MOTORSPORT

Suninen uuden tilanteen edessä, tallikaveri pitää voittaa – “Peli on avointa ja rehtiä”

Rallin MM-sarja käynnistyy tammikuun lopulla Monte Carlon legendaarisella osakilpailulla. Urallaan 40 MM-ralliin tähän mennessä osallistunut Teemu Suninen on uuden tilanteen edessä, kun kaksi kautta M-Sport Fordin tallissa ykköskuljettajan paikkaa hallussaan pitänyt kuusinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier siirtyi Citroenille.

On selvää, että kun Sebastien Ogier siirtyi kahden M-Sport Ford -kauden jälkeen Citroenille, niin se avaa brittitallin nykyisille kuljettajille, Teemu Suniselle, 24, ja Elfyn Evansille, 30, tilaisuuden ottaa urallaan yksi tärkeä askel eteenpäin: nousta tallinsa ykköskuljettajaksi.

– Kaasu pohjassa pitää mennä ja voittaa tallikaveri, Suninen korosti UrheiluUutiset.comin haastattelussa.

Nuoren suomalaislahjakkuuden itseluottamus on rautainen ja toisaalta niin sen pitääkin tälläisessä tilanteessa olla. Suninen on jo osoittanut useaan otteeseen taitonsa MM-sarjan osakilpailuissa viime vuosina ja ennen kaikkea sen, että hän oppii ja omaksuu uudenlaiset olosuhteet ja tilanteet nopeasti. Monet muistavat varmasti Puolan MM-rallin kesällä 2017, kun Suninen kilpaili ensimmäistä kertaa WRC-autolla. Jo kuudes erikoiskoe toi uran ensimmäisen pohja-ajan.

Evans on MM-sarjan yksinkertainen osakilpailuvoittaja (Wales 2017) ja palkintopallille britti on noussut yhteensä seitsemän kertaa. Suniselta voitto vielä puuttuu, palkintosijoituksia on yksi (Portugali viime vuonna) ja ajettuja osakilpailuja selkeästi vähemmän kuin Evansilla. Suninen on kuitenkin luottavainen sen suhteen, että Evans tulee taittumaan tänä vuonna.

– Elfynilla oli viime vuonna hankala alkukausi. Oli kuitenkin monin paikoin kohtuu nopea ja pystyi “Sebia” (Ogier) pistämään päihin. Se tarkoittaa, että on varmasti taitava kuljettaja. Kokemukseen nähden ei kuitenkaan kovin hyvä kausi, itse olin monin paikoin jopa edellä. Ja nyt kun alan päästä lähemmäksi kokemuksen myötä, niin Elfyn pitää voittaa, Suninen painotti.

Suninen sanoo, että viime kaudella hänen, Evansin ja Ogierin muodostaessa kuljettajatrion M-Sport Fordilla, yhteistyö tallissa toimi hyvin.

– Meillä oli tietysti todella erilaisia kuljettajia. Ogier maailmanmestarina, Elfynillä oli todella paljon kokemusta ja minä ajoin ikään kuin ensimmäistä kautta. Ei syöty niin sanotusti toistemme paikkoja ja pystyi olemaan avoin, Suninen kuvailee.

 

Teemu Suninen Monte Carlon MM-rallissa tammikuussa 2018 Ford Fiesta R5 -autolla (Kuva: M-Sport Ford).

 

“Kehitystestit jatkui ihan normaalisti”

Vaikka tilanne onkin nyt siis muuttunut, Ogier ei enää tallissa aja ja Sunisen, sekä Evansin molempien kovat panokset tähän kauteen tiedetään, niin Suninen kuitenkin uskoo tallissa hengen säilyvän hyvänä ja yhteistyön toimivan jatkossakin hyvin.

– Espanjan osakilpailuun viime syksynä ajettiin Elfynin kanssa testi puoliksi. Vietiin autoa samaan suuntaan hyvin pitkälti ja testipäivän lopuksi sitten tehtiin omat hienosäädöt. Varmasti tullaan jatkamaan samantyyppistä yhteistyötä. Se on oikeastaan ainoa keino pärjätä tallina. Peli tallin sisällä on avointa ja rehtiä, Suninen vakuuttaa.

Joulukuussa, kun Suninen ajoi Ranskassa testiä, mediassa isot otsikot raportoivat M-Sport Fordin taloudellisista vaikeuksista. Tallin omistaja Malcolm Wilson korosti useaan otteeseen, että osallistuminen MM-sarjaan kaudella 2019 oli epävarmaa. Sunisen mukaan tämä ei kuitenkaan näkynyt tallin ja kuljattajien arjessa mitenkään.

– Jos ei mediaa lukenut, niin ei se näkynyt millään tapaa. Kehitystestit jatkui ihan normaalisti. Itse olin koko ajan hyvin luottavainen sen suhteen, että kausi tullaan ajamaan. M-Sport on käytännössä aina ollut mukana sarjassa, niin siinäkin mielessä oli vahva luotto, Suninen sanoo.

Mikään suuri yllätys ei ole se, että Sunisen ehdoton suosikkikilpailu MM-kalenterissa on Suomen osakilpailu. Entä sitten ne kalenterin 13 muuta osakilpailua, mihin niistä koet olevasi tällä hetkellä eniten valmis?

– Portugali ja Sardinia. Niistä kahdesta minulla on eniten kokemusta. Ne on myös ralleja mistä olen tykännyt ja päässyt hyvin sisälle.

Monte Carlon MM-rallista Sunisella on kilpailukokemusta vuosilta 2016 ja 2018, mutta molemmilla kerroilla alla oli R5-luokan menopeli. Molempina vuosina sijoitus WRC2-luokassa oli viides, tosin vuosi sitten luokan MM-pisteistä ajavista kuljettajista Suninen oli kolmanneksi paras. Sunisen mukaan näistä kokemuksista on hyötyä, kun nyt ensimmäistä kertaa alla on WRC-auto, monien kuljettajien lanseeraamassa MM-sarjan vaikeimmassa osakilpailussa.

– Kyllä siitä on apua, tietää vähän mitä odottaa ja mihin valmistautuu. Ei sitä pysty sanoin kuvailemaan millaista siellä on ajaa. Etuautot menee neljä tuntia ennen meitä erikoiskokeella, aurinko laskee ja sää alkaa kylmenemään. Sitten joudutaan vähän arpomaan tietä, että missä on jäätä ja missä ei, Suninen kuvailee.

Rallin MM-sarjan kauden avausosakilpailu, legendaarinen Monte Carlo Ranskan Alpeilla, käynnistyy torstaina 24. tammikuuta.

Teemu Suninen, 24

40 MM-rallia, joista 13 WRC-kalustolla
Yksi palkintosijoitus (Portugali 2018, kolmas)
13 WRC-kaluston MM-rallista 9 MM-pistesijoitusta
91 MM-pistettä, 7 erikoiskokeen pohja-aikaa
WRC2-luokassa toinen 2016 ja kolmas 2017

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com