MOTORSPORT

Sami-Matti Trogen Venäjällä: “Vauhti on parantunut”

Edellisen osakilpailun pöly oli hädin tuskin laskeutunut, kun Formula 4 NEZ -sarjan kauden toinen osakilpailu ajettiin viikonvaihteessa Venäjän Smolenskissa. 

Tahti oli jälleen vaativa. Keskiviikona nuoret formulakuljettajat tutustuivat rataan harjoitusten merkeissä, torstaina vedettiin henkeä ja tutustuttiin paikalliseen kulttuuriin ja perjantaina ajettiin aika-ajoja.

Ensimmäinen aika-ajo meni Sami-Matilta kohtuullisesti, täysin uusi rata vaati totuttelua ja sijoitus ensimmäiseen kilpailuun oli yhdestoista. Samalla rupemalla ajettiin lähtöruutu myös viikonlopun toiseen kilpailuun ja se oli kymmenes. Lauantaina ajettiin vielä aamusta yksi aika-ajo, siinä Sami-Matti ylsi debyyttikauden parhaimpaansa ollessaan hienosti kahdeksas.

– Eka aika-ajo meni vähän hakiessa rytmiä, mutta tulos oli mielestäni kohtuullinen. Smolenskin rata oli mielekäs ajaa, ja sieltä löytyi myös sektori joka meni todella hyvin, joten keskityin parantamaan niitä kohtia joissa jäin kärjelle.

Viikonlopun ensimmäisessä lähdössä Sami-Matti ajoi sijalle yksitoista.

– Startti oli taas jännittävä hetki, se onnistui muuten hyvin mutta tuntui aurauskulmissa on jotain häikkää. Ohjaus oli vähän erikoisen tuntuinen, mutta kampesin itseni seitsemänneksi kunnes huomasin että eturenkaat kuluivat huimaa vauhtia. Ajaminen muuttui koko ajan vaikeammaksi ja tipahdin takaisin lähtöruutuun, ja kun kisa oli ohi olivat eturenkaatkin ihan selvät. Harmitti, mutta samalla myös luotto ajamiseen kasvoi kun huomasin että vauhtia tulee koko ajan lisää.

Sunnuntaina ajettiin kaksi lähtöä, ensimmäisessä lähtöruutu oli kymmenes ja toisessa kahdeksas.

– Lauantain kisassa huomasin ettei auto kulje suorilla ihan riittävästi, joten mekaanikot tekivät illan ja yön aikana ison työn ja huomasivat, että bensapumpussa oli jotain häikkää ja suodatin oli kerännyt melkoisesti kuonaa sisäänsä. Nämä laitettiin kuntoon, joten lähdin täynnä intoa seuraavaan starttiin. Lähtö meni hyvin ja nousin seitsemänneksi, kunnes edessä kolaroitiin enkä päässyt tarpeeksi nopeasti väistämään sumaa. Vähän säikäytti kun yksi auto oli poikittain edessä, ja jouduin survaisemaan jarrut pohjaan. Putosin tuossa hässäkässä letkan hännille, mutta sain hurjan tsempin päälle ja nousin yhdeksänneksi. Eihän se tarina kuitenkaan siihen jäänyt, vaan sain kymmenen sekunnin aikasakon, joten sijoitus muuttui taas.

Viikonlopun viimeiseen lähtöön Sami-Matti lähti kahdeksannesta ruudusta.

– Oli aika kova latinki taas viimeiseen starttiin, mutta siitä tulikin melkoinen tivoli. Kilpakumppanit kolaroivat pahasti keskenään ja toinen autoista lensi ilmaan ja putosi suoraan mun eteen, niin että etusiipi hajosi. Oli melkoinen tunne ratin takana kun näin että auto oli korkealla ilmassa ja näytti että se putoaa suoraan päälleni. Jäin kaiteen ja auton väliin sumppuun, mutta kuin ihmeen kaupalla pääsin jatkamaan. Lähtö oli kuitenkin pilalla, koska en enää pystynyt vikuroivalla autolla taistelemaan. Otti totisesti päähän kun jouduin kärsijäksi tästä kolaroinnista. Sijoitus oli viimeisessä kisassa neljästoista.

Seuraavan kerran NEZ F4 –sarjan pisteistä taistellaan Suomessa Ahvenistolla kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

– Vauhti on parantunut sitten ensimmäisen kisan, joten nyt täytyy hetki kerätä reissun jälkeen voimia ja aloittaa keskittyminen Suomen osakilpailuun. Käymme omalla Honda Civic -harjoitusautolla ajamassa Ahvenistolla, jotta saan tuosta haastavasta radasta oppia. Tässä lajissa ja sarjassa kaikki on itselleni niin uutta, että kotikisaa ei ehdi oikeastaan jännittämään kun keskittymisen suuntaa itse kilpailemiseen ja omaan suoritukseen. Vaikka nyt parin viikon yhtäjaksoisen reissaamisen jälkeen vähän väsyttää, niin odotan jo innolla seuraavaa kisaa, on tuo ajaminen niin mahtavaa.

– Tulee tässä lopuksi vielä mieleen yksi kommelluskin Smolenskista, varsinainen loppuhuipennus viikonlopulle. Osuttiin lähtiessä matkailuautollamme kevyesti paikallisen Porschen kylkeen, siinä käytettiin koko sanavarasto ja vähän viittoiltiinkin, mutta saatiin asia selvitettyä sopivalla summalla, Sami-Matti naurahtaa.

Sami-Matti vaihtaa hetkeksi lajia formuloista rallicrossiin, kun kesäkuun puolessa välissä on RX Academyn kilpailu Honkajoella rallicrossin SM-sarjan yhteydessä.

– Onhan tässä edessä taas yksi crossikin, kun pääsen ajamaan Honkajoelle RX Academyn kisaan. Saa nähdä miten koko kevään formularupeaman jälkeen pääsen sinuiksi etuvetoiseen crossiautoon, mutta kyllä siitäkin tulee upea viikonloppu, Sami-Matti päättää.

Lähde: Sami-Matti Trogenin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com