Suomalaisille kuusi EM-mitalia Historic-rallista, Veikkanen joutui pettymään – “Tämä on vain hyväksyttävä”

6.11.2017 / 12:28
Sverre Norrgård ja Jouni Saarijärvi voittivat Saksassa luokkansa ja kategoriansa.

[ A- ] / [ A+ ]

Suomalaiskuljettajat nappasivat Historic-rallin EM-sarjasta tänä vuonna henkilökohtaisella puolella viisi mitalia ja lisäksi tiimien välisessä kilpailussa tuli hopeaa. Ville Silvasti ja Pentti Veikkanen kuljettajien puolelta, sekä Enni Mälkönen ja Timo Jaakkola kartanlukijoista nappasivat EM-hopeaa. Sverre Norrgård joutuu Saksan ylivoimaisesta kategoriavoitostaan huolimatta tyytymään pronssiseen EM-mitaliin.

Saksassa ajettuun Lausitz Ralliin sekä Pentti Veikkanen, että Sverre Norrgård lähtivät jahtaamaan parannusta pistetilanteeseen. Veikkanen oli pisteissä toisena, vain kolmen pisteen päässä italialaisesta Maurizio Pagellasta, joka ei Saksan kisaan osallistunut. Norrgård oli myös kolmen pisteen päässä toisena olevasta italialaisesta Carlo Fioritosta.

Kategoriassa 3 Porsche 911 SC:llä ajavalle Veikkaselle oli tärkeää voittaa ja jättää pahin kilpakumppaninsa Lucio Da Zanche taakse, mikä näytti ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen hyvin toteutuvankin suomalaiskuljettajan ollessa 16 sekuntia kilpakumppaniaan nopeampi. Kakkoserikoiskokeella Da Zanche sortui rajuun ulosajoon ja keskeytti, joten Veikkaselle avautui helppo mahdollisuus Euroopan mestaruuden nappaamiseen. Enää ei olisi tarvinnut edes kilpaa ajaa, vaan riittäisi, kun varman päälle ajaa maaliin. Mutta:

– Toisen päivän ensimmäisellä pätkällä ilmeisesti kytkinakseli petti ja me jäimme tien varteen. Peli oli siinä. Tällaista vikaa ei meillä ole koskaan ennen ollutkaan. Tämä on vain hyväksyttävä. Sen verran olemme näitä ralleja vuosien aikana ajaneet, että näihin oppii jo suhtautumaan, Veikkanen kommentoi.

Pistetilanteeseen ei siis Saksan kisassa tullut muutoksia. Pagella on Euroopan mestari, Veikkanen ottaa hopeaa ja italialainen Mirko Acconciaioco pronssia. Kartanlukijoiden puolella Veikkasen kartanlukija Timo Jaakkola on myös hopeamitalisti. Muita suomalaisia kategorian 3 pistetaulukossa ovat viimevuotinen Euroopan mestari, kaksi kisaa tänä vuonna ajanut Esa Peltonen (kuudes), sekä Jukka Aromaa (kymmenes).

 

Hyundai Wales 2017

 

“Erikoiskokeet menivät aivan ruokottomaan kuntoon”

Kategoriassa 1 Norrgård teki vakuuttavaa työtä. Ylivoimaiseen luokka- ja kategoriavoittoon ajanut Norrgård jo etukäteen uumoilikin, että sorarallissa vauhti on muita kovempaa. Vauhti olisi varmaan ollut tätäkin kovempaa, mutta niin Norrgård kuin muuutkin kuljettajat olivat suorastaan tuohtuneita teidän kunnosta.

– Kahteen kertaan historiceilla ja moderneilla autoilla ajettavat erikoiskokeet menivät aivan ruokottomaan kuntoon. Oli paikkoja, joissa pyörät eivät spoorin pohjaan osuneet lainkaan, vaan auto liukui pohjan varassa eteenpäin. Vaurioita tuli kaikkiin autoihin valtavasti, BMW:mme pyörät osoittavat jokainen eri suuntaan. Ei ollut tässä touhussa mitään järkeä. FIA:n hemmoillekin asiaa protestoitiin, toivottavasti noteeraavat, Norrgård jyrähti.

Valitettavasti vain Norrgårdin ja Carlo Fioriton väliin ei kiilannut kuin turkulainen Pekka Anttalainen, joten Fiorito pysyi kolmannen sijan myötä EM-hopeamitalissa kiinni. Kolmen pisteen erolla Norrgård jäi EM-pronssille. Euroopan mestariksi ajoi Antonio Parisi, joka ei sarjan kahdessa viimeisessä osakilpailussa enää ollut mukana. Norrgårdille nuotteja Saksassa luki Jouni Saarijärvi. Vakiokartturi Enni Mälkönen oli jo EM-hopean varmistanut ennen Saksan kisaa.

– Enni olisi ilman muuta halunnut olla mukana Saksassakin, mutta jatko-opiskeluun tarvittavat sisäänpääsykokeet osuivat samalle viikolle. Jouni paikkasi hienosti tilanteen, Norrgård kehuu.

Suomalaisista Elias Kivitila on kategorian 1 pistetaulukossa neljäs ja Pekka Anttalainen viides. Karttureiden puolella Timo Tuominen on neljäs ja Antti Hietaniemi viides.

Kategoriassa 2 Ville Silvasti nappasi EM-hopeaa. Silvastin tilannetta hieman helpotti se, kun kolmantena pisteissä ollut Lucio Da Zanche siirtyi sarjan kahteen viimeiseen osakisaan kategoriaan 3. Tiukalle Da Zanchen pronssimitalin saanti menikin, sillä unkarilainen Laszlo Mekler jäi vain pisteen päähän ajettuaan kakkoseksi Saksassa. Voitto olisi tuonut Meklerille pronssin.

Kategorian mestariksi ajoi vakuuttavasti ranskalainen Erik Comas Lancia Stratoksella. Muita suomalaisia tämän kategorian kunniataulussa ovat Joose Kojo (kahdeksas), Lauri Heikkilä (13.), sekä Jari Hyvärinen (14.). Kartanlukijoiden pistetaulukosta löytyvät Jonne Halttunen (neljäs), Janne Mäntylä (kuudes) ja Risto Hyvärinen (13.). Kategoriassa 4 Matti J. Tarvainen edusti suomalaisia osallistumalla vain Lahden EM-ralliin. Loppupisteissä Tarvainen on yhdeksäs.

Tiimien välisessä kisassa Historic Rally Club Finlandin joukkue lisäsi Saksassa pistesaldoa 29 pisteellä. HRCF oli koko kauden selkeästi kärkikaksikossa. Pistesaldo voittajaan Rododendri Historic Rally Teamiin kaventui Saksan kisassa. Kolmanneksi jäänyt Zenith El Primero Stratos Team hävisi suomalaisille 56 pistettä.

 

 

EM-loppupisteet 2017

Kategoria 1

1) Antonio Parisi (ITA) Porsche 93
2) Carlo Fiorito (ITA) BMW 74
3) Sverre Norrgård (FIN) BMW/Ford 71
4) Elias Kivitila (FIN) Ford 34
5) Pekka Anttalainen (FIN) Skoda 30

Kategoria 2

1) Erik Comas (FRA) Lancia 108
2) Ville Silvasti (FIN) Porsche 91
3) Lucio Da Zanche (ITA) Porsche 84
4) Laszlo Mekler (HUN) Alfa Romeo 83

———-

8) Joose Kojo (FIN) Opel 28
13) Lauri Heikkilä (FIN) Lancia 18
14) Jari Hyvärinen (FIN) Ford 11

Kategoria 3

1) Maurizio Pagella (ITA) Porsche 95
2) Pentti Veikkanen (FIN) Porsche 92
3) Mirko Acconciaioco (ITA) Porsche 54

———-

6) Esa Peltonen (FIN) Toyota 28
10) Jukka Aromaa (FIN) Saab 1

Tiimit

1) Rododendri Historic Rally Team 193
2) Historic Rally Club Finland 164
3) Zenith El Primero Stratos Team 108

 

Selivaara logo 2017

 

Teksti: Kikka Kuosmanen


Facebook kommentit