MOTORSPORT

Riskitön ajo toi Lauri Joonalle komean voiton – “Urani haastavin ralli”

Kalle Rovanperän yleiskilpailun voiton lisäksi sinivalkoiset voitonjuhlat Kroatian MM-rallissa viime viikonloppuna nähtiin myös junioreissa, missä värikkäiden vaiheiden jälkeen voittoon ajoivat Lauri Joona ja Mikael Korhonen.

Lauri Joonalle, 25, nyt tullut voitto oli rallin junioreiden MM-sarjassa uran ensimmäinen ja samalla sastamalalainen nousi MM-pisteissä johtoon, tasapistein britti Jon Armstrongin kanssa. Viime vuonna Joona ajoi Kroatiassa junioriluokan kolmanneksi ja tuo sijoitus näytti vielä sunnuntaina olevan vahvasti tulossa myös tämän vuoden kilpailusta, kunnes kärkikaksikko ajautui ongelmiin ja Joona huomasi maalissa olevansa tuore JWRC-osakilpailuvoittaja.

– Oli kyllä aikamoinen kilpailu, haastavin ralli mitä olen ikinä ajanut! Kun tänne lähdettiin, en olisi voinut kuvitella, että pystyttäisiin olemaan ykkösiä, mutta niin siinä vaan kävi. Kolmen nippuun oli tavoite ja siinä pitkän aikaa kiikuttiin, Joona kommentoi tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Joonasta tuli junioreiden MM-sarjan historian 52. osakilpailuvoittaja. Hauska sattuma oli se, että niin yleiskilpailussa (Kalle Rovanperä), WRC2-luokassa (Yohan Rossel), kuin myös junioreissa (Joona) avauserikoiskokeelle pohja-ajan ajanut kuljettaja ajoi lopulta aina voittoon asti. Joona ja kartanlukija Mikael Korhonen kilpailivat nyt yhdessä kuudetta kertaa MM-sarjassa ja näistä kilpailuista neljä viimeisintä ovat tuoneet kaksikolle palkintosijoituksen.

– Pystyttiin ajamaan tasaista vauhtia koko viikonloppu ja saavutettiin yksi pohja-aika. Pysyttiin koko kisan ajan siinä kärjen tuntumassa niin sanotusti kärkkymässä ja tällä kertaa se kannatti. Mitään turhia riskejä ei kannattanut ottaa ja se toi hyvän lopputuloksen. Tätä voittoa on kyllä odotettu! Iso kiitos kuuluu kartturi Korhoselle, tiimille ja kaikille yhteistyökumppaneille, Joona hehkutti.

Lauantain jälkeen Joona oli kolmannella sijalla ja eroa kärjessä paahtaneeseen maanmieheen Sami Pajariin oli reilu minuutti. Toisena ollut Robert Virves puolestaan oli 23,3 sekunnin päässä ja takana neljäntenä Jean-Baptiste Franceschi oli jäänyt Joonasta jo yli neljä ja puoli minuuttia. Tapahtumarikas junioreiden kilpailu Kroatiassa oli kuitenkin kärjen osalta kaikkea muuta kuin ratkaistu.

 

Nyt tullut voitto oli Lauri Joonalle junioreiden MM-sarjassa uran ensimmäinen (Kuva: M-Sport).

 

 

 

“Olen todella onnellinen tästä”

Sunnuntain toisella erikoiskokeella Pajari ajoi ulos ja edessä oli keskeytys selkeästä johtoasemasta. Kun matkaa maaliin oli enää kaksi erikoiskoetta, oli Virvesin johto Joonaan nähden 51,7 sekuntia. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella Joona kavensi eron reiluun puoleen minuuttiin, mutta tilanne muuttui dramaattisesti, kun Virves sai peräti neljän minuutin aikarangaistuksen saavuttuaan aikatarkastusasemalle liian aikaisin ja tämä nosti Joonan lopulta voittajaksi.

