MOTORSPORT

Salo harmitteli auton kulkua rallin loppuvaiheessa – “Mitä me siinä voidaan tehdä”

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu Tunturiralli tarjosi lauantaina hurjan sekuntitaistelun yleiskilpailun voitosta. Lopulta pidemmän korren veti Teemu Asunmaa, joka peittosi loppuratkaisussa rallia neljänneltä erikoiskokeelta asti johtaneen Juha Salon. Salo epäili rallin jälkeen, että auto ei olisi viimeisillä erikoiskokeilla toiminut aivan normaalisti.

Tunturirallin kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella Mäntyvaaran raviradalla Juha Salo ajoi kuusi sekuntia nopeamman ajan kuin Teemu Asunmaa ja kokonaistilanteessa ero oli tuossa vaiheessa 23,1 sekuntia, kun ajamatta oli kaksi erikoiskoetta. Heinunkierrossa Asunmaa oli Saloa 6,4 sekuntia nopeampi ja rallin päättäneellä Ristilammella peräti 24,4 sekuntia nopeampi. Näin Asunmaa nousi rallin voittoon kahdella viimeisellä erikoiskokeella ja voittomarginaaliksi tuli lopulta 7,7 sekuntia.

– Nyt jäi meillä luu käteen. Täytyy tutkia, mutta tuntui siltä, että ihan niin kuin olisi kulku hiipunut. Kyllä me yritettiin tulla, mutta auto ei kulkenut niin hyvin kuin alussa. Mitä me siinä voidaan tehdä, yritettiin vain parhaamme. Nyt se ei vaan riittänyt, Salo kommentoi tuoreeltaan viimeisen erikoiskokeen jälkeen.

Viimeinen erikoiskoe oli pituudeltaan peräti 52 kilometriä. Kuljettajat eivät saa erikoiskokeen aikana tietoonsa väliaikoja, joten voittotaistelun ratkaisu selvisi vasta maalissa, kun ensin Salo ja hetkeä myöhemmin Asunmaa sinne saapuivat. Salon mukaan Peugeot ei tarjonnut viimeisillä erikoiskokeilla heille sitä huippunopeutta mitä oli tehnyt aiemmin rallin aikana.

– Ihmettelin, kun loppuosalla pätkää auto ei kulkenut niin hyvin kuin mitä sen olisi pitänyt kulkea. Pitkillä suorilla auto ei kerännyt huippunopeutta niin kuin teki aiemmin päivällä. Ehkä se oli syy jo Heinunkierrossa, että ei se kulkenut ihan tarpeeksi sielläkään. Kun on nopeita osuuksia, niin jos siellä puuttuu 15-20 kilsaa huipuista, niin kuin meillä puuttui nyt, niin siinä aika nopeasti kello käy väärään suuntaan, Salo harmitteli.

– Tuollaisessa autossa, kun ei tehoa muutenkaan ole hirveästi, niin se ei isoa juttua tarvitse, että siinä menettää, Salo lisäsi.

“Mikkelissä hyökätään”

Vaikka Salon johtomarginaali Mäntyvaaran jälkeen olikin jo 23,4 sekuntia, niin hallitseva Suomen mestari ja kuusi kertaa Tunturirallissa aiemmin voittoa juhlinut Salo tiesi vielä odottaa Asunmaan hyökkäystä kahdella viimeisellä erikoiskokeella.

– Teemulla takaa-ajotilanne, hyvä “tatsi” ja hyökkäys päällä, niin kyllä minäkin olisin tuossa tilanteessa puristanut täysiä, kun ei ole mitään hävittävää. Nyt kävi näin, ei voi mitään.

Seitsemättä Tunturirallin voittoa ei siis tänä vuonna tullut, mutta Salo pyrki kääntämään tilanteen positiivisen puolelle mestaruustaistelun kautta.

– Hyvät pisteet SM-sarjaa ajatellen. Tottakai olisi ollut tärkeää voittaa täällä, mutta ollaan Mikkelissä sitten tarkempia, Salo katsoi jo kohti seuraavaa osakilpailua ja myönsi, että revanssihengen liekki syttyi välittömästi, kun nyt ajetun Tunturirallin tulos selvisi.

– Kyllä syttyi, Mikkelissä hyökätään, Salo vakuutti.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu, SM Vaakuna-ralli, ajetaan Mikkelissä 17.- 18. helmikuuta.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com