Rovanperä tukee Lukyanukin näkemystä järjestäjän virheestä – “Ikinä ei saisi tie muuttua nuotin jälkeen”

14.10.2017 / 11:16
Alexey Lukyanukin taival Latvian EM-rallissa päättyi ulosajoon (Kuva: Gregory Lenormand / DPPI).

[ A- ] / [ A+ ]

Latvian EM-rallin avauspäivän päättänyt yleisöerikoiskoe ja sen järjestelyt herättivät runsaasti keskustelua Alexey Lukyanukin ja Bruno Magalhaesin identtisten ulosajojen myötä. Asian nosti ensimmäisenä esiin Lukyanuk, joka Facebook-sivullaan esitti näkemyksensä tapahtuneeseen kuvan perusteella.

Kyseessä oli Latvian EM-rallin Liepajan kaupungissa ajettu yleisöerikoiskoe, joka oli tarkoitus ajaa lauantai-iltana kahteen kertaan (ek:t kuusi ja seitsemän). Alexey Lukyanukin ja Bruno Magalhaesin peräkkäisten ulosajojen myötä rallin järjestäjä kuitenkin keskeytti kuudennen erikoiskokeen, eikä sitä ajettu myöskään enää seitsemäntenä erikoiskokeena.

Alexey Lukyanukin Facebook-sivulla julkaistiin seuraavana päivänä kuva, missä kyseinen ulosajomutka on kuvattu nuotitusvaiheessa, sekä kilpailuhetkellä. Oikealle kääntyvässä mutkassa sen ulkokaarteessa oli iso vesilammikko ja tuo vesi oli siinä niin nuotitusvaiheessa, kuin myös kilpailutilanteessakin. Nuotitusvaiheessa kuljettajilla oli kuitenkin mahdollisuus kiertää tuo lammikko ajamalla sisämutka hieman pientareen kautta, mutta kilpailutilanteessa järjestäjä olikin lisännyt samaan sisämutkan pientareelle esteitä, joista kuljettajia ei oltu kuitenkaan infottu millään tavalla etukäteen.

– Useampi kuin yksi leveä esine on laitettu mutkaan nuotitusvaiheen jälkeen ilman, että siitä olisi tehty päivitystä tiekirjaan tai ilmoitettu kilpailijoille mitään, Lukyanukin Facebook-sivulla julkaistussa kuvassa kirjoitettiin.

Kiertäessään esteitä Lukyanuk ja Magalhaes menettivät autojensa hallinnan vesimassaan ajaessaan sillä seurauksella, että Lukyanukin Fordin kylki osui puuhun, kun taas Magalhaes täräytti Skodansa keula edellä päin puuta. Molempien kohtalona oli keskeytys ja erityisesti Latviaan pistekakkosena saapuneelle Magalhaesille tämä oli kirjaimellisesti kova isku, sillä samalla katosivat viimeisetkin toiveet Euroopan mestaruudesta.

Latvian EM-rallissa toiseksi ajanut Kalle Rovanperä kertoi UrheiluUutiset.comille oman näkemyksensä tilanteesta. Rovanperä ehti ajaa erikoiskokeen läpi Lukyanukin ulosajon jälkeen, mutta toista ajokertaa ei sitten koskaan tullutkaan Rovanperän jälkeen reitillä olleen Magalhaesin ulosajon myötä.

– Olen sitä mieltä, että se oli tyhmä ratkaisu, että sinne lisättiin esteitä nuotin jälkeen. Ikinä ei saisi tie muuttua nuotin jälkeen yhtään. Vaikka se on surullista kyllä aika yleistä, että tulee tuollaisia renkaita tai muuta varsinkin yleisöpyörityksissä. Kyllä se pitäisi tuollaisessa paikassa olla just niin tai sitten siitä pitää tulla erikseen maininta, että jos sinne jotain laitetaan, Rovanperä korostaa.

Rovanperä itse otti kyseisen mutkan erittäin varovasti ja varsinkin sen jälkeen, kun tieto Lukyanukin ulosajosta oli lähtöpaikalle tullut. 17-vuotiaalla rallin superlupauksella ei itsellään ollut mutkassa mitään “tilannetta”.

– Ei oikeastaan. Ennen ekaa lenkkiä sinne meni ambulanssi jo kerran, silloin kun Lukyanuk ajoi ulos. Tiedettiin, että se on siinä mutkassa. Nuotissa tehtiin Jonnen (Halttunen, kartanlukija) kanssa selväksi, että se paikka pitää ottaa varovasti, Rovanperä kertaa.

Lue myös!

Videot! Lukyanukin ja Magalhaesin identtiset ulosajot seuraus järjestäjän virheestä? (8.10.2017)
MM-debyytti lähestyy, Rovanperä odottaa Walesia innolla – ”Tulee kovatasoisin WRC2-kisa tällä kaudella” (13.10.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit