Tänakille kauden kolmas voitto, päätöspätkällä taktikointia – Meeke keskeytti

2.6.2019 / 16:20
Ott Tänak ajoi vakuuttavaan voittoon Portugalin MM-rallissa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Portugalin MM-ralli päättyi Toyotan virolaiskuljettajan Ott Tänakin voitonjuhliin. Viimeisellä erikoiskokeella nähtiin myös taktikointia, joka tietää Sebastien Ogierille “aura-auton” roolia myös Italian osakilpailussa kahden viikon päästä.

Ott Tänak hallitsi hermonsa täydellisesti Portugalin MM-rallin viimeisenä ajopäivänä ja virolainen ajoi uransa yhdeksänteen MM-osakilpailuvoittoon vakuuttavan esityksen päätteeksi. Maalissa voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Thierry Neuvilleen nähden oli lopulta 15,9 sekuntia, kun taas kolmanneksi ajanut Sebastien Ogier hävisi Tänakille lähes minuutin.

– Ennen kilpailua tilanne näytti vaikealta, Tänak viittasi lähtöpaikkaansa kilpailun avauspäivänä.

– Tämä on ehdottomasti voitoistani se vaikein, paljon oli ongelmia ja jouduimme todella taistelemaan tämän eteen. Minun täytyi lämmittää jarruja juuri ennen maaliviivaa, jotta “Seb” (Sebastien Ogier) pääsee auraamaan tietä Sardiniassa, Tänak naurahti viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Toyota-tallissa todellakin oli MM-pistetilanne laskettu tarkasti sen jälkeen, kun Kris Meeke oli täräyttänyt autonsa tien reunassa olleeseen kantoon ja joutunut keskeyttämään kolmannelta sijalta. Tänak oli ajamassa viimeisellä, Power Stage -erikoiskokeella, kahden nopeimman joukkoon ja se olisi tarkoittanut virolaisen nousua MM-pisteissä kärkeen ohi Ogierin. Tämä puolestaan olisi tarkoittanut Tänakin kohtaloksi “aura-autoa” seuraavassa osakilpailussa Italiassa, joten taktikointi onnistui enemmän kuin täydellisesti.

Ogierilla on nyt MM-pisteