MOTORSPORT

Sami-Matti Trogenilla onnistunut kauden päätös Assenissa – “Olihan vuosi”

Lohjalaisen 15-vuotiaan Sami-Matti Trogenin kausi F4–sarjoissa päättyi viime viikonloppuna Hollannin Assenin radalla ajettuun F4 NEZ –sarjan finaaliin.

Assenissa ajettiin pitkä viikonloppu. Torstai oli testipäivä, perjantaina ajettiin vapaat harjoitukset ja lauantaina aika-ajot. Ensimmäinen kilpailu ajettiin lauantaina iltapäivällä ja siinä Sami-Matti Trogenin lähtöruutu oli vasta neljästoista, mutta kilpailussa lohjalainen näytti kykynsä.

– Aika-ajossa oli monenlaista ongelmaa. Heti alussa en saanut renkaisiin lämpöä ja auto oli tosi liukas ajaa. Ajoin myös liikaa kuivan kelin ajolinjaa ja se oli aika huono juttu, Trogen kertasi.

– Kisaan lähtiessä päätin, että nyt on pakko laittaa kaikki peliin. Ajoin ensimmäisellä kierroksella kolmen auton ohi ja nousin siitä pikkuhiljaa. Kisa oli aika hulinaa, koska keli oli märkä ja ajettiin kuitenkin “slikseillä”. Kun turva-auto tuli radalle olin viidentenä. Viimeisillä kierroksilla yritin kaikin keinoin nousta neljänneksi, mutta kierrokset loppuivat kesken. Jäin vain reilun kymmenyksen Juuso Puhakasta. Olen viidenteen sijaan tosi tyytyväinen, Trogen sanoi.

Kauden päätöspäivä sunnuntai valkeni sateisena. Trogenilla on märällä radalla ajamisesta jonkin verran kokemusta ja nyt sitä oli luvassa lisää. Lähtöruutu kilpailuun oli hieman parempi kuin lauantaina.

– Päivän ensimmäiseen kisaan lähdin ruudusta 12. ja ohitin heti alkuun kolme autoa, mutta huomasin, että pito oli järjettömän huono, perä meinasi lähteä jatkuvasti alta. En pystynyt mitään muuta kuin taistelemaan, että saisin pidettyä auton radalla, yhdeksäntenä maaliin saapunut Trogen kommentoi.

Sunnuntaina ajettiin vielä yksi aika-ajo ja siinä ratkottiin kauden viimeisen startin lähtöpaikat. Vettä satoi edelleen.

– Aika-ajossa meni kaikki mönkään. Takapään pito oli ihan hirveä edelleen, oli ihan mahdotonta ajaa kunnolla. Yritin kaikkeni, mutta en voinut mitään. Sijoitus oli vasta 13. Sanoin huollolle, että autossa on pakko olla jotain hämminkiä, kun kuivalla se toimii, mutta märällä ei mitään toivoa. Tutkittiin dataa ja se näytti, että teen asiat oikein, mutta auto luistelee.

Ennen kauden viimeistä lähtöä huolto teki töitä etsiessään vikaa ja se löytyi lopulta sähköjärjestelmästä. Vika vaikutti vaihteistoon ja moottorinohjaukseen ja näiden vuoksi myös jarrubalanssi oli sekaisin.

– Viimeiseen kisaan lähdin painamaan kuin viimeistä päivää, mutta startissa putosin neljänneksitoista, kun jouduin sutimaan vesilätäköstä matkaan. Kun pitoa taas löytyi, ampaisin täysillä muutamasta autosta ohi ja kolmannella kierroksella olin kahdeksantena. Edessä oli itävaltalainen Lucas Dunner, ajoin rinnalle enkä päässytkään ohi. Siinä oli lähellä etten menettänyt kahdeksatta sijaa. Mulla oli parempi vauhti, mutta ohituksen hakemiseen tuhraantui sen verran aikaa, että edellä mennyt Tuomas Haapalainen pääsi kolmen sekunnin päähän. Ajoin Haapalaista kiinni, sain eron kavennettua kahteen sekuntiin, mutta ruutulippu tuli vastaan. Sijoitukseni oli siinä vaiheessa seitsemäs. Kisan jälkeen saatiin tieto, että kaksi kuljettajaa oli oikonut ja saaneet siitä sanktiota, joten nousin tämän ansiosta viidenneksi, Trogen paketoi kauden viimeisen kilpailulähdön tapahtumat.

Trogen on kauden aikana urakoinut 14 kilpailuviikonloppua, joista kolme on ajettu kotimaassa. Kauden kolmas F4 NEZ –osakilpailu ajettiin Ahvenistolla ja tämän lisäksi kalenteriin mahtui kaksi RX Academyn rallicross-kilpailua. Jäljellä olisi ollut vielä kaksi Espanjan F4-mestaruussarjan osakilpailua, mutta tiimin päätöksellä ne jätetään ajamatta ja keskittyminen suunnataan seuraavan kauden rakentamiseen.

Kausi on nyt ohi ja on aika siirtää katseet tulevaisuuteen. Vuosi oli Trogenille opettava. Siihen mahtui pettymyksiä, tekniikkaongelmia, kolareita, mutta myös menestystä ja upeita hetkiä palkintokorokkeella.

– Olihan vuosi. Huilaan nyt hetken, treenaan ja keskityn koulunkäyntiin. Tiimi on toki jo tehnyt paljon töitä ensi kauden eteen, mutta vielä en osaa sanoa millä ja missä ajan, mutta kilpaa ajan joka tapauksessa. Ja kovaa, Sami-Matti Trogen päätti.

Teksti: Toni Lönnroos, Sami-Matti Trogenin tiedotus

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com