– Tämä oli todella kova kilpailu, urani vaikein kilpailu! En odottanut tälläistä tulosta, koska minulla on niin vähän kokemusta asfaltilta. Perjantai meni hyvin. Sen jälkeen teimme autoon hieman säätömuutoksia ja ne eivät toimineet niin hyvin, joten palasimme takaisin vanhaan ja tänään kaikki toimi loistavasti, Joona kertasi viikonloppuaan Kroatiassa kilpailun jälkeisessä FIA:n virallisessa lehdistötilaisuudessa.

Joona haki ennen Kroatian MM-rallia asfalttikokemusta Italiasta, mistä tuloksena oli Trofeo Maremma Rallista luokkavoitto.

– Meidän piti mennä testaamaan Sloveniaan, mutta siellä oli tullut sen verran lunta, ettei testiä voitu ajaa. Niinpä pienellä järjestelyllä menimme Italiaan, jossa ajoimme testimielessä yhden kisan. Saatiin ihan hyvää ja monipuolista testiä ja kokemusta niin märästä, kosteasta, kuin kuivastakin asfalttipinnasta, Joona kertoi ennen viime viikonlopun Kroatian MM-rallia.

Rallin MM-sarjan seuraava, kauden neljäs osakilpailu, ajetaan Portugalissa 20.-22. toukokuuta, missä juniorit ajavat kauden kolmannen osakilpailunsa.

– Se on meille ennakkoon ajateltuna parempi kilpailu, koska siellä ajetaan soralla. Tämä (voitto) toi lisäbuustia sitä kilpailua ajatellen. Ensimmäinen voittoni junioreiden MM-sarjassa, joten olen todella onnellinen tästä, junioreiden tuore MM-pistejohtaja korosti.

Ruotsissa helmikuussa junioriluokan voittanut Armstrong jätettiin Kroatiassa neljänneksi. Brittikuljettajan viikonloppuun mahtui kaksi rengasrikkoa, yksi ulosajo, sekä keskeytys lauantaina bensavuodon takia. Junioreiden johtopaikalla kolmen ajopäivän aikana nähtiin neljä eri kuljettajaa ja voiton lopulta napannut Joona ajoi johtoasemassa vain kahden erikoiskokeen ajan, osoittaen samalla toteen sen vanhan viisauden: loppusijoitukset jaetaan vasta maalissa.

Kroatian MM-rallin junioreiden lopputulokset

1) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) 3.07.24,9
2) Robert Virves-Aleks Lesk EST/EST (Ford) + 4.07,7
3) Jean-Baptiste Franceschi-Anthony Gorguilo FRA/FRA (Ford) + 5.28,6
4) Jon Armstrong-Brian Hoy GBR/IRL (Ford) + 1.10.30,1
5) William Creighton-Liam Regan IRL/IRL (Ford) + 1.12.55,6

———-

Sami PajariEnni Mälkönen (Ford) Keskeytys
McRae Kimathi-Mwangi Kioni KEN/KEN (Ford) Keskeytys

Joonan keskinopeus: 88,4 km/h
Pohja-ajat: Pajari 8, Armstrong 5, Virves 3, Creighton 1, Joona 1

MM-pistetilanne 2/5 osakilpailun jälkeen

1) Lauri Joona 47
2) Jon Armstrong (GBR) 47
3) Robert Virves (EST) 29
4) William Creighton (IRL) 27
5) Sami Pajari 25
6) Jean-Baptiste Franceschi 15
7) McRae Kimathi (KEN) 12

 

 

Suomalaisvoitot JWRC:ssä kautta aikojen

Sami Pajari 2
Andreas Amberg 1
Janne Tuohino 1
Kosti Katajamäki 1
Lauri Joona 1

Lauri Joonan MM-rallit ja sijoitukset JWRC-luokassa

1. Kroatia 2022
2. Espanja 2021
2. Ruotsi 2022
3. Kroatia 2021
4. Viro 2021
4. Belgia 2021
6. Portugali 2021
9. Ruotsi 2020

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, FIA:n lehdistötilaisuus kilpailun jälkeen

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com