MOTORSPORT

Ruotsalaiset hallitsivat snowcrossin SM-avausta Seinäjoella – “Tykkään tällaisista radoista paljon”

Snowcrossin SM Series 2018 -sarjan avauskilpailu ajettiin lauantaina Seinäjoella. Etelä-Pohjanmaalle oli rantautunut Pohjoismaiden huippukuskeja, kun suomalaisten huippujen lisäksi Seinäjoella nähtiin kuljettajia Ruotsista ja Norjasta.

Snowcrossin SM-sarjan kuninkuusluokassa, Pro-luokassa, oli melkoiset ruotsalaisjuhlat, kun Emil Hansson ajoi voittoon ja John Stenberg toiseksi. Paras suomalainen oli kauhajokelaista Team Loukkoa edustava Mikko Osmo, joka ylsi “kotikisassaan” kolmanneksi.

Illan voittaja Hansson ei onnistunut vakuuttamaan vielä ensimmäisessä erässä, kun hän jäi pienten törmäilyjen vuoksi kahdeksanneksi. Toisessa erässä Hanssonin meno kuitenkin muuttui ruotsalaisen pitäessä hyvää vauhtia yllä koko erän ajan painellen voittoon 12 sekunnin turvin. Hansson keräsi kahdesta erästä 33 SM-sarjapistettä. Saman verran keräsi Hanssonin maanmies Stenberg, mutta koska hän jäi toisessa erässä kahdeksanneksi, sai Hansson kärkipaikan.

– En olisi uskonut ensimmäisen erän jälkeen, että kokonaiskilpailu menisi minun kannaltani näin hyvin, Hansson kommentoi.

Pro-luokassa nähtiin paljon kolareita ja kaatumisia, mikä oli odotettavissakin OmaSp Stadionin lyhyellä radalla.

– Minä tykkään tällaisista radoista paljon. Ruotsissakin ajetaan yksi kilpailu tällä kaudella jalkapallostadionilla, Hansson iloitsi.

Radalla pöllysi lunta normaalia enemmän, mikä aiheutti kilpailijoille omat ongelmansa.

– Sen vuoksi näkeminen oli vähän hankalaa. Mutta lyhyt rata osoittautui lopulta erittäin hyväksi, tuumasi hopeamitalisti Stenberg.

Stenberg voitti ensimmäisen erän, mutta joutui tyytymään toisessa erässä kahdeksanteen sijaan.

– Luulin jo toisen erän aikana, että lähden kotiin tyhjin käsin, joten olen supertyytyväinen tähän lopputulokseen, Stenberg jatkoi.

“Näkyvyys oli lumipölyn takia huono”

Kauhajoen Mikko Osmo piti Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ylpeyttä yllä sijoittumalla molemmissa erissä kolmanneksi. Seitsemän parhaan joukkoon ylsi peräti viisi ruotsalaista. Eetu Karjalainen oli toiseksi paras suomalainen sijoittuen neljänneksi. Karjalainen jäi vain pisteen päähän 32 pistettä keränneestä Osmosta.

– Jännitti kyllä pirusti, kun oli niin paljon tuttuja katsomossa. Ensimmäinen erä meni hyvin ja toinen erä lähti vielä vähän paremmin liikkeelle, kun olin kärjessä pari kierrosta. Luulin, että voitto tulee kotiin, mutta sitten tulikin pieni kämmi ja kaaduin. Sen jälkeen oletinkin pelin olevan tässä, mutta löin pirunsarvet päähäni ja kyllä kannatti, Osmo hehkutti.

Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Pro Lite -luokassa, voittoon ajoi myös ruotsalaiskuljettaja. Daniel Välimaa oli ensimmäisessä erässä toinen ja toisessa erässä ykkönen. Se riitti viemään voiton länsinaapuriin. Toisen sijan otti Aki Pietilä ja kolmannen Oskari Hyvärinen.

– Radalla oli paljon ruuhkaa, mutta löysin oikeat ajolinjat ja se riitti, Välimaa kertoi.

14-16-vuotiaiden SM-sarjassa avauskilpailun vei Matti Reinikainen, joka nappasi eräsijat 1. ja 2. Toinen sija meni Miika Lammelle ja kolmas Tino Honkaselle.

– Rata ei ollut yhtään jäinen, mutta näkyvyys oli lumipölyn takia huono. Mutta oli kyllä hienoa ajaa täällä, Reinikainen totesi.

Naisten sarjassa kärkikolmikon muodostivat Linn Sjöberg, Taru Kylmälä ja Noora Kursu, veteraaneissa Juha Syrjämäki, Reijo Ylä-Onnenvuori ja Esa Polvinen, harrasteluokassa Jaakko Mäkynen, Toni Honkala ja Teemu Savolainen, 11-14-vuotiaissa Jesse Mattsson, Oliver Jaakola ja Oscar Nisula, sekä 7-11-vuotiaissa Veeti Loukko, Luka Tukiainen ja Thelma Nikula.

Kauden muut SM-kilpailut ajetaan Torniossa, Tahkolla ja Himoksella. Kausi huipentuu Suomessa ajettaviin MM- ja EM-kilpailuihin, jotka ajetaan Levillä toukokuussa.

Teksti: Snowcross.fi
Kuva: Tero Hintsa

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com