Ruotsalaiskuljettaja dominoi junioriluokkaa – Kokenut kartturi katsomosta ykköspallille

7.8.2019 / 14:28
Tom Kristensson oli junioreiden selkeä ykkönen Suomen MM-rallissa (Kuva: M-Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime viikonloppuna ajettu Suomen MM-ralli oli junioreille MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu. Viikonlopun ehdoton ykkösnimi oli Tom Kristensson, joka suvereenin voittonsa myötä nousi samalla myös junioreiden MM-pisteissä kärkipaikalle, kun ajamatta on enää yksi osakilpailu.

Torstai-iltana Harjulla ajetun lyhyen kaupunkierikoiskokeen jälkeen myös juniorit pääsivät toden teolla vauhtiin perjantai-aamuna, kun Suomen MM-rallin ensimmäinen metsäerikoiskoe ajettiin Oittilassa. Ensimmäistä kertaa urallaan Suomessa kilpaillut Tom Kristensson, 28, näytti heti Oittilassa kaapin paikan muille ajamalla 11,5 sekunnin pohja-ajan. Kokonaistilanteessa johtomarginaali oli tässä kohtaa kilpailua 12,1 sekuntia.

Kristensson ei johtoasemastaan enää koko viikonlopun aikana luopunut. Kun toisena, vajaan puolen minuutin päässä maanmiehestään, ollut Dennis Rådström ajoi ulos kilpailun kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella sunnuntaina ja joutui jäähdyttimen rikkoutumisen takia keskeyttämään, pomppasi Kristenssonin voittomarginaali lopulta lähes puoleentoista minuuttiin. Toiseksi ajoi MM-pistejohtajana Suomeen saapunut Jan Solans ja kolmannen sijan nappasi Roland Poom.

– Tätä tunnetta on juuri nyt vaikeaa kuvailla! Ralli oli meille hyvä ensimetreistä lähtien, olemme olleet koko viikonlopun ajan erittäin keskittyneitä ja nopeita, mutta silti ilman riskejä. Matkaan ei mahtunut yhtään tilanteita, eikä ongelmia. Olen äärimmäisen onnellinen ja ylpeä suorituksestamme, niin omalta kohdaltamme, kuin myös tallin osalta. Auto toimi koko viikonlopun ajan todella hyvin, Kristensson hehkutti kilpailun jälkeen.

Kristensson voitti pari vuotta sitten Saksan ADAC Opel Rallye Cup -sarjan mestaruuden ja viime vuonna sijoitus rallin EM-sarjassa nuoremmassa junioriluokassa oli toinen. Tänä vuonna Kristensson on ajanut junioreiden MM-sarjassa osakilpailuvoitot Ruotsissa ja Suomessa, sekä ollut toinen Korsikassa ja kolmas Italian Sardiniassa. Nyt tulleen Suomen MM-rallin junioriluokan voiton Kristensson arvosti hienoimmaksi saavutukseksi urallaan tähän mennessä.

– Kyllä, luulen, että minun on sanottava niin. Tämä on todella hyvä voitto, Kristensson hymyili.

Kristenssonin kartanlukija Henrik Appelskog on 13 vuotta kuljettajaansa vanhempi, mutta myös Appelskog osallistui Suomen MM-ralliin kilpailijana nyt ensimmäistä kertaa. Appelskog on toiminut kartanlukijana rallissa jo parinkymmenen vuoden ajan, mutta vasta tänä vuonna on CV:hen kirjattu ensimmäiset voitot rallin MM-sarjasta.

– On jo niin uskomatonta, että olen tässä rallissa kilpailijana. Olen ollut täällä katsojana kahdeksan, yhdeksän kertaa ja tämä on niin ikoninen ralli maailmassa. Se, että selvittiin maaliin ja vielä voittajina, vetää ihon kananlihalle. Tämä voitto tuntuu aivan uskomattoman hyvältä, Appelskog innostui.

 

 

“Kärkikuskien todella kova vauhti tuli yllätyksenä”

Junioriluokassa Suomen MM-ralliin starttasi 14 kilpailijaparia ja heidän joukossaan myös kaksi suomalaiskuljettajaa, Sami Pajari, sekä Aleksi Röyhkiö. Perjantain ensimmäiselle huoltotauolle saavuttaessa Pajari oli kokonaistilanteessa sijalla kuusi ja Röyhkiö sijalla seitsemän. Kaksikon välinen aikaero oli 14,8 sekuntia. Perjantain toisella lenkillä Pajari kävi jo viidentenä, mutta saapui yötauolle kuudentena, Röyhkiön pitäessä paikkaansa seitsemäntenä.

Heti lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella suomalaiset nousivat yhden sijan ylöspäin ja Pajarin nousu sai jatkoa vielä seuraavallakin erikoiskokeella, missä tämänvuotinen Flying Finn Future Star -kuljettaja ajoi käsittämättömän kovan pohja-ajan. Pajari löi vajaan 23 kilometrin matkalla Kristenssonin peräti 10,2 sekunnilla!

15 erikoiskokeen jälkeen Pajari oli neljäntenä, eroa kolmanteen sijaan oli vain 4,9 sekuntia. 16. erikoiskoe, ensimmäinen lauantain päivähuollon jälkeen, koitui kuitenkin Pajarin menestyshaaveiden kohtaloksi. Ford lipsahti ulos tieltä ja edessä oli keskeytys. Pajaria ei myöskään nähty kilpailussa mukana enää sunnuntain erikoiskokeilla.

Röyhkiön autosta rikkoontui lauantain toiseksi viimeisellä erikoiskokeella öljypohja ja kun päivän viimeinen erikoiskoe jäi ajamatta, lisättiin ylöjärveläisen aikaan 10 minuutin aikasakko. Sijoitus sen myötä tosin putosi vain yhdellä pykälällä alaspäin, mikä osoittaa miten suuret aikaerot junioreissa tässä vaiheessa kilpailua oli, harva kun selvitti reittiä läpi ilman ongelmia. Röyhkiö ajoi sunnuntain erikoiskokeet varmasti maaliin ja lopputuloksena oli junioreiden neljäs sija.

– Kisaan lähdettiin sillä asenteella, että pyritään saamaan kaikki kilometrit talteen ja jatkuvasti opittaisiin uutta. Ei pystytty olemaan kilpailukykyisiä perjantaina eikä lauantaina, mutta sunnuntaina ajaminen oli jo paremmalla tasolla. Luokan kärkikuskien todella kova vauhti tuli yllätyksenä, mutta eihän se ihme ole, koska MM-tason kilpailussa oltiin. Tämän kokemuksen jälkeen jatketaan kovaa työntekoa, jonka avulla pyritään uralla eteenpäin askel askeleelta, Röyhkiö paketoi uransa ensimmäisen MM-rallin.

Junioreiden MM-sarjan kauden viides ja viimeinen osakilpailu ajetaan Walesin soralla lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tuttuun tapaan viimeisessä osakilpailussa jaossa ovat tuplapisteet. Junioreissa jokainen erikoiskokeen nopein aika tuo kuljettajalle yhden lisäpisteen. MM-pistejohtaja Kristensson on kerännyt kisapisteitä 83 ja ek-pisteitä 12, kun taas Solansilla vastaavat lukemat ovat 70 ja 24.

Solans on kerännyt siis selkeästi enemmän ek-voittoja kuin Kristensson ja 24 ek-voittoa on myös pistekolmosella Rådströmillä. Junioreiden MM-pisteiden kärkikolmikko, Kristensson, Solans ja Rådström, ovat ajaneet tänä vuonna neljässä osakilpailussa yhteensä 60:lle erikoiskokeelle nopeimman ajan, kun taas sarjan muut pisteitä saavuttaneet 12 kuljettajaa ovat yltäneet yhteensä 13 pohja-aikaan.

Suomen MM-ralli ja JWRC:n lopputulokset

1) Tom Kristensson (SWE) 2.55.17,2
2) Jan Solans (ESP) + 1.28,0
3) Roland Poom (EST) + 11.54,8
4) Aleksi Röyhkiö + 13.25,2
5) Sean Johnston (USA) + 13.42,3
6) Enrico Oldrati (ITA) + 19.38,4
7) Nico Knacker (GER) + 38.52,6
8) Fabrizio Zaldivar (PAR) + 53.39,3
9) Martins Sesks (LAT) + 56.31,7
10) Tom Williams (GBR) + 1.20.02,7

Kristenssonin keskinopeus: 105,3 km/h
Pohja-ajat: Kristensson 8, Rådström 5, Solans 5, Pajari 2, Sesks 2, Tannert 1

JWRC:n pistetilanne 4/5 osakilpailua

1) Tom Kristensson (SWE) 95
2) Jan Solans (ESP) 94
3) Dennis Rådström (SWE) 61
4) Roland Poom (EST) 41
5) Julius Tannert (GER) 37
6) Martins Sesks (LAT) 25
7) Tom Williams (GBR) 23
8) Enrico Oldrati (ITA) 22
9) Sean Johnston (USA) 20
10) Raul Badiu (ROM) 18
11) Fabrizio Zaldivar (PAR) 13
12) Aleksi Röyhkiö 12
13) Nico Knacker (GER) 10
14) Ken Torn (EST) 3
15) Sami Pajari 2

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit