MOTORSPORT

Suniselle kauden kolmas voitto – WRC2:ssa dramaattinen päätöspäivä

Rallin MM-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu Puolassa osoitti päätöspäivänä myös WRC2-luokan osalta sen, että loppusijoitukset jaetaan vasta maalissa. Lopputulosten 10 parhaasta kuljettajasta kun yksikään ei ollut lauantain jälkeen samalla sijalla kuin mitä oli viimeisen erikoiskokeen jälkeen! Kauden kolmanteen luokkavoittoon ajoi Teemu Suninen ja hienoa suomalaismenestystä täydensi Esapekka Lapin kolmas sija.

Puolan MM-rallin päätöspäivänä sää toi oman lisämausteensa neljälle viimeiselle erikoiskokeelle. Rankkasade teki teistä mutaisia ja liukkaita ja kaiken lisäksi teillä oli isoja kiviä aiheuttamassa kuljettajille harmia. Erityisesti haastavat sääolot toivat vaikeuksia WRC2-luokan kuljettajille ja tulosluettelo menikin sunnuntaina täysin uusiksi.

Heti ensimmäisellä erikoiskokeella Teemu Sunisen taistelu voitosta näytti kariutuvan nuottivirheestä johtuneeseen ajovirheeseen. Aikaa tuhraantui noin 15 sekuntia ja Suninen putosi kokonaistilanteessa kolmanneksi Elfyn Evansin taakse. Ero tosin tässä vaiheessa brittiin oli vain 0,4 sekuntia, mutta Esapekka Lapin etumatka kärkipaikalla kasvoi 18,3 sekuntiin.

Seuraavalla erikoiskokeella Lappi ajoi pohja-ajan ja kun Suninen löi Evansin, niin suomalaisilla oli jälleen hallussaan luokan kaksoisjohto ja ajamatta oli enää kaksi erikoiskoetta. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella rengasrikot nousivat kuitenkin ratkaisijan rooliin ja tällä kertaa kärkikolmikosta tämän kohtalon joutuivat kokemaan Lappi ja Evans. Lappi hävisi kaksikosta enemmän aikaa, koska joutui pysähtymään renkaanvaihtoon. Evans sen sijaan ajoi erikoiskokeen maaliin asti ja repäisi kokonaistilanteessa 45,2 sekunnin eron Lappiin nähden.

Ylivoimaisen pohja-ajan ajanut Suninen nousi johtoon ja eroa toiseksi nousseeseen Evansiin oli ennen viimeistä erikoiskoetta 47,9 sekuntia. Lappi oli jäänyt Sunisesta tässä kohtaa reilut puolitoista minuuttia. Viimeisellä erikoiskokeella Suninen oli jälleen nopein varmistaen samalla voittonsa, Evans ajoi ilman ongelmia kolmanneksi nopeimman ajan varmistaen toisen sijansa, mutta Lappi sen sijaan hävisi vielä vajaan minuutin lisää ja näin kokonaistilanteessa ero Suniseen kasvoi yli kahteen ja puoleen minuuttiin.

Takana ei kuitenkaan uhkaajia enää tässä vaiheessa ollut, joten Lappi säilytti vaikeuksistaan huolimatta kolmannen sijan.

 

Kuva: Jari Nurminen
Esapekka Lappi ajoi Puolassa rengasmurheista huolimatta kolmanneksi (Kuva: Jari Nurminen).

 

“Tehdaskalusto ja paljon enemmän kokemusta”

Suniselle WRC2-luokan voitto oli uran neljäs, kauden kolmas ja toinen peräkkäinen, tulihan myös edellisestä MM-rallista Italiasta voitto. Kun ensimmäinen WRC2-voitto tuli viime vuonna kauden päättäneestä Walesin rallista, on Suninen voittanut WRC2-luokan kahdeksasta viimeisimmästä MM-rallista nyt tasan puolet.

– Sade teki olosuhteet todella haastaviksi. Siellä oli mutaa ja uraa ja isot haasteet pitää auto tiellä. Piti vähän puihin ja puskiin nojailla. Kaikki tultiin mitä osattiin. Koetettiin tulla kuitenkin fiksusti, ilman yli-isoja riskejä, Suninen kommentoi tiedotteessaan päätöspäivän tapahtumia.

Viimeisen erikoiskokeen maalissa Suninen myös muistutti kalustoeroista kärkikuljettajien välillä.

– Koko viikonlopun tultiin aivan äärirajoilla. Hieno taistelu Evansin ja Lapin kanssa. Heillä on kuitenkin tehdaskalusto ja paljon enemmän kokemusta, yksityistiimi Oreca Racingin Skodalla MM-sarjaa kiertävä Suninen muistutti.

Jos oli Suninen luonnollisestikin tyytyväinen voiton jälkeen, niin toiseksi ja kolmanneksi ajaneet Evans ja Lappi rengasrikkojensa jälkeen tottakai pettyneitä lopputulokseen.

– Jos olisit aiemmin tarjonnut minulle toista sijaa, niin olisin ottanut sen vastaan. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että minulla oli kaikki kortit voittoon asti. Mutta tämä on välillä tälläistä. Toisaalta kuitenkin toinen sija on parempi kuin ei mitään varsinkin tälläisenä viikonloppuna, Evans myönsi.

Lapilla on ollut nyt huonoa tuuria kahdessa MM-rallissa peräkkäin, kun Italiassa kärkipaikka vaihtui teknisten ongelmien takia jäännöspisteisiin.

– En tiedä missä se rengasrikko tuli. Yritin ajaa siitä huolimatta maaliin, mutta se osoittautui täysin mahdottomaksi tehtäväksi, joten jouduimme renkaanvaihtoon, Lappi harmitteli toiseksi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

– Pettynyt olen, mutta kai se sitten on osa tätä touhua. Luulen, että olisimme ansainneet voiton. Kaksi päivää ajettiin ilman ongelmia, Lappi puolestaan pohti viimeisen erikoiskokeen jälkeen.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan heinäkuun viimeisellä viikolla Keski-Suomen sorateillä, kun Neste Ralli starttaa torstaina 28. heinäkuuta. WRC2-luokan tämän hetken 10 parhaasta pistemiehestä pistejahdissa Suomessa nähdään Evans, Suninen, Pontus Tidemand, Lappi ja Marius Aasen. Myös pisteissä viidentenä oleva Hubert Ptaszek on mukana, mutta hän ei ole ilmoittautunut mukaan ajamaan MM-pisteistä. Sanomattakin on selvää, että ennakkosuosikkeina kotiralliinsa lähtevät Suninen ja Lappi.

– Kotiläksyt pitää tehdä kunnolla. Nyt keskitytään uuteen kisaan. Se onkin ensimmäinen kertani, kun pääsen kunnon autolla Suomessa hyppimään. Ajetaan kovaa sielläkin, Suninen lupaa.

UrheiluUutiset.com onnittelee Teemu Sunista ja Mikko Markkulaa komeasta voitosta!

WRC-luokan lopputulokset

1) Teemu Suninen (Skoda) 2.43.27,7
2) Elfyn Evans (Ford) + 49,6
3) Esapekka Lappi (Skoda) + 2.32,7
4) Kajetan Kajetanowicz (Ford) + 6.32,8
5) Jaroslaw Koltun (Skoda) + 10.36,4
6) Pierre-Louis Loubet (Citroen) + 11.01,5
7) Pontus Tidemand (Skoda) + 15.20,3
8) Nicolas Fuchs (Skoda) + 15.59,8
9) Frigyes Turan (Ford) + 17.29,5
10) Karl Kruuda (Ford) + 18.45,8

Pohja-ajat: Lappi 6, Tidemand 5, Evans 4, Suninen 4, Kruuda 2, Fuchs 1
Sunisen keskinopeus: 112,4 km/h

Teemu Sunisen MM-voitot

2014 – Suomi (WRC3)
2015 – Italia (WRC3) *
2015 – Wales (WRC2)
2016 – Meksiko (WRC2)
2016 – Italia (WRC2)
2016 – Puola (WRC2)

* = Oli RC2-luokassa toinen, mutta WRC3-luokan MM-pisteistä ajavista ykkönen

WRC2-luokan MM-pistetilanne 7/14 osakilpailua

1) Elfyn Evans 80 (5)
2) Teemu Suninen 75 (4)
3) Nicolas Fuchs 59 (5)
4) Pontus Tidemand 49 (3)
5) Hubert Ptaszek 42 (6)
6) Armin Kremer 40 (4)
7) Esapekka Lappi 34 (3)
8) Marius Aasen 25 (4)
9) Jan Kopecky 19 (2)
10) Abdulaziz Al-Kuwari 19 (3)

Suluissa ajettujen MM-rallien määrä tällä kaudella. WRC2-luokan MM-sarjassa kuljettaja voi osallistua kauden aikana maksimissaan seitsemään MM-ralliin ja kuusi parasta tulosta lasketaan mukaan MM-pisteisiin.

Voittajat kaudella 2016

Monte Carlo – Elfyn Evans
Ruotsi – Elfyn Evans
Meksiko – Teemu Suninen
Argentiina – Nicolas Fuchs
Portugali – Pontus Tidemand
Italia – Teemu Suninen
Puola – Teemu Suninen

Lue myös! Mikkelsenistä MM-sarjan kauden kuudes eri voittaja – Kolmas kerta toden sanoi

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com