Rovanperän MM-pistejohto kasvoi, Lapille kolmas peräkkäinen palkintosijoitus

4.6.2023 / 16:07
Esapekka Lappi taituroi Sardinian saarella toiseksi (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu ajettiin Sardinian saarella Italiassa. Erittäin vaativan ja sitä kautta tapahtumarikkaan kilpailun päätteeksi Hyundai-talli pääsi juhlimaan kaksoisvoittoa.

Kuumimman kärjen osalta sijoitukset Italian MM-rallin yleiskilpailussa olivat lauantain jälkeen kiveen kirjoitetut, olivathan erot sen verran suuret kuljettajien välillä. Kun sunnuntain neljä erikoiskoetta vietiin läpi ilman draamaa, pääsi Thierry Neuville juhlimaan kauden avausvoittoaan. Voitto oli samalla kauden ensimmäinen myös Hyundaille, joka myös viime vuonna ylsi kauden avausvoittoon juuri Sardinian saarella.

– Haastava viikonloppu. Tulimme tänne uskoen siihen, että pystymme taistelemaan voitosta, mutta ensimmäinen päivä oli haastava ja hävisimme jonkin verran aikaa. Lauantaina huomasimme johtavamme kilpailua ja sen jälkeen piti vain säilyttää se asema maaliin asti. Kauden avausvoitto tiimille, kaksoisvoitto ja ensimmäinen voitto myös tiimipäällikölle. Halusimme voittaa Craig Breenin muistolle jo Kroatiassa, mutta se voitto tuli nyt, Neuville kommentoi maalissa.

Ennen Italiaa Toyotan johto autonvalmistajien MM-pisteissä Hyundaihin nähden oli 32 pistettä, mutta nyt ero kaventui Hyundain kaksoisvoiton myötä 23 pisteeseen. Esapekka Lappi täydensi Hyundain hienoa menestystä kolmannella peräkkäisellä palkintosijoituksellaan. Lappi ei kakkossijaansa suuremmin riemuinnut, koska mahdollisuudet voittoonkin olivat olemassa, mutta tallipäätös lauantaina Toyotan Sebastien Ogierin ulosajon jälkeen jäädytti Neuvillen ja Lapin tilanteen.

– Tämä täytyy vain hyväksyä. Tottakai on turhauttavaa, kun emme voittaneet, mutta se on nyt näin, Lappi pyöritteli.

Jos nappasi Hyundai kaksi palkintosijoitusta, niin samaa voidaan sanoa myös suomalaiskuljettajista, kun kolmanneksi ajoi MM-pistejohtaja Kalle Rovanperä. Hallitseva maailmanmestari starttasi viikonloppuun 17 pisteen johdossa ja nyt ero kasvoi 25 pisteeseen, toiseksi pisteissä Ott Tänakin ohi nousseeseen Neuvilleen nähden. Rovanperä saalisti Sardinian saarelta lopulta 20 pisteen saaliin, kun puuppolalainen oli jälleen kerran Power Stage -erikoiskokeen nopein.

– Melko kontrolloitu ajo (Power Stage), ei tuntunut nopealta vedolta. Nautin sateessa ja mudassa ajamisesta silloin, kun alla oli oikeanlaiset renkaat. Melko hyvät pisteet, varsinkin, kun en odottanut suuria tältä viikonlopulta. Ensimmäisenä reitillä, emme olleet nopeimpia, mutta mielestäni ajoimme viisaasti, virheettömän viikonlopun ajanut Rovanperä korosti.

Italian MM-ralli ajettiin Sardinian saarella nyt 19. kerran ja neljännen kerran palkintopallilla nähtiin kaksi suomalaiskuljettajaa. Vuonna 2007 Marcus Grönholm ja Mikko Hirvonen toivat Fordille kaksoisvoiton ja kaksoisvoitto oli tuloksena Fordille myös vuonna 2009, silloin asialla olivat Jari-Matti Latvala ja Hirvonen. Vuonna 2008 Hirvonen oli toinen ja Latvala kolmas.

WRC2- ja WRC3-luokan tapahtumista on tulossa omat uutiset vielä sunnuntain aikana. Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan legendaarisen Safari Rallin merkeissä Keniassa 22.-25. kesäkuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) 3.40.01,4
2) Esapekka LappiJanne Ferm (Hyundai) + 33,0
3) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 1.55,3
4) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 5.20,5
5) Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen NOR/NOR (Skoda) + 9.33,3 WRC2
6) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) + 11.48,9 WRC2
7) Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda) + 12.46,1 WRC2
8) Yohan Rossel-Arnaud Dunand FRA/FRA (Citroen) + 12.53,5 WRC2
9) Mikolaj Marczyk-Szymon Gospodarczyk POL/POL (Skoda) + 15.33,8 WRC2
10) Erik Cais-Petr Tesinsky CZE/CZE (Skoda) + 16.49,4 WRC2

Neuvillen keskinopeus: 87,5 km/h
Pohja-ajat: Neuville 6, Lappi 3, Ogier 3, Katsuta 2, Rovanperä 2, Tänak 2, Sordo 1

 

 

 

MM-pistetilanteet 6/13 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 118
2) Thierry Neuville (BEL) 93
3) Ott Tänak (EST) 85
4) Elfyn Evans (GBR) 83
5) Sebastien Ogier (FRA) 70
6) Esapekka Lappi 67
7) Dani Sordo (ESP) 36
8) Takamoto Katsuta (JPN) 23
9) Craig Breen (IRL) 19
10) Gus Greensmith (GBR) 16

Autonvalmistajat

1) Toyota 235
2) Hyundai 212
3) M-Sport Ford 148

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: WRC+ erikoiskokeen maalihaastattelut


Facebook kommentit