Salo heittää SM-taistelun paineet Asunmaan suuntaan – “Kyllä se oman haasteen aiheuttaa aina”

9.8.2017 / 19:22

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan peräti kolmen kuukauden mittaista kesätaukoa on jäljellä vielä reilun kuukauden verran. Rallin 10-kertainen Suomen mestari Juha Salo lähtee kauden kahteen viimeiseen osakilpailuun Uuteenkaupunkiin ja Tampereelle takaa-ajajan roolissa, sillä SM1-luokan pistejohtaja Teemu Asunmaa on karannut jo 26 pisteen karkumatkalle.

Juha Salolle kuluva kausi rallin SM-sarjassa on siinäkin mielessä ollut erilainen kuin monena vuonna aikaisemmin, että viidestä ajetusta osakilpailusta ei ole irronnut yhtään voittoa. Talvikaudella Teemu Asunmaa korjasi suurimman pistepotin SM1-luokasta jokaisessa osakilpailussa, kesäkauden avanneessa Riihimäki Rallissa Marko Mänty oli ykkönen ja Kouvolassa kesäkuussa oli Juuso Nordgrenin vuoro napata SM1-luokan isoin pistepotti.

Salo suuntaa kohti kauden päätösetappia positiivisin mielin.

– Koitetaan jostain vähän taikoa lisää tähän juttuun. Ajan varmaan muutaman päivän testiä ennen Uudenkaupungin kisaa ja pyritään saamaan laitteet niin hyvään iskuun kuin vain mahdollista. Hauskaahan se on, että kausi taas jatkuu ja päästään ajamaan. Katsotaan sitten minkä värisiä mitaleja sieltä saadaan haalittua. Täytyy yrittää parhaansa tehdä, että pystyttäisiin kamppailemaan, Salo kertoo UrheiluUutiset.comin haastattelussa.

Mestaruushaaveiden osalta tilanne ei ole enää Salon omissa käsissä, piste-eroa kun on kertynyt Asunmaahan nähden jo 26 pisteen verran.

– Kullan suhteen tilanne on niin paljon Teemun epäonnen varassa jo, että siihen ei voi mitään laskea. Mutta kisa kerrallaan mennään ja molemmathan ne pitää tulla maaliin. Täytyy yrittää kärkipäässä olla molemmissa kisoissa. Sitten nähdään mihin se vauhti riittää. Koitetaan tehdä kotiläksymme niin hyvin kuin mahdollista ja ajaa kovaa Uudessakaupungissa ja Tampereella, Salo suunnittelee.

Kuten aina urheilussa, niin sarjan pistejohtajalla on mestaruustaistelussa aina ne kovimmat paineet, takana tulevilla kun ei ole enää mitään hävittävää ja varsinkin kun piste-ero on ennen kahta viimeistä kisaa jo näin suuri mitä Asunmaan ja Salon välillä tällä hetkellä. Kärkikuljettajan ei ole pakko voittaa, mutta toisaalta sillä kuuluisalla puolikaasullakaan ajaminen ei ole helppo tehtävä.

– Tiedän tuon tilanteen. Olen itse muutaman kerran saanut lähteä viimeiseenkin kisaan sellaisesta lähtökohdasta, että yhdeksäs tai kymmenes sija luokassa riittää mestaruuteen. Ajamalla se on otettavissa oleva juttu. Mutta se edellyttää myös sen, että sinä näet sen maalin. Et ole mestari, jos et tule sinne maaliin. Kyllä se oman haasteen aiheuttaa aina, Salo korostaa.

Vuosi sitten Salo varmisti mestaruuden jo ennen kauden viimeistä osakilpailua, mutta kaksi vuotta sitten tilanne oli toinen.

– Vuonna 2015 minulle riitti, oliko se viides vai kuudes sija, jos (Jussi) Vainionpää voittaisi. Kuitenkin sen ajorytmin löytäminen, niin se on haastavaa. Siinä kuuntelee auton ääniä eri tavalla ja miettii eri tavalla kaikenlaisia juttuja, että mitäs nyt tapahtuu ja kaikkea sellaista. Kyllähän sitä takaa-ajajana on mukavampi lähteä, Salo sanoo.

