Riku Tahko Gymhana Grid -finaalissa Kreikassa – Jyrkkä ei tatuoinnille

26.10.2016 / 11:54
Riku Tahko kävi kirskuttamassa kumia Tanskan karsinnoissa, ja ajaa nyt viikonloppuna finaalikisassa Kreikassa.

[ A- ] / [ A+ ]

Riku Tahko kilpailee viikonloppuna Kreikan Marathonissa Gymhaha Grid -finaalissa. Kilpailu on eräänlainen driftingin ja autoslalomin yhdistelmä. Tahko ajaa rallicrossista tutulla Supercar-luokan Minillään.

Tapahtuma on näyttävistä ajolinjoistaan ja Gymhana-videoistaan tutun Ken Blockin ja hänen pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Monsterin kehittämä. Sama yritys tukee myös Riku Tahkoa.

– Block ja Monster halusivat rakentaa kilpasarjan, jossa osallistumiskynnys olisi riittävän pieni. Tästä on tarkoitus tehdä varteenotettava sarja, johon kuka vaan voi tulla ajamaan. Kypärä pitää tietenkin olla, ja autossa muutamia turvavarusteita. Tämä on ikäänkuin driftingin ja sellaisen taitoajon sekoitus. Hullusti driftaamalla et voi pärjätä. Aika ratkaisee, tyylipisteitä ei jaeta. Ratoja on rinnakkain kaksi, ja ne ovat peilikuvia toisistaan. Jokainen kilpailija ajaa molemmat radat ja ajat lasketaan yhteen. Nopeampi jatkaa, hitaampi lähtee kotiin, Tahko kertoo.

– Rata kestää ajaa noin minuutin. Siellä on mm. keiloja kierrättävänä, ja jotkut mennään kerran, jotkut kaksi ja jotkut ovat kolme kertaa ympäri. Ajaessa pitää muistaa tarkasti mitä missäkin kohtaa pitää tehdä. Mihinkään ei saa osua. Osumista tulee aikasakkoa. Se on itseasiassa tosi haastava ja mielenkiintoinen tapa ajaa, kun pitäisi edetä kovaa, mutta sladittaa ei kauheasti voi eikä autoa heittää poikittain. Lisäksi näet koko ajan sivusilmällä mitä kaveri tekee viereisellä radalla. Että hän heitti jo tuon keilan ympäri, ja itse olen vasta tulossa. Siinä paine kasvaa, Tahko lisää.

Kreikan finaaliin on valittu kuljettajat ympäri Euroopan ajetuista karsinnoista.

– Itse olimme mukana karsinnassa Tanskassa. Kaiken kaikkiaan täällä finaalissa on noin 30 nelivetoautoa ja melkein viisikymmentä takavetoautoa mukana. Voittaja saa vielä 5000 euron palkintorahaa, että sellaistakin panosta on, Tahko tietää.

Tavoite palkintokorokkeella

Itse kilpailun yhteyteen on järjestetty paljon erilaista oheisohjelmaa. Monster tarjosi mm. kaikille oman tiiminsä halukkaille ilmaisen tatuoinnin.

– Sanoin heti, että minä en ole oikeaa kohderyhmää siihen hommaan. Olen tehnyt jotain muuta sitten. Nyt kun Marathonissa ollaan, niin juoksin pätkän matkaa legendaarista marathon-reittiä kohti Ateenaa.

Tahko on ollut mukana Gymhana Grid -finaaleissa myös 2014 ja 2015. Viime vuonna hän voitti Englannissa Santa Podissa ajetussa finaalissa Buggy-luokan, ja oli kaksi vuotta sitten Espanjan Madridissa Minillään neljäs.

– Silloin välierässä ajoin Ken Blockia vastaan. Hän tiputti minut pronssilähtöön. Voitin sen, mutta osuin vähän yhteen keilaan, sain kolme sekuntia aikasakkoa ja jäin neljänneksi.

– Nyt on taso tosi kova. Block on mukana tietenkin, samoin Petter Solberg ja Reinis Nitiss (rallicrossin MM-sarjasta). Kyllä oma tavoite on olla podiumilla, Tahko sanoo.

Miiro Koivula, @twitter MiiroKoivula

 

 


Facebook kommentit