Rovanperän tulostaso WRC-autolla lähellä Hyundaita – “Paineita hieman enemmän”

25.2.2021 / 08:17
Kalle Rovanperä joulupukin vieraana tiistaina (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperälle startti perjantaina Rovaniemellä käynnistyvään rallin MM-sarjan kauden toiseen osakilpailuun on ensimmäinen MM-ralli WRC-auton ratissa Suomessa.

Kalle Rovanperän, 20, ajatuksia voi vain arvailla, kun historian ensimmäinen Rovaniemen MM-ralli lähestyy päivä päivältä. Vaikka Puuppolan huippulupauksella on takanaan vasta kahdeksan MM-rallia WRC-autolla, on Rovanperä varsin yleisesti nostettu rallin MM-sarjan kauden toisen osakilpailun osalta kuumimpien voittajasuosikkien joukkoon. Rovanperä myöntää Toyota-tallin tiedotteessa, että uran ensimmäinen MM-ralli WRC-autolla koti-Suomessa tuo paineita.

– Paineita on hieman enemmän kuin normaalisti, mutta sanoisin silti, että se on enemmänkin jännitystä, kuin painetta. Varsinkin, kun suomalaiset katsojat seuraavat minua nyt tässä kilpailussa enemmän kuin muissa ralleissa, rallin MM-sarjan kauden avauksessa Monte Carlossa tammikuussa neljänneksi ajanut Rovanperä sanoo.

Rovanperä debytoi WRC-auton ratissa kilpailujen osalta juuri Rovaniemellä, kun hän osallistui yhdessä kartanlukija Jonne Halttusen kanssa Tunturiralliin tammikuussa 2020. Tuloksena oli yleiskilpailun voitto virheettömän suorituksen jälkeen. Vaikka viimevuotista Ruotsin MM-rallia loskakeleineen ei voikaan verrata nyt edessä olevaan runsaslumiseen Rovaniemen MM-ralliin, niin juuri tuo aiempi Tunturiralli ja Ruotsin komea kolmas sija ovat niitä asioita, jotka eivät ainakaan ole vähentäneet puheita Rovanperän ennakkosuosikin asemasta.

– On mukava tehdä taas paluu Lappiin kilpailemaan. Tottakai viimevuotisesta osallistumisestani on varmasti jonkin verran apua. Mutta mukana on myös sellaisia erikoiskokeita joita en ole ajanut aikaisemmin, tai erikoiskokeet joita olen ajanut, ajetaan nyt vastakkaiseen suuntaan. Joten en usko, että viimevuotisesta Tunturirallistani on minulle kuitenkaan isoa hyötyä, Rovanperä korostaa.

 

 

“Ennätykseni rikotaan tänä vuonna”

Vuosi sitten Rovanperä ajoi Rovaniemellä Michelinin renkailla, kun nyt alla on Pirellin renkaat.

– Tärkein asia testeissä oli löytää oikeat säädöt uusille renkaille, koska rengas on nyt erilainen kuin aiemmin. Mutta fiilis testeissä sen suhteen oli hyvä, Rovanperä kehuu.

UrheiluUutiset Motorsport kysyi Toyotan nykyiseltä tallipäälliköltä Jari-Matti Latvalalta jo syksyllä 2019 Walesin MM-rallin yhteydessä, että joko Latvalan ennätys nuorimpana MM-rallin voittajana kautta aikojen tulee menemään rikki lähivuosina. Latvalan ennätys on kestänyt rikkomattomana reilut 13 vuotta, ajoihan Latvala uransa ensimmäiseen MM-rallin voittoon Ruotsissa helmikuussa 2008. Rovanperän hienojen otteiden myötä tuo ennätys on jälleen noussut esiin ja Latvala otti kantaa asiaan tammikuussa ajetun Monte Carlon MM-rallin jälkeen.

– Kuten olen sanonut aiemmin, niin luulen tämän olevan se vuosi, kun minun ennätykseni tullaan rikkomaan. Alan nähdä Kallen potentiaalin olevan jo niin korkealla, että hän tulee nappaamaan ensimmäisen voittonsa varsin pian, Latvala sanoi.

Rovanperä on nyt startannut urallaan WRC-autolla kahdeksan MM-ralliin ja kun näiden kahdeksan MM-rallin kaikki pisteet lasketaan yhteen, on Rovanperän pistekeskiarvo lähellä Hyundai-duon Ott Tänak – Thierry Neuville tasoa. Tilaston kärjestä löytyvät MM-sarjan viime vuoden kaksi parasta pistemiestä ja tämänvuotisen Monte Carlon kärkiduo, Sebastien Ogier ja Elfyn Evans, kun taas Tänak ja Neuville löytyvät sijoilta kolme ja neljä.

Hallitsevan maailmanmestarin Ogierin pistekeskiarvo kahdeksasta viimeimmäistä MM-rallista on huikea 19,0, kun taas Evansilla se on 16,9. Tänak kahdesta Monte Carlon nollatuloksestaan huolimatta yltää Neuvillen edelle, virolaisen pistekeskiarvo kun on 13,1 ja Neuvillen 13,0. Rovanperä on kerännyt kahdeksasta WRC-startistaan 96 MM-pistettä, mikä tekee pistekeskiarvoksi 12,0.

Rovaniemen MM-ralli käynnistyy perjantaina ja maaliin saavutaan sunnuntaina.

Kahdeksan viimeisimmän MM-rallin pistekeskiarvo

Sebastien Ogier 19,0 (152)
Elfyn Evans 16,9 (135)
Ott Tänak 13,1 (105)
Thierry Neuville 13,0 (104)
Kalle Rovanperä 12,0 (96)

Suluissa MM-pisteiden määrä

Kalle Rovanperän sijoitukset WRC-autolla

3. Ruotsi 2020
4. Turkki 2020
4. Monte Carlo 2021
5. Monte Carlo 2020
5. Meksiko 2020
5. Viro 2020
5. Monza, Italia 2020

Keskeytys Sardiniassa, Italiassa 2020

Teksti: Jari Hotti, Rovaniemi
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote, Monte Carlon MM-rallin lehdistötilaisuus

 

Katsojaopas! Näin seuraat Rovaniemen MM-rallia – Kaikki faktat samassa paketissa


Facebook kommentit