MOTORSPORT

SM-kausi pakettiin Pihtiputaalla lauantaina

Moottoripyöräilyn jääradan Suomen mestaruuskausi huipentuu Pihtiputaalla lauantaina. Mestaruudet ovat edelleen avoinna kaikissa SM- ja Suomen Cup -luokissa.

Ossi Rantala kipusi edellisessä osakilpailussa kahden lähtövoittonsa ansiosta A450-luokan SM-sarjan kärkipaikalle Mika Kallion edelle. Lasse Kurvinen ja yli kaksikymmentä kertaa jääradan Suomen mestaruuden voittanut Kari Vehniäinen ovat tasapisteissä seuraavilla sijoilla.

Pihtiputaan lauantaissa lähdöissä on paljon ratkaistavana, mutta Kallio on sivussa ratamoottoripyöräilyn MotoGP:n MM-sarjan avaukseen liittyvien työkiireidensä takia.

A250-luokassa vasta 13-vuotiaalla Viktor Leppälällä on todelliset huippumahdollisuudet napata tulokaskaudellaan maamme toisen pääluokan Suomen mestaruus. Sarja-avauksen lähdöt voittanut Leppälä on vain kolme pistettä edellä kakkospaikkaa pitävää Mika Kalliota, mutta viimeksi mainittu ei siis aja lauantaina.

Sarjakolmosena on Ossi Ojala, jonka takana vaanii, joskin jonkin verran jääneenä viime talven kummankin luokan Suomen mestari Rantala.

– Lähdin kauden alussa hakemaan molemmista luokista parasta mahdollista tulosta, mutta nyt minulle on tarjolla yksi kulta ja yksi pronssi. Parhaani olen tehnyt. Olosuhteet ovat olleet, mitkä ovat. Minulla on ollut pikkupyörän moottorin kanssa ongelmia eikä treenikauteni ollut paras mahdollinen, varusmiespalvelusta suorittava Rantala kertoo sarjan tiedotteessa.

– Lauantaina tavoitteeni on voittaa molemmat luokat. Pitää ottaa hyvä startti, olla tiukkana ja pitää tiukasti ajolinjat, etteivät muut tule ohi. Leppälän vauhti ei ole ollut yllätys. Tiesin, että hän on kova tänä talvena.

Ylöjärveläinen Leppälä on mielissään SM-sarjan piikkipaikastaan eikä ota paineita mahdollisista kultajuhlista.

– Kausi on mennyt hyvin. Vähän olen yllättynyt, mutta silti jo ennen kisoja ajotreeneissä vaikutti hyvältä. Kisojen kärjessä on ollut siistiä ajaa, vaikka se luokin painetta. Yritän silti vain keskittyä omaan tekemiseeni.

– Sarjajohtoni on hyvä, kun Kallio ei ole mukana. Lähden hyvillä fiiliksillä Pihtiputaalle eikä tunnu kauheasti paineita. Haen mestaruutta, Leppälä painottaa.

Aatos Pirttinen, 12, on puolestaan ollut pitelemätön pienemmillä pyörillä kilpailevien, 10-15-vuotiaiden junioreiden luokassa voittaen kaikki neljä lähtöä. Miro Lehtosella on laskennallisesti mahdollisuudet nousta Suomen mestariksi, mutta hallitsevan mestarin Pirttisen etumatka on jo hurja.

– Varmasti on vähän jännittävämpää mennä lauantaina kisaan kuin yleensä. Kun saadaan koneet kestämään, on mahdollisuus mestaruuteen. Ei ole ollut ongelmia, muttei sitä voi ikinä tietää, kun ajetaan viritetyillä vehkeillä. Tavoitteessa olen pysynyt, vaikkei olekaan mennyt ”ökyhyvin”. Haen nytkin voittoa ja mestaruus maistuisi, Pirttinen sanailee iloisesti.

Pirttinen kilpailee Pihtiputaalla myös 125-luokan Suomen Cupissa, missä hän on neljäntenä.

– Minulla on kokoa vähän 125-luokkaan, mutta on silti saumat mitaliin. Se ei ollut kauden tavoite, mutta totta kai tässä on alkanut huulia lipoa sen suhteen, että jos kuitenkin mitali tulisi.

Uutuutena Pirttinen hyppää kansalliseen B250-luokkaan tavoitteenaan kerätä nousupisteitä A-luokkaan, jotta hän pääsisi aloittamaan ensi kauden suoraan SM-sarjasta.

Myös Suomen Cup -kausi pakettiin

Kun SM-luokat ajavat muiden osakilpailujen tapaan kaksi lähtöä Pihtiputaalla, on Suomen Cup -luokissa jäljellä enää yksi lähtö lauantaina.

125-kuutioisten pyörien 125-luokan Suomen Cupin ykkösenä on Juho Mähönen, joka on voittanut kauden kaksi ensimmäistä lähtöä. Mauno Keskikallio on sarjakakkosena ja Niko Pekkonen kolmantena.

Konkarikuljettajien, 45-80-vuotiaiden Master-luokassa Antti Pekkonen johtaa Suomen Cupia minimaalisesti ennen Peter Lillkvistiä. Raimo Mononen kyttää kolmospaikalla.

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com