MOTORSPORT

Solbergille kovat sanktiot – Sosiaalinen media paljasti sääntörikkomuksen

Uransa toiseen EM-ralliin valmistautuva Oliver Solberg, rallin vuoden 2003 maailmanmestarin Petter Solbergin poika, sai kovat sanktiot norjalaisen rikottua testisääntöä Italian EM-rallin kilpailuviikolla.

Rallin EM-sarjan kauden avausosakilpailuun, tänä viikonloppuna ajettavaan Italian EM-ralliin, osallistuvat tiimit saivat testata Italiassa yhden päivän ajan. Tuo ennalta määrätty testipäivä oli tiistai. Kilpailun tuomaristo sai kuitenkin tietää, että yksi kilpailijoista, norjalainen Oliver Solberg, oli ajanut testiä kahden päivän ajan, maanantaina ja tiistaina. Solberg kilpailee Italian EM-rallissa italialaisen P.A Racingin Volkswagen Polo GTI R5 -autolla.

– Kuljettajan julkaisut internetissä (sosiaalinen media) todistavat sen, että tiimi on testannut kilpailuviikolla kahtena päivänä. Kilpailija on näin ollen ylittänyt säännöissä määritellyn maksimimäärän testipäivien osalta. Kuljettajien (Solberg ja kartanlukija Aaron Johnston) selityksen mukaan he eivät olleet tästä tietoisia, vaikka kartanlukija olikin lukenut säännöt, mutta ei kuitenkaan kyseistä sääntökohtaa, kilpailun tuomariston lausunnossa todetaan.

Rangaistuksena Solbergille määrättiin 6 000 euron sakot, jotka tulee maksaa kahden vuorokauden sisällä päätöksen tekohetkestä laskien. Lisäksi Solberg sai ehdollisen tuomion EM-sarjan loppukauden ajalle, eli mikäli hän syyllistyy vastaavaan rikkeeseen EM-sarjassa kuluvan vuoden aikana, on seurauksena kilpailukielto.

– Kuljettajat myöntävät virheensä ja he ovat siitä pahoillaan. Sääntörikkomuksista ennen kilpailua ei pitäisi rangaista aikarangaistuksilla. Toisaalta, kilpailijalla ei pitäisi olla mahdollisuutta “ostaa” testipäiviä vain maksamalla sakkoja. Tuomariston oli tehtävä selväksi, että kuljettajan täytyy seurata säännöksiä koko ajan, myös ennen varsinaista kilpailua, lausunnossa korostetaan.

Italian EM-rallin testierikoiskoe ja aika-ajot ajetaan tänään perjantaina. Erikoiskokeiden osalta kilpailu käynnistyy lauantaina ja maaliin saavutaan sunnuntaina. Suomalaisedustuksesta kilpailussa vastaa Emil Lindholm kartanlukijansa Mikael Korhosen kanssa, sekä Miika Hokkanen ja Rami Suorsa. Lindholmille kyseessä on uran ensimmäinen EM-ralli, kun taas Hokkanen on startannut urallaan aiemmin yhdeksään EM-ralliin.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com