MOTORSPORT

Suomalaiskuljettajat kolmoisvoittoon Norjassa – “Ehdin jo huolestua, että jäisin kiinni”

RX Academyn talvisarjan kolmas ja samalla toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin sunnuntaina Ålin pienessä kunnassa, Buskerudin läänissä Norjassa. Järven jäällä ajettu kilpailu oli lopulta suomalaisjuhlaa, sillä sinivalkoiset värit jyräsivät finaalissa komeaan kolmoisvoittoon.

Siinä missä RX Academyn talvisarjan kaksi aiempaa osakilpailua Ruotsin puolella Östersundissa ja Höljesissä oli ajettu maalla ja normaali radalla, niin nyt talvikauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin Norjassa järven jäällä. Ålin osakilpailussa vierailevana tähtenä mukana nähtiin rallicrossin kolminkertainen Euroopan mestari Timur Timerzyanov, joka selvittikin tiensä aina finaaliin asti.

Timerzyanov lähti finaaliin toisesta rivistä vierellään edellisen osakilpailun voittaja Jesse Kallio. Eturiviin puolestaan asettuivat paalupaikan napannut Joni Wiman, joka alkueristä nappasi kaksi ykkössijaa ja oman semifinaalilähtönsä voiton, sekä Simon Syversen. Kolmannesta rivistä löytyivät kauden ensimmäiset finaalipaikkansa saavuttaneet Sami-Matti Trogen, sekä Firmin Caddedu.

Kuusikosta parhaiten lähtövaloihin reagoi Syversen, mutta lopulta ykkösenä ensimmäiseen mutkaan syöksyi Wiman. Kallio päätti suorittaa lisälenkin heti ensimmäisellä kierroksella. Wimanin ajaessa kärkipaikalla toisena oli Timerzyanov, joka kuitenkin sortui ajovirheeseen, pyörähti ja putosi kauas kärkitaistelusta. Kallio nousi kolmannen ja neljännen kierroksen aikana toiseksi, kun edellä ajaneet Syversen ja Trogenin suorittivat lisälenkin ja kun Wiman kärkipaikalta meni lisälenkille viimeisellä kierroksella, Kallio nousi kärkeen ja ajoi ruutulipulle ykkösenä. Syversen joutui lopulta keskeyttämään ajettuaan lumipenkkaan.

– Kierros ennen kuin Joni meni lisälenkille, niin autoni hyppäsi ulos urista ja ajauduin leveäksi penkkaan. Ehdin siinä jo huolestua, että jäisin kiinni, mutta onneksi pääsin takaisin radalle ja Jonin eteen. Pistetilanne on todella tasainen ja ensi viikonloppuna on kerättävä hyvä pistepotti, mikäli haluan voittaa talvisarjan mestaruuden, RX Academyn mestaruuden viime kesänä voittanut Kallio kommentoi kilpailun jälkeen.

 

Selivaara logo 2017

 

“Olen todella pettynyt”

Vaikka Wiman jäi finaalissa toiseksi, niin etenkin hyvien alkueräpisteiden ansiosta hän keräsi kolmannesta osakilpailusta neljä pistettä enemmän kuin Kallio (35-31). Ennen viimeistä osakilpailua Kallio johtaa sarjaa, mutta Wiman on vain kahden pisteen päässä. Mestaruus tullaan ratkaisemaan näiden kahden kuljettajan kesken.

– Olen todella pettynyt. Ennen viimeistä kierrosta ja lisälenkkiä mietin, että olen voitossa kiinni. Auto kuitenkin hyppäsi urista muutaman kerran ja irtolumessa menetin aikaa sen verran, että siinä meni voitto. Se oli todella tiukka kilpailu, yritin, mutta nyt se ei vain riittänyt, Wiman harmitteli.

Trogen täydensi hienoa suomalaismenestystä kolmannella sijallaan. Trogen oli jäänyt kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa finaalikuusikon ulkopuolelle, mutta nyt lohjalainen onnistui tavoitteessaan ja nappasi palkintosijoituksen. Samalla Trogen nousi kokonaispisteissä neljänneksi, 12 pisteen päähän kolmantena olevasta Syversenistä.

– Finaalissa tuli hyvä lähtö, päivän ellei koko kauden paras, ja nousin kolmanneksi heti lähtösuoralla. Lisälenkille päätin mennä kolmannella kierroksella. Se taktiikka oli ihan toimiva ja sain pidettyä aika helposti sijoitukseni. Katsoin viimeisten kierrosten aikana, että kärkikaksikko on päässyt karkuun eikä takana ole näkyvissä uhkaa, joten rauhoitin ajoani ja vähän jopa varmistelin. Olen kyllä todella tyytyväinen tähän kilpailuun, sillä vauhti oli koko päivän hyvää. Lähtöihin pitää vielä enemmän keskittyä ja saada rutiinia, niin lopputulos voisi olla vieläkin parempi, Trogen kertaa kilpailupäiväänsä tiedotteessaan.

RX Academy On Ice -sarjan neljäs ja viimeinen osakilpailu ajetaan tulevana lauantaina (3.3.) Norjan Golissa.

Ålin finaalin tulokset

1) Jesse Kallio 5.22,884
2) Joni Wiman + 0,336
3) Sami-Matti Trogen + 4,731
4) Firmin Caddedu, Ranska + 16,617
5) Timur Timerzyanov, Venäjä + 40,965
6) Simon Syversen, Norja + 1 kierros

RX Academy On Ice 2018 pistetilanne 3/4 osakilpailua

1) Jesse Kallio 95
2) Joni Wiman 93
3) Simon Syversen, Norja 74
4) Sami-Matti Trogen 62
5) Marko Muru, Viro 52
6) Isak Reiersen, Ruotsi 49
7) Jimi Kalliomäki 38
7) Oliver Bennett, Iso-Britannia 38
9) Firmin Caddedu, Ranska 36
10) Oliver Solberg, Norja 30
11) Marat Knyazev, Venäjä 28
12) Timur Timerzyanov, Venäjä 27
13) Ada-Marie Hvaal, Norja 8

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com