MOTORSPORT

Sähkövika oli tuhota Rajalan voittohaaveet jo alkuerien jälkeen – “Nuotion Reino pelasti minun päiväni”

Rallicrossin SM-sarjassa SuperCar- ja Autokrossi-luokissa vuoden 2017 Suomen mestareiden nimet ovat jo lähes kiveen hakatut, mutta SRC:ssä tilanne on toinen. Ennen viime lauantaina ajettua Jalasjärven osakilpailua Joni-Pekka Rajala ja Henri Haapamäki olivat tasapistein SRC-luokan kärjessä, eikä se ero ennen Kouvolan finaaliakaan ole nyt kuin kaksi pistettä.

Murtoharjun uudella moottoriradalla Jalasjärvellä ajettu rallicrossin SM-sarjan kauden neljäs osakilpailu oli SRC-luokan osalta Joni-Pekka “Jonttu” Rajalan juhlaa. Samalla kahden kuljettajan vuorottelutahti jatkui, sillä Rajala ja Henri “Henkka” Haapamäki ovat molemmat voittaneet nyt tällä kaudella kaksi osakilpailua neljästä, mutta ei kertaakaan kahdesti peräkkäin.

– Tullaan “Henkan” kanssa hyvin toimeen, ei siinä mitään. Kisa on kisaa, siellä ajetaan mies miestä vastaan. Lähes joka kisassahan me on menty peräkkäin. No, tietysti aina pitää vähän “piikitellä”, Rajala naurahti UrheiluUutiset.comille Jalasjärven kilpailun jälkeen pohdintaa siitä kuinka totista kahden kovan kilpailijan kilpailu oikein on.

Ensimmäiset alkuerät menivät Haapamäen nimiin ja Rajala oli kolmas. Toiset alkuerät olivat jälleen Haapamäen heiniä, kun taas Rajala paransi yhden sijoituksen ja nousi toiseksi. Kolmannet alkuerät menivätkin sitten molemmilta heikosti, kun Haapamäki oli vasta 11. ja Rajala 15. Tosin kokonaispisteissä kaksikko oli silti kärjessä, Haapamäki ykkönen ja Rajala kakkonen, joka tiesi hyvien SM-pisteiden lisäksi paalupaikkoja semifinaalilähtöihin.

– Alkuerät meni hyvin. Keli vaihteli tosi paljon. Ensin vähän kuivui, mutta sitten alkoi tulla vettä enemmän ja enemmän, Rajala kuvaili kisapäivän olosuhteita.

Rajalan voittoisan lauantain ainoat vastoinkäymiset osuivat viimeisen alkuerän ja semifinaalilähdön väliin.

– Viimeisen alkuerän jälkeen autoon tuli erikoinen sähkövika ja se kävi vain kolmella sylinterillä. Nuotion Reino Jalasjärveltä pelasti minun päiväni. Hän kertoi, että kaksi johtoa vaihdat eri paikkoihin, niin se voisi siihen auttaa. Ja niin muuten auttoikin, Rajala kertoo.

Ilman tuota arvokasta vinkkiä Jalasjärven kilpailu olisi Rajalan osalta todennäköisesti päättynyt täysin toisenlaisissa tunnelmissa kuin miten se lopulta päättyi.

– Semifinaalin oltaisiin menty, mutta kyllä finaalipaikkaan olisi siinä kohtaa vaadittu jo tuuria.

“Sade oli meille hyvä, sanotaan näin”

Rajala ajoi toisessa semifinaalilähdössä yhdessä Juha Salmisen, Jussi Klemolan, Mikko Kulmalan, Esko Harjun, sekä Tomi Rakkolaisen kanssa.

– Tosi hyvä startti ja heti kärkeen. Kolmannella kierroksella lisälenkki ja siinä kohtaa Klemola pääsi edelle, mutta hänellä oli lisälenkki käymättä. Klemola kun meni lisälenkille, niin pääsin kärkipaikalle ja sitten sai ajaa rauhassa maaliin, yli kolmen sekunnin marginaalilla voiton napannut Rajala kertasi.

Finaalissa paalupaikalle asettui Haapamäki ja Rajala otti oman paikkansa eturivistä Haapamäen viereltä. Finaalissa ajoivat lisäksi Olli Lavikainen, Klemola, Salminen, sekä Toni Niemi.