“Kyllähän sillä kypärällä on perkeleen ihmeellinen vaikutus”

Viime viikonloppuna Salo ja Asunmaa ajoivat rallia Liettuassa. Kutsukeikka laina-Subaruilla Samsonas Rallissa päättyi Asunmaan kolmanteen ja Salon viidenteen sijaan.

– Se meni ihan sitä vauhtia mitä suunnilleen odotinkin ja Teemulle jäin sen puolisen minuuttia. Jos ajatellaan hänen Subaru-ajokokemusta ja minun Subaru-ajokokemusta, niin siinä on aika iso ero. Siihen nähden olen ihan tyytyväinen. Ihan hyvä kisa oli ja oli hyvä katkaista pitkä kilpailutauko. Tästä on nyt hyvä pikku hiljaa alkaa valmistautua Uuttakaupunkia kohti, Salo kommentoi.

Salo myönsi rallin jälkeen, että häntä kilpailun aikana kiinnosti eniten juuri Asunmaan ajat.

– Perjantaina ajettiin niin, että Teemu meni kolmantena autona ja minä viidentenä. Sitten lauantaina ne käänsi niin, että 10 nopeinta lähti käännetyssä järjestyksessä, eli silloin minä ajoin Teemun edellä. Kyllähän se (Teemun) aika oli se mikä kiinnosti, että mitä vauhtia hän tulee. Me kuitenkin keskenään oltiin parhaiten vertailukelpoisia. Kun tietää mikä kokemus Teemulla on noista autoista, niin hän varmasti pystyy ajamaan niillä sitä maksimivauhtia mitä niillä pääsee. Ja jos me taas ollaan siellä päinkään mitä aikoja hän tekee, niin tietää, että kohtuu hyvin on mennyt silloin itselläkin, Salo pohtii.

Salolle nuotteja luki Topi Luhtinen, kun tällä kaudella kartanlukijan tehtäviä SM-sarjassa hoitanut Jarno Ottman oli estynyt osallistumasta Liettuan kisaan.

– Uusi kartturi Topi oli ensimmäistä kertaa kyydissä, mutta poika hoiti hommansa hyvin. Meni tosi hyvin sen puolesta, Salo kehuu.

Vaikka molemmat kuljettajat, niin Salo kuin Asunmaakin, ennen Liettuan keikkaa totesivatkin, että on kuin lomareissulle olisi lähtenyt, niin Salon mukaan kypärää päähän laittaessa ajatus muuttui täysin toisenlaiseksi.

– Vaikka sitä ajattelee, että tämä on puoliksi hupireissu, että ei tänne tultu hampaat irvessä ajamaan, niin kyllähän sillä kypärällä on perkeleen ihmeellinen vaikutus. Sen kun pistää päähän, niin unohtuu järjenjuoksu siinä kohtaa. Siihen olin tyytyväinen, että saatiin lopussa pidettyä se Skodan “ärviitonen” takana, ettei päässyt ohi viimeisellä pätkällä vaikka vähän nopeampi olikin, Salo naurahtaa.

Salo on aiemmin urallaan ajanut kilpaa ulkomailla Liettuan lisäksi mm. Norjassa, Kiinassa ja Italiassa. Tälläisiin Liettuan kaltaisiin keikkoihin karkkilalainen lähtee jatkossa mielellään uudestaankin, näissä kun kaikki on hoidettu kuljettajalle valmiiksi, ei tarvitse kuin saapua ajovarusteiden kanssa paikalle ja ajaa rallia.

– Jos samalla kaavalla pystyy ajamaan, niin miksi en lähtisi, ihan selvä juttu. Hauska reissu ja kiva kilpailu kaiken kaikkiaan. Miksi sinne ei voisi mennä uudestaankin. Mukavaa oli ja tietää jatkossa mitä odottaa, Salo päätti.

Rallin SM-sarjan Uudenkaupungin osakilpailu ajetaan lauantaina 9. syyskuuta ja kausi päättyy kaksipäiväiseen Tampereen SM-ralliin, joka ajetaan perjantaina ja lauantaina 29.-30. syyskuuta.

Teksti ja kuva: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit