaimmillamme, Monger sanoi aiemmin kesäkuussa.

Ja se tuleva kilpailu on marraskuussa Estorillin radalla, missä Monger ajaa yhdessä Sausset’in, sekä tiimin kolmannen kuljettajan, Christophe Tinseau’n, kanssa. Estorillissa ajettava kilpailu on osa sitä projektia, minkä on tarkoitus siis johtaa Le Mansin 24 tunnin kilpailuun kolmen vuoden päästä. Monger pääsee testaamaan tulevaa kilpa-autoaan viimeistään lokakuussa.

– Aion saada kerätyksi paljon kokemusta ennen kisaa, jotta voimme olla silloin parhaimmillamme. Harjoittelu ja totuttautuminen ajolaitteisiin tulee olemaan todella kovaa ja haastavaa, mutta luulen pystyväni siihen, Monger vakuuttaa.

Mongerin auttamiseksi perustettiin keväällä varainkeruusivusto ja lisäksi useat F1-tähdet mm. Lewis Hamilton, Jenson Button ja Nico Rosberg ovat olleet mukana tukemassa Mongeria.

– Saamani tuki on ollut jotain aivan uskomatonta. Haluan kiittää kaikkia jotka ovat lahjoittaneet ja myös heitä, jotka ovat tsempanneet viesteillä minua. Kaikki tämä merkitsee minulle todella paljon ja on näyttänyt sen, että moottoriurheilun yhteisö pitää silloin yhtä, kun jotain ikävää tapahtuu.

Monger sanoo, että kuntoutuksen alkaessa hänellä on ollut runsaasti kipuja, mutta lääkkeillä niitä on saatu lievitettyä. Mongerin mukaan tietoa siitä poistuvatko kivut koskaan lopullisesti, ei ole, mutta nuori brittikuljettaja muistuttaa, että suurin kipu on kuitenkin henkisellä puolella.

– Kipu jaloissani ei ole lähelläkään sitä kipua mitä tunnen, kun en voi ajaa kilpaa.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Lähde: DailySportscar.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com