MOTORSPORT

Ruotsin MM-rallissa sinivalkoiset voitonjuhlat – Suuri päivä suomalaiselle autourheilulle!

Jari-Matti Latvala kartanlukijansa Miikka Anttilan kanssa on voittanut juuri hetki sitten päättyneen Ruotsin MM-rallin. Samalla Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing nappasi ensimmäisen MM-osakilpailuvoittonsa jo tallin historian toisessa kilpailussa. Sunnuntai 12. päivä helmikuuta vuonna 2017 piirtyy isoin kirjaimin suomalaisen autourheilun historiaan.

Suomessa rakennettu ralliauto, suomalainen tallipäällikkö ja MM-rallin voittoon ajaa suomalaiskuljettaja yhdessä suomalaisen kartanlukijan kanssa. Tälläistä tilannetta ei rallin MM-sarjassa ole koskaan ennen nähty ja tälläisestä yhtälöstä ei aiemmin rallin todellisessa menestysmaassa Suomessa osattu kuin haaveilla. Nyt se on kuitenkin totta, Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing on MM-osakilpailuvoittaja ja sen voiton tallille toivat Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila.

Latvalan Ruotsin MM-ralli käynnistyi torstaina ajetulla yleisöerikoiskokeella hienosti, kun tuurilainen ajoi Toyota Gazoo Racingille tallin historian ensimmäisen pohja-ajan MM-rallissa. Perjantain avauksessa, rallin ensimmäisellä “metsäpätkällä” sijoitus putosi neljänneksi, mutta neljännen erikoiskokeen pohja-ajan myötä Latvala nousi takaisin rallin johtoon – yhden erikoiskokeen ajaksi.

Perjantain neljänneksi viimeiseltä erikoiskokeelta aina lauantai-illan viimeiselle erikoiskokeelle asti Latvala kävi kovaa taistelua kakkossijasta Ott Tänakia vastaan ja Thierry Neuville oli vahvasti matkalla kohti kauden avausvoittoaan. Lauantain päättäneellä Karlstadin raviradan yleisöerikoiskokeella belgialainen sortui kuitenkin ajovirheeseen, Hyundai jäi radan varteen ja Latvala nousi taas rallin johtoon.

Ennen rallin päätöspäivää Latvalan ja Tänakin välinen aikaero oli ainoastaan 3,8 sekuntia ja kolmantena ollut Sebastien Ogierkin kärkkyi vielä omaa tilaisuuttaan 16,6 sekunnin päässä Latvalasta. Moni pohti lauantai-iltana ja vielä sunnuntai-aamunakin sitä, että kuinka tosissaan Latvala lähtee ajamaan voitosta viimeisille erikoiskokeille, vai tyytyykö tuomaan auton ehjänä maaliin ja ottamaan tulokastallille hienon kakkossijan.

 

Kuva: Jari Hotti
Jari-Matti Latvala (oik.) ja Miikka Anttila ovat avanneet rallin MM-sarjan kauden 2017 upeasti (Kuva: Jari Hotti).

 

Grönholm, Blomqvist, Latvala

Vastaus näihin pohdintoihin saatiin välittömästi sunnuntain ensimmäisellä erikoiskokeella missä Latvala oli 7,1 sekuntia Tänakia nopeampi. Ogier teki ajovirheen ja putosi sen myötä lopullisesti ulos voittotaistelusta. Kun seuraavalla, rallin toiseksi viimeisellä erikoiskokeella, Latvala repi eroa lisää vielä 9,1 sekuntia ja kokonaistilanteessa Latvalan ja Tänakin välinen ero oli 20 sekuntia ennen viimeistä erikoiskoetta, niin käytännössä Latvalalle riitti viimeisen erikoiskokeen läpiajo ilman ajovirheitä ja auton tekniikkamurheita.

Ja sen hän myös teki ajaen samalla uransa 17. MM-osakilpailuvoittoon, sekä tuoden Toyota Gazoo Racingille tallin historian ensimmäinen MM-voiton. Voidaan myös sanoa, että Latvala sai nyt myös “hattutempun” valmiiksi, onhan kauden kahdesta ensimmäisestä MM-rallista kirjattu Toyota Gazoo Racingin historiankirjoihin ensimmäinen palkintosijoitus, ensimmäinen erikoiskokeen pohja-aika ja ensimmäinen voitto juuri Latvalan toimesta.

Latvala on urallaan ajanut nyt 171 MM-rallia ja kaikkien aikojen tilastossa edellä ovat enää Petter Solberg (188), sekä Carlos Sainz (196). 17. MM-osakilpailuvoitto nosti Latvalan kaikkien aikojen voittotilastossa jaetulle 11. sijalle yhdessä Massimo Biasonin kanssa. Suomalaiskuljettajien kaikkien aikojen voittolistalla Latvala on kuudentena, edellään Hannu Mikkola (18), Markku Alen (19), Juha Kankkunen (23), Tommi Mäkinen (24), sekä Marcus Grönholm (30).

Grönholm ja Stig Blomqvist ovat juhlineet Ruotsin MM-rallin voittoa useammin kuin kukaan muu kuljettaja, voittoja molemmilla on viisi. Latvala voitti Ruotsissa urallaan nyt neljättä kertaa nousten samalla kaikkien aikojen voittolistalla Grönholmin ja Blomqvistin jälkeen kolmanneksi. Latvala on juhlinut Ruotsissa voittoa aiemmin vuosina 2008, 2012 ja 2014, ja tuo vuoden 2008 voitto oli myös Latvalan uran ensimmäinen MM-osakilpailuvoitto.

Monte Carlon kakkossijan ja Ruotsin voiton myötä Latvala nousee samalla myös kuljettajien MM-pisteissä johtoon. Latvala on urallaan vain kerran aiemmin johtanut MM-sarjaa. Tämä tapahtui vuonna 2014 ja silloin kärkipaikan toivat Monte Carlon viides sija ja Ruotsin voitto. Lisää tunnelmia Ruotsin MM-rallin sinivalkoisista voitonjuhlista luvassa sunnuntain aikana.

UrheiluUutiset.com onnittelee Latvalaa ja Anttilaa, sekä Tommi Mäkisen johtamaa Toyota Gazoo Racingia komeasta voitosta!

Latvalan ja Anttilan MM-osakilpailuvoitot

1. Ruotsi 2008
2. Italia 2009 (Sardinia)
3. Uusi-Seelanti 2010
4. Suomi 2010
5. Wales 2011
6. Ruotsi 2012
7. Wales 2012
8. Kreikka 2013
9. Ruotsi 2014
10. Argentiina 2014
11. Suomi 2014
12. Ranska 2014 (Alsace)
13. Portugali 2015
14. Suomi 2015
15. Ranska 2015 (Korsika)
16. Meksiko 2016
17. Ruotsi 2017

Latvalan ura rallin MM-sarjassa

171 MM-rallia
17 voittoa, 58 palkintosijoitusta (17-22-20)
3 MM-hopeaa (2010, 2014, 2015)
2 MM-pronssia (2012, 2013)
110 sijoitusta MM-pisteille
1353 MM-pistettä
471 nopeinta ek-aikaa

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com