MOTORSPORT

Suomalaistalli hakee nousua kärkitaisteluun uudessa F3-luokassa – “Hyvillä fiiliksillä”

Yksi autourheilumaailman uutuuksista tälle vuodelle on Formula 3 Regional -luokka ja sen EM-sarja. Kyseessä on FIA:n virallinen sarja ja mukana on myös suomalaistalli ja sen vahvuudessa yksi suomalaiskuljettaja. Uuden luokan avauspisteet jaettiin pari viikkoa sitten Ranskassa.

Formula 3 Regionalin EM-sarja käsittää kahdeksan osakilpailua ja kun jokaisena kilpailuviikonloppuna ajetaan kolme kilpailulähtöä, kertyy kauteen yhteensä 24 osakilpailua. Sarja käynnistyi pari viikkoa sitten Paul Ricardin radalla Ranskassa, tänä viikonloppuna kilpaillaan Italian Vallelungassa ja sen jälkeen kautta jatketaan vielä kolmena viikonloppuna Italiassa, sekä kertaalleen Unkarissa, Itävallassa ja Espanjassa.

Ranskalainen Tatuus rakensi uutta sarjaa varten täysin uuden Formula 3 -auton ja sarjan moottoritoimittaja on italialainen Alfa Romeo. 1,75-litrainen nelisylinterinen turbomoottori tuottaa 270 hevosvoimaa ja sarjassa kilpaillaan Pirellin renkailla, aivan kuten F2- ja F3-luokissakin.

Sarjan mestarille on luvassa F1-superlisenssiä varten 25 menestyspistettä ja kyseessä on sama pistemäärä, jonka GP3-sarjan mestari viime kaudella sai. F1-auton ajamiseen vaadittava FIA:n superlisenssi voidaan myöntää 18 vuotta täyttäneelle kuljettajalle, joka on kolmen peräkkäisen kauden aikana kerännyt vähintään 40 menestyspistettä. Sarjassa on jaossa palkintorahaa yhteensä 200 000 euroa.

Suomalaisväriä sarjaan tuo KIC Motorsport -talli, joka kilpailee nyt ensimmäistä kauttaan Formula 3:ssa. Tallin kuljettajina toimivat viime vuonna F4 NEZ -sarjan mestaruuden voittanut Konsta Lappalainen, 17, sekä ruotsalainen Isac Blomqvist, 18.

Sarjan kolme tunnetuinta nimeä ovat ehdottomasti Enzo Fittipaldi, Formula 1:n kaksinkertaisen maailmanmestarin Emerson Fittipaldin pojanpoika, ex-F1-kuljettaja Ralf Schumacherin poika ja Formula 1:n seitsenkertaisen maailmanmestarin Michael Schumacherin veljenpoika David Schumacher, sekä viime vuoden marraskuussa koko maailman tietoisuuteen Macaon F3-kilpailussa sattuneen hurjan ilmalentonsa ansiosta noussut Sophia Flörsch.

 

David Schumacher on nimi, joka varmasti kerää suuren huomion uutuussarjassa (Kuva: ACI Sport).

 

“Premat menivät menojaan”

Formula 3 Regional -sarjan kauden avaus ajettiin siis Paul Ricardin radalla Ranskassa pari viikkoa sitten. Lappalainen ajoi ensimmäisessä ja toisessa lähdössä seitsemänneksi, Blomqvistin sijoitukset vastaavissa lähdöissä olivat kuudes ja viides, mutta kolmas kilpailulähtö päättyi tallikaverusten kolarointiin ja molempien keskeytykseen.

– Jo perjantain aika-ajossa keli vaihteli ja emme saaneet autostamme parasta irti. Vaikeata oli ja aika-ajot eivät menneet erityisen hyvin. Olimme koko viikonlopun oikeastaan vähän hukassa koko ajan. Täällä ajettiin samaan aikaan urheiluautojen Euroopan Le Mans -sarjan osakilpailu ja emme vain löytäneet autoomme likaisella radalla riittävästi pitoa, Lappalainen kommentoi tiedotteessa.

Ennen kauden avausta ajetuissa testeissä KIC Motorsportin kuljettajat olivat olleet huomattavasti paremmassa vauhdissa kuin mitä nyt varsinaisessa kilpailussa.

– Olimme samalla radalla ajetuissa valmistavissa testeissä kolme sekuntia nopeampia kuin nyt. Urheiluautot jättivät melkoisen määrän kahden muun eri rengasmerkin kumia rataan. Koko ajan tuntui, että rata oli likainen ja meidän renkaillemme se ei ollut koskaan sopiva. Emme vain löytäneet radalle riittävästi pitoa ja emme päässeet kilpailussa sellaiseen vauhtiin, jota etukäteen odotimme, Lappalainen harmitteli.

Ja kuin “kirsikkana kakun päälle” viimeisestä lähdöstä KIC Motorsport ei saanut siis pisteen pistettä.

– Ajoimme radan toiseen mutkaan kolme rinnan ja Isac oli niin sanotussa sokeassa kulmassa ja en vain nähnyt häntä peileistäni. Osuimme seuraavan mutkan sisään tulossa yhteen. Minä jäin siihen, Isac pääsi pari kierrosta pidemmälle, Lappalainen kuvaili tallikaverusten kolaria.

Paul Ricardin avausviikonloppua hallitsi Prema Powerteam, jonka kuljettajista Frederik Vesti voitti kaksi lähtöä ja Fittipaldi yhden.

– Premat menivät menojaan. He olivat omaa luokkaansa. Se ei ollut mikään yllätys, mutta sen sijaan se oli, että miten paljon me testeihin verrattuna täällä heille jäimme. Säädimme autoihimme viimeiseen starttiin sellaiset säädöt, jotka oletimme Premalla olevan, mutta niiden vaikutus vauhtiimme jäi kolarin takia näkemättä. Seuraavassa kisassa sitten uusi yritys, Lappalainen käänsi katseet jo kohti tulevaa.

“Hyvillä fiiliksillä lauantaita odotetaan”

Tällä viikolla Formula 3 Regional -sarjan tallit ja kuljettajat ajoivat neljä 50 minuutin mittaista testisessiota Vallelungan radalla, jossa siis ajetaan tänä viikonloppuna kauden toinen kilpailuviikonloppu. Lappalainen oli tyytyväinen testien antiin.

– Löysimme autoomme aika nopeasti toimivat säädöt, jonka jälkeen hienosäädimme kilpailu- ja aika-ajovauhtiamme. Kolmannella jaksolla keskityimme pidempiin vetoihin ja kisasäätöjen etsimiseen. Onnistuimme mielestäni ihan hyvin ja kisavauhtimme näytti lupaavalta. Kisavedoissa aikaero kierroksella sarjan kärkitalli Premaan verrattuna liikkui 0,1-0,2 sekunnin tuntumassa ja olimme muun muassa Schumacheria nopeampi, Lappalainen taustoitti.

Laaksosen mukaan viimeisessä sessiossa talli ei saanut uusista renkaista aivan kaikkea irti.

– Sain ajettua hyviä aika-ajokierroksia, mutta yksikään niistä ei ollut täydellinen nappikierros. Ero kärkeen oli 0,7 sekuntia, josta 0,3-0,4 sekuntia pystyn ottamaan omasta ajostani pois. Mutta tasaista kilvanajoa tämä on. Pakka on tiivis. Sekunnin sisälle ajaa toistakymmentä autoa, joten jos haluamme lähemmäksi kärkeä, virheitä ei saa tulla, Lappalainen korosti.

Ensimmäinen kilpailulähtö on ohjelmassa lauantaina kello 17.05 Suomen aikaa. Sunnuntaina ajetaan toinen lähtö kello 9.30 alkaen, kun taas kolmas lähtö käynnistyy kello 17.15. Tässä sarjassa jokaisen kilpailulähdön pituus on 30 minuuttia ja siihen päälle vielä yksi kierros.

– Rata tuli testeissä meille tutuksi ja tiedämme mistä perjantaina jatkaa. Meillä on aika tarkkakin suunnitelma siitä, mitä ja missä vaiheessa perjantaita mitäkin vielä kokeillaan. Lauantai-aamun ensimmäiseen aika-ajoon pitää saada ehjä ja nopea kierros kasaan. Uskon, että näin myös tapahtuu. Hyvillä fiiliksillä lauantaita odotetaan, Lappalainen päätti.

Pistetilanteet 3/24 osakilpailua

Kuljettajat

1) Frederik Vesti (DEN) 68
2) Enzo Fittipaldi (BRA) 61
3) Igor Fraga (BRA) 36
4) David Schumacher (GER) 27
5) Raul Guzman (MEX) 26
6) Olli Caldwell (GBR) 24
7) Isac Blomqvist (SWE) 18
8) Sophia Flörsch (GER) 16
9) Konsta Lappalainen 12
10) Scolari Sharon (SUI) 11

Tallit

1) Prema Powerteam 129
2) DR Formula 56
3) US Racing 27
4) KIC Motorsport 24
5) Van Amersfoort Racing 16
6) Scorace Team 11

F3 Regional kilpailukalenteri 2019

14.04. Paul Ricard, Ranska
05.05. Vallelunga, Italia
07.07. Hungaroring, Unkari
14.07. Spielberg, Itävalta
01.09. Imola, Italia
22.09. Barcelona, Espanja
06.10. Mugello, Italia
20.10. Monza, Italia

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com