Taisko Lario hyppää rallin MM-sarjaan kovin tavoittein – “Maailmanmestaruus!”

13.1.2018 / 07:44
Taisko Lario kilpailee tänä vuonna rallin MM-sarjassa WRC3-luokassa (Kuva: Pierre Simenel).

[ A- ] / [ A+ ]

Helsinkiläinen rallilupaus Taisko Lario kilpailee tänä vuonna rallin MM-sarjassa. Lario jatkaa ranskalaisen CHL Sport Auto -tallin väreissä ja kalustona on edelleen Peugeot, mutta Ranskan sarja vaihtuu nyt siis MM-sarjaan ja WRC3-luokkaan.

Taisko Lario, 22, on kilpaillut viimeiset kolme kautta varsin ahkerasti, eikä pelkästään Suomessa. Viime vuonna Lario osallistui yhteensä 19 kilpailuun viidessä eri maassa. SM-sarjan lisäksi kokemusta tuli niin Ruotsin ja Saksan MM-ralleista, kuin myös Ranskassa ajettavasta Peugeot 208 RallyCupista, jonka loppupisteissä Larion sijoitus oli kuudes.

Edellisten vuosien tavoin Lario kilpailee myös tänä vuonna ranskalaisen, viime kaudella Ranskan rallisarjassa tallien mestaruuden voittaneen CHL Sport Auto -tallin väreissä ja kalustona on edelleen Peugeot 208 R2 -auto, mutta nyt yksittäisten MM-rallien sijaan Lario osallistuu WRC3-luokan MM-sarjaan täydellä ohjelmalla. Lario ei aio lähteä mukaan MM-sarjaan vain osallistuminen mielessään, vaan kaudelle asetettu tavoite on kova:

– Tavoitteena on voittaa luokan maailmanmestaruus, Lario sanoo suoraan ja kiertelemättä perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

Nuoresta iästään huolimatta Lario on jo ehtinyt kerätä viime vuosina varsin paljon kisakokemusta ja kahteen kertaan ajettujen Suomen, sekä Ruotsin ja Saksan MM-rallien lisäksi Lario osallistui vuonna 2016 Puolan MM-ralliin. MM-sarjaan osallistuminen on tottakai Lariolle iso ja merkittävä asia tässä vaiheessa uraa.

– Aivan mahtava fiilis. Rallin MM-sarja on ollut pitkäaikainen tavoite urallani ja sen eteen on tehty pitkäjänteisesti pohjatöitä. Nyt kun on mahdollisuus ajaa MM-tittelistä, niin annetaan kaikkemme ja näytetään osaamisemme, Lario vakuuttaa.

“Täyttä pottia me lähdetään silti hakemaan”

Peugeot on automerkkinä siinäkin mielessä iso juttu suomalaisessa ralliautoilussa, että “ranskalaisella leijonalla” rallin maailmanmestareiksi ovat vuosien saatossa ajaneet Timo Salonen (1985), Juha Kankkunen (1986), sekä Marcus Grönholm kahteenkin otteeseen (2000, 2002). Sen lisäksi, että Lario kilpailee CHL Sport Auto -tallissa tänä vuonna, on hän aloittanut myös yhteistyön Suomen Peugeotin kanssa.

– Olemme tehneet sopimuksen Peugeotin maahantuonnin kanssa ja on hienoa jatkaa Peugeot Sportin kalustolla. Peugeot on minulle tuttu auto ennestään ja se on mielestäni paras R2-luokituksen auto, kun huomioidaan MM-sarjan monenlaiset haastavat olosuhteet, Lario arvostaa.

Myös Peugeotin maahantuonnin toimitusjohtaja Markus Vuolle on vakuuttunut siitä, että Lario on juuri oikea kuljettaja edustamaan rallimaailman yhtä legendaarisinta automerkkiä maailmalla.

– Olemme iloisia ja ylpeitä, että lahjakas ja kunnianhimoinen kuljettajalupaus on päätynyt valitsemaan hyvien kilpailijoiden joukosta Peugeotin. Myös henkilönä “Tade” on esimerkillinen Peugeotin edustaja. Ralli on syvällä Peugeotin sydämessä ja tulemme tukemaan, sekä kannustamaan “Tadea” koko mestaruustaistelun ajan, Vuolle hehkuttaa.

Lariolle nuotteja tällä kaudella lukee Tatu Hämäläinen, joka viime vuonna toimi Larion kartanlukijana seitsemässä rallissa mm. Saksan MM-rallissa. WRC3:n MM-sarjassa kuljettaja saa kauden aikana osallistua maksimissaan seitsemään osakilpailuun ja niistä kuusi parasta tulosta lasketaan loppupisteisiin. Lario osallistuu varmuudella Monte Carlon MM-ralliin tammikuussa ja Ruotsin MM-ralliin helmikuussa. Loppukauden ohjelma päätetään ja tiedotetaan myöhemmin.

– Ensimmäinen kerta Monten jään liukastamilla vuoristoteillä on varmasti haastava, mutta täyttä pottia me lähdetään silti hakemaan. Uskon, että liukas keli sopii meille, kun vain muistetaan pitää maltti mukana. Tällä kaudella otan ison harppauksen eteenpäin urallani ja haluankin kiittää kaikkia tukijoita ja yhteistyökumppaneita, jotka ovat mukana matkassa. Kiitokset myös tallille luottamuksesta. Teen kaikkeni, jotta kaudesta 2018 tulee urani paras, Lario päättää.

Viime kaudella WRC3-luokan maailmanmestaruuden voitti espanjalainen Nil Solans. CHL Sport Auto -tallin Raphael Astier sijoittui sarjassa toiseksi ranskalaisen ollessa luokkaykkönen kolmessa MM-rallissa. Suomalaiskuljettajista parhaiten tässä sarjassa on kautta aikojen menestynyt Henri Haapamäki, joka vuonna 2015 ajoi Hannu’s Rally Teamin Citroenilla loppupisteissä seitsemänneksi. Haapamäki oli Portugalissa ja Puolassa kolmas, sekä Suomessa toinen. Teemu Suninen voitti WRC3-luokan Suomen MM-rallissa vuonna 2014, sekä Italian MM-rallissa vuonna 2015.

Rallin MM-sarja käynnistyy Monte Carlon osakilpailulla tammikuun viimeisenä viikonloppuna.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit