MOTORSPORT

Sami-Matti Trogenilla tapahtumarikas viikonloppu Espanjassa – “Ei tässä lannistua tarvitse”

Sami-Matti Trogen vietti viime viikonloppuna juhannusta Espanjan Aragonissa, Motorland-radalla, missä ajettiin kauden ensimmäinen Espanjan F4-sarjan osakilpailu.

Ajotapa on sama kuin F4 NEZ -sarjassa, jota Sami-Matti Trogen, 15, on ajanut tällä kaudella kolmena viikonloppuna. Lauantaina ajetaan aika-ajo, jonka ensimmäisen ajan perusteella määräytyy lähtöruutu ensimmäiseen starttiin ja toiseksi paras aika noteeraataan toisessa lähdössä. Sunnuntaina ajetaan aamulla ensin toiset aika-ajot ja iltapäivällä niiden tulosten perusteella lähdetään viimeiseen, viikonlopun kolmanteen kilpailulähtöön.

Trogenin viikonloppu käynnistyi tahmeasti, kun harjoituksissa autosta hajosi turbo, joten vauhti ei ollut sitä mihin lohjalainen oli tottunut. Mekaanikot ahersivat vian kanssa pitkälle iltaan ja lauantaina aamulla auto oli jälleen kunnossa. Aika-ajossa sama vika kuitenkin nosti jälleen päätään, vauhtia ei ollut ja Trogen pääsi ajamaan vain kaksi kierrosta. Lähtöpaikaksi tuli näiden harmien säestyksellä kymmenes ruutu, joten lähtökohdat kisaan ja tavoiteltuun palkintopaikkaan mutkistuivat.

– Treenit menivät pilalle, kun turbossa oli häikkää. Sitten kun se oli korjattu ja pääsin aika-ajoihin, niin eiköhän ahtoputki päässyt irti. No se laitettiin varikolla kiinni ja ehdin ajamaan pari kierrosta, mutta ei siinä oikein ehtinyt vauhtiin päästä, Trogen kertaa lauantain tapahtumia.

Ensimmäisen kilpailun startissa Trogen sai poimittua yhden kilpakumppanin edestään ja taisteli kohti parempia sijoituksia, kunnes kaikki meni mönkään.

– Startti meni hyvin ja ajattelin heti ensimmäisen kierroksen aikana petrata sijoitusta, kunnes jouduin väistöhommiin. Auto sai pienen osuman, siipeen tuli vauriota, joten ajo muuttui hankalammaksi. Ja toisella kierroksella tuli vielä lisää kolinoita, joten se kisa oli sitten siinä, Trogen harmitteli.

“Siellä taatusti talli on taikonut vehkeet taas rokkaamaan”

Toinen kilpailulähtö sai dramaattisen käänteen. Venäläinen Alexander Smolyar lähti ohitukseen, osui ohitettavan renkaaseen ja auto nousi lähes pystyyn lentäen perä edellä Tuomas Haapalaisen autoa päin. Sekä Smolyar, että Haapalainen selvisivät vaarallisen näköisestä tilanteesta henkisillä kolhuilla, mutta etenkin Smolyarin auto oli surullisessa kunnossa, kahtena kappaleena. Tästä episodista johtuen kilpailu keskeytettiin ja autot ohjattiin takaisin lähtöruudukoihin. Pitkän odottelun jälkeen lähtö uusittiin ja Trogen taisteli sijoituksista kunnes taas kolisi.

– Toinen startti sujui hyvin ja nousin pari pykälää, kunnes vaihteeksi tapahtui. Kolaroitiin ja taas sain siipeeni joten edessä oli matka varikolle. Mekaanikot huhkivat jälleen ja siipi tuli vaihdettua, mutta sillä aikaa oli tullut radalla paha kolari ja lähtö keskeytettiin. Oli muuten kuuma, aivan tuskaisen kuuma istua autossa ja odottaa että päästään taas matkaan. Auto ei ollut ihan parhaassa tikissä, tuntui että pyöränkulmat olivat vinksin vonksin, mutta pääsin kuitenkin kahdeksantena maaliin, vaikka joku siellä perässä hiillostikin koko ajan.

Sunnuntai valkeni, kuten muutkin aamut, kirkkaana ja kuumana. Kirkas oli myös Trogenin mieli ja eilinen epäonnen täyttämä päivä oli pyyhitty muistoista kunnon unilla, sekä virkistävällä aamu-uinnilla. Aika-ajot pyöräytettiin käyntiin aamulla ja nuorukainen oli hereillä. Sijoitus pyöri viiden nopeimman joukossa, mutta tipahti lopulta yhdeksänneksi. Juhannuksen “juhlinta” päättyi keskeytykseen, kilpakumppani kun ajoi Trogenin perään viimeisellä kierroksella.

– Lähtö meni taas aika putkeen, pääsin ensimmäisten mutkien aikana parista ohi. Oltiin hetken hyvässä nipussa, mutta sitten kärki alkoi karkaamaan. Jouduin siinä kotikisaansa ajavan kaverin ahdistelemaksi, tuntui ettei auto enää jaksanut suorilla mennä enkä pystynyt pitämään häntä takanani. Lähdettiin viimeiselle kierrokselle ja silloin rytisi. Jarrutin pääsuoran päässä ja joku yritti ajaa yli, mulla hajosi koko takasiipi ja kun vilkaisin peiliin, niin siellä oli pari autoa päällekkäin, Trogen ihmetteli.

– Muutamia tärkeitä oppeja on tuliaisena. Aika-ajon merkitys ja taktiikka miten se hoidetaan ja muutamia niksejä taisin ajamisestakin taas oppia. Ei tässä lannistua tarvitse, käännän katseet kohti Pärnun NEZ-kisaa, joka on jo viikon kuluttua. Siellä taatusti talli on taikonut vehkeet taas rokkaamaan, Trogen päätti.

Teksti: Sami-Matti Trogenin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com