Suomen MM-rallin pääyhteistyökumppani ei hyväksy venäläisten osallistumista

2.8.2022 / 08:57
Matias Henkola toimii Secto Automotiven toimitusjohtajana (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Venäläisurheilijoiden osallistuminen tällä viikolla ajettavaan Suomen MM-ralliin on herättänyt viime päivinä voimakasta keskustelua. Viimeisimpänä asiaan otti kantaa kilpailun pääyhteistyökumppani Secto Automotive.

Rallin MM-sarjan edellisessä osakilpailussa Virossa ei venäläisurheilijoita mukana nähty, kun Viro esti maansa hallituksen johdolla venäläisten ja valkovenäläisten saapumisen maahansa. Kansainvälinen autoliitto FIA, toisin kuin esimerkiksi kansainvälinen Olympiakomitea, ei ole venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailemista estänyt, joten niiltä osin Suomen MM-rallin järjestäjä AKK Sports Oy on ollut tilanteessa vailla mahdollisuuksia toimia toisin.

– Kilpailunjärjestäjä ei voi kieltää tai estää kenenkään maahantuloa. Lisäksi kilpailunjärjestäjät eivät voi valita ketkä ajavat Secto Rally Finlandissa, vaan päätökset tekee FIA. FIA:n mukaan myös venäläiset voivat ajaa MM-ralleissa, mutta eivät voi tuoda kansalaisuuttaan esille millään tavalla, Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille heinäkuun alkupuolella, kun kilpailuun osallistujat oli julkistettu.

Kilpailun lähestyessä keskustelu asian tiimoilta alkoi voimistua ja viime viikolla Kokoomuksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Petteri Orpo ilmoitti boikotoivansa Suomen MM-rallia, mikäli venäläisurheilijoiden osallistumista ei estetä. Viimeisimpänä asiaan otti kantaa Suomen MM-rallin pääyhteistyökumppani Secto Automotive, joka toimii kilpailun nimisponsorina nyt toista kertaa.

– Tilanne on meille äärimmäisen kiusallinen, Secton toimitusjohtaja Matias Henkola sanoo edustamansa yrityksen maanantaina julkaisemassa tiedotteessa.

Venäjän aloittaessa hyökkäyssodan Ukrainaan kuluvan vuoden helmikuussa ja sen yhä jatkuessa, on Secto Automotive ollut näkyvästi esillä auttamassa sodasta kärsiviä Ukrainan kansalaisia ja esimerkiksi yrityksen kotisivuille siirtyessä ei voi olla huomaamatta yläkulmassa olevaa tekstiä #WeStandWithUkraine, sosiaalisen median aihetunnistetta, joka on maailmalla ollut paljon käytössä sosiaalisen median puolella tapahtuvaan Ukrainan ja ukrainalaisten tukemiseen.

– Olemme yhtiönä ja henkilökunnan kanssa tehneet työtä ukrainalaisten eteen sodan alkamisesta saakka. Emme ole ainoastaan tehneet lahjoituksia hyväntekeväisyyteen ja Ukrainan valtion sotakassaan. Olemme sen lisäksi oman henkilökuntamme ja vapaaehtoisten voimin toimittaneet suojavarusteita ja lääkintätarpeita suoraan rintamalle ja tuoneet pakolaisia Suomeen, Henkola taustoittaa.

Henkolan mukaan Secto Automotive on pyrkinyt auttamaan ukrainalaisia pakolaisia monin eri tavoin ja osa heistä on jopa asunut tai asuu edelleen yrityksen henkilökunnan asunnoissa veloituksetta.

– Eikä siitä ole pitkä aika, kun itse olin yhtenä sunnuntai-iltana äitiä ja tytärtä vastassa Helsingin Länsiterminaalissa ruokakassin ja lahjakorttien kanssa, jotta he pärjäävät, kunnes Suomen virallinen järjestelmä ottaa heistä koppia. Teimme heti maaliskuun alussa vetoomuksen, jotta kaikki auttaisivat Ukrainaa ja ukrainalaisia parhaan kykynsä mukaan, Henkola korostaa.

Henkolan mukaan Secto Automotive on saanut viime aikoina yhteydenottoja ja kysymyksiä venäläisurheilijoiden osallistumisesta Secto Automotiven sponsoroimaan kilpailuun. Kanta on selkeä: he eivät tilannetta hyväksy.

– Secton mielipide on, kuten varmasti edellä mainituista seikoista käy selkeästi ilmi, venäläisten kuskien ei kuuluisi Suomessa ajaa. Jos meillä olisi tässä asiassa vaikutusvaltaa, sen käyttäisimme. Secton logoa ei ole venäläisten kuljettajien autoissa, Henkola paljasti.

Secto Rally Finland, rallin MM-sarjan kauden kahdeksas osakilpailu, käynnistyy torstaina ja päättyy sunnuntaina. Venäläisurheilijoita kilpailussa mukana nähdään kolme: Nikolay Gryazin yhdessä kartanlukijansa Konstantin Aleksandrovin kanssa WRC2-luokassa, sekä Antonov Vitalii RC5-luokassa ainoana kuljettajana. Gryazin juhli Jyväskylässä WRC2-luokan voittoa kolme vuotta sitten.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote


Facebook kommentit