– Startti oli ihan ok ja pääsin kolmanneksi. Päätin mennä heti ekalla kierroksella lisälenkille ja se oli hyvä ratkaisu siinä kohtaa. Pääsin Niemen ja Lavikaisen väliin, “Henkka” johti. Kolmannella kierroksella Niemi ja Lavikainen menivät molemmat samaan aikaan lisälenkille, niin pääsin niistä ohi ja päätin siinä kohtaa, että nyt on pakko ajaa niin kovaa kuin pystyy, että saa sen oranssin Bemarin (Haapamäki) kiinni. Se onnistuikin ihan nappiin, Rajala kävi läpi finaalin tapahtumia.

Ja aivan kuten niin monta kertaa aiemminkin tällä kaudella, niin myös Jalasjärvellä SRC-luokan voitosta taistelivat lopulta Haapamäki ja Rajala.

– “Henkka” kun meni lisälenkille ja tuli pois, niin mentiin aivan rinnakkain. Pääsin ulkoa kiertämään eteen ja siitä pystyin ajamaan sitten hyvän eron. Viimeinen kierros oli selvä homma jo, rakoa oli jo sen verran, reilulla neljällä sekunnilla finaalissa Haapamäen voittanut Rajala hehkutti.

Ensimmäistä kertaa tällä kaudella SM-sarjan osakilpailua haittasi sade, tai no Rajalan kohdalla siitä ei juurikaan haittaa ollut – päinvastoin.

– Tänään se sade oli meille hyvä, sanotaan näin. Meillä on auto kuitenkin vanha ja paljon ajettu, eikä sitä ole päivitetty pitkään aikaan. Muilla alkaa olemaan jo niin paljon enemmän tehoa, niin siinä joutuu vähän antamaan anteeksi. Sitten kun tuli sade, niin se tasoitti aika paljon, Rajala taustoittaa.

“Kun vain oranssi BMW pysyy takana”

Syyskuussa ajettavaan Kouvolan finaaliin SRC-luokan osalta lähdetään Rajalan johtaessa kahden pisteen erolla ennen Haapamäkeä. Lavikainen on kolmantena, mutta jo 11 pistettä Rajalaa perässä. Rajalan mukaan taktiikka kauden viidenteen ja viimeiseen osakilpailuun on selvä.

– Voittaa, se on päätavoite. Ja kun vain oranssi BMW pysyy takana, niin se tärkeintä. Varmasti kova kisa tulee, Rajala sanoo.

Rajala kilpailee vuoden aikana paljon ja Jalasjärvelläkin SRC:n lisäksi porilainen nähtiin myös Autokrossi-luokassa. Myös Jokamiesluokassa, eli “jokkiksessa” Rajala kilpailee säännöllisesti ja myös tulevina viikkoina nämä kaksi lajia pitävätkin Rajalan varsin kiireisenä.

– Jokkis-Liiga, EVK-Liiga, sitten on Latvian MM-crossi, Kouvolan SM ja sitten olisi Saksan MM-crossi, Rajala luettelee tulevaa ohjelmaansa kilpailujen osalta.

Rallicrossin MM-sarjan Latvian osakilpailussa syyskuun puolivälissä Rajala nähdään varmuudella mukana, mutta Saksan osakilpailu on vielä auki. Saksassa ajetaan syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Kiireinen tahti ei kuitenkaan 33-vuotiasta Rajalaa väsytä.

– Silloinhan sitä jaksaa, kun menee hyvin ja tulee menestystä. Sitten kun ei tule onnistumisia, niin sittenhän sitä joutuu vähän potkimaan seiniä, Rajala naurahtaa.

Tavoite Kouvolan SM-finaalin osalta tulikin jo sanottua, mutta entä Latvian MM-koitos?

– Jos kerrankin päästäisiin 15 parhaan joukkoon, se olisi tavoite. MM-sarjassa on kyyti niin kylmää, että ei se helppoa ole. Mutta auto on taas vähän parantunut ja muutoksia on tehty aika paljon, Rajala taustoittaa.

Rallicrossin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan 23. syyskuuta Kouvolassa.

SRC ja Jalasjärven finaalin tulokset

1) Joni-Pekka Rajala (Ford) 4.29,022
2) Henri Haapamäki (BMW) 4.33,226
3) Olli Lavikainen (Volvo) 4.35,046
4) Toni Niemi (Hyundai) 4.37,657
5) Jussi Klemola (Ford) 4.41,066
6) Juha Salminen (Volkswagen) 4.46,276

SM-pisteet 4/5 osakilpailua

1) Joni-Pekka Rajala 104
2) Henri Haapamäki 102
3) Olli Lavikainen 93
4) Jussi Klemola 80
5) Toni Niemi 65
6) Christian Jensen 56
7) Tomi Koirikivi 42
8) Mikko Ikonen 37
9) Antti Suutarinen 36
10) Juha Salminen 32

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com