MOTORSPORT

Tänak otti komennon Montessa, Suninen ja Rovanperä törmäilivät jäällä – Video!

Monte Carlon MM-ralli polkaistiin käyntiin torstai-iltana kahden erikoiskokeen voimin ja samalla käynnistyi myös rallin MM-sarjassa uusi kausi. Avauspäivänä parhaassa vauhdissa oli Toyota-kuljettaja Ott Tänak. Suomalaisista Teemu Suninen ja Kalle Rovanperä kokivat kovia heti avauserikoiskokeella.

Monte Carlon MM-rallissa torstaina ajettiin kaksi täysin uutta erikoiskoetta, joille yhteispituutta kertyi hieman yli 41 kilometriä. Lisähaastetta tarjosi pimeys, sekä Monte Carlossa aina puheenaiheeksi nousevat rengasvalinnat, kun ensimmäisellä erikoiskokeella matkalle mahtui jäätä ja lunta, kun taas toinen erikoiskoe oli lähes kokonaan kuivaa asfalttia.

Viime kaudella MM-sarjassa eniten pohja-aikoja ajanut Ott Tänak sai kunnian kellottaa alkaneen kauden ensimmäisen pohja-ajan, kun virolainen oli ensimmäisellä erikoiskokeella tallikaveriaan Kris Meekeä viisi sekuntia nopeampi. Toisella erikoiskokeella Tänak oli kolmanneksi nopein ja johtomarginaali avauspäivän jälkeen Citroenin Sebastien Ogieriin nähden on 9,1 sekuntia. Meeke puolestaan putosi rengasrikon myötä seitsemänneksi.

– Juuri niin kova alku, kuin olimme odottaneetkin. Ensimmäisellä erikoiskokeella olosuhteet olivat äärimmäisen vaikeat ja vaihtelivat paljon, mutta tuntumani autoon oli todella hyvä. Pidon vaihtelut oli helppoa havaita ja se antoi minulle itseluottamusta. Toinen pätkä oli suurimmaksi osaksi kuivaa asfalttia, joten “sekarenkailla” se oli haastavaa, mutta onnistuimme saamaan sinnekin hyvän ajon. Mielestäni rengasvalintamme oli oikea, Tänak kommentoi.

– Jostain syystä kärsimme rengasrikon kakkospätkällä. Mielestäni emme osuneet mihinkään. Mutta emme saa antaa sen masentaa, ralli on vasta alussa, Meeke korosti.

Uransa kuudetta Monte Carlon MM-rallin voittoa janoava Ogier oli tyytyväinen avaukseensa. Kuusi viimeisintä rallin maailmanmestaruutta voittanut ranskalaiskuljettaja kilpaili nyt ensimmäisen kerran Citroen-tallin väreissä sitten vuoden 2011.

– Ensimmäiset kaksi erikoiskoetta C3 WRC -autolla, olen ehdottomasti tyytyväinen ja erityisesti näissä olosuhteissa. Ehkä ensimmäisellä erikoiskokeella otin hieman liian varovasti, mutta on todella vaikeaa ajaa aivan maksimia kun ajat itsellesi uutta autoa ensimmäistä kertaa. Toisella erikoiskokeella onnistuin saamaan kunnollisen ajan nastarenkailla. Luulen, että starttini tähän ralliin oli älykäs, Ogier sanaili.

Thierry Neuville on torstain jälkeen kolmantena, 14,3 sekuntia Tänakin perässä.

“Mustaa jäätä, joka pääsi yllättämään”

Kärkikolmikko karkasi torstain kahdella erikoiskokeella omille teilleen, sillä neljäntenä oleva Esapekka Lappi on jäänyt Neuvillesta jo yli puoli minuuttia.

– Kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella oli erittäin helppoa sortua virheeseen, erityisesti ykkösellä. Ajattelin todennäköisesti tätä asiaa liian paljon ja päädyin sitten ajamaan liian varovasti. Otimme myös säätöjen suhteen varman päälle, auto oli hieman liian pehmeä. Luottamus palautui vähitellen toisella pätkällä ja vaikka erot edellä ajaviin ovatkin jo suuret, niin matkaa on vielä paljon ja mitä tahansa voi tapahtua, Lappi korosti.

Sinivalkoisia värejä saatiin kärkiviisikkoon kahden autokunnan verran, kun Jari-Matti Latvala löytyy tulosluettelosta riviltä viisi. Latvalan ero kärkeen on 46,4 sekuntia, mutta Lappi on vain 1,2 sekuntia edellä.

– Tälläisissä olosuhteissa aikaerot voivat olla suuret. Avauserikoiskokeella hävisin paljon aikaa, koska luottamukseni ei ollut kohdillaan. En ollut ajanut testiä tuollaisissa olosuhteissa, joten en päässyt oikeanlaiseen fiilikseen. Mutta läpi tultiin ja se on tärkeintä. Perjantaina on uusi päivä ja tässä kilpailussa voi tapahtua asioita nopeasti, joten pitää vain olla kärsivällinen, Latvala muistutti.

Elfyn Evans on parhaana Ford-kuljettajana sijalla kuusi, vain 1,8 sekunnin päässä Latvalasta. Sebastien Loebin avaus Hyundain ratissa toi seitsemännen sijan ja eroa kärkeen kertyi 55,2 sekuntia. Kärkikymmenikön täydentävät täysin rengasvalintansa kanssa hukassa ollut Andreas Mikkelsen, sekä ensimmäiset kilometrit Fordin WRC-autolla ajanut Pontus Tidemand.

Torstain epäonnen soturi oli Evansin ja Tidemandin tallikaveri, uransa ensimmäistä Montea WRC-autolla ajava Teemu Suninen, joka lipsahti ulos tieltä avauserikoiskokeella kolmen kilometrin ajon jälkeen.

– Nuoteissa oli merkintä “kosteaa” ja “likaa”, joten otin paikan sen vuoksi varovaisemmin. Mutta siinä olikin mustaa jäätä, joka pääsi yllättämään. Jarrutin pitkän matkaa, mutta auto ei aivan pysähtynyt, vaan meni ojaan. Olihan tämä pahin mahdollinen tapa aloittaa kausi, mutta Monte Carlossa tällaista saattaa sattua. Perjantaiksi tiimi saa kyllä auton taas kuntoon, Suninen kertasi tapahtunutta.

Sunisen ulosajopaikassa oli runsaasti katsojia, mutta he eivät saaneet autoa takaisin tielle kovasta yrityksestä huolimatta. Hetkeä myöhemmin sitten rysähti, kun takaa tullut ja Sunisen kanssa saman mustan jään yllättämäksi joutunut Kalle Rovanperä ajoi suoraan ojassa ollut Fordia päin (katso video tilanteesta alapuolelta). Katsojien onneksi järjestyksenvalvojat olivat ehtineet juuri hetkeä aiemmin keskeyttämään Sunisen auton nostoyritykset, joten tilanteessa vältyttiin onneksi henkilövahingoilta.

– Marko (Salminen, kartanlukija) oli varoittamassa takaa tulevia, mutta siitä huolimatta parilla muullakin autolla oli ulosajo lähellä samassa paikassa. Kalle tuli paikkaan todella vauhdikkaasti, mutta ei meidän rallimme mennyt pilalle hänen vuokseen. Auto vain jäi pohjasta kiinni kiven päälle, emmekä saaneet sitä edes vetoliinojen ja katsojien avulla takaisin tielle, Suninen harmitteli.

– Se oli sellainen “eri oikea”, josta luisuimme leveäksi. Yritin katsoa onko siinä jäätä ennen kuin jarrutimme tiukkaan vasempaan. Mutka oli liukas ja siitä menimme ulos samassa paikassa kuin Teemu. Kovaa koitin tulla, joten yritystä toki oli paljon. Siinä kohdassa ei ollut varoitusta. Kyllä auto huomiseksi kuntoon saadaan, mutta aikaa tässä paloi paljon, Rovanperä puolestaan kommentoi.

Monte Carlon MM-ralli jatkuu perjantaina kello 10.11 Suomen aikaa. Ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan 125,12 kilometriä. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

Yleiskilpailun tilanne 2/16 ek:n jälkeen

1) Ott Tänak (Toyota) 26.33,0
2) Sebastien Ogier (Citroen) + 9,1
3) Thierry Neuville (Hyundai) + 14,3
4) Esapekka Lappi (Citroen) + 45,2
5) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 46,4
6) Elfyn Evans (Ford) + 48,2
7) Kris Meeke (Toyota) + 53,8
8) Sebastien Loeb (Hyundai) + 55,2
9) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 59,6
10) Pontus Tidemand (Ford) + 1.41,1

———-

76) Teemu Suninen (Ford) + 13.47,5
80) Kalle Rovanperä (Skoda) + 14.36,8 WRC2

Tänakin keskinopeus: 93,4 km/h
Pohja-ajat: Neuville 1, Tänak 1

Perjantain aikataulu

EK03 – Valdrome – Sigottier 1 (20,04 km) klo 10.11
EK04 – Roussieux – Laborel 1 (24,05 km) klo 11.14
EK05 – Curbans – Piegut 1 (18,47 km) klo 12.37

Huoltotauko

EK06 – Valdrome – Sigottier 2 (20,04 km) klo 15.23
EK07 – Roussieux – Laborel 2 (24,05 km) klo 16.26
EK08 – Curbans – Piegut 2 (18,47 km) klo 17.49

Ek-kilometrit yhteensä: 125,12 km

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Cliowilli96

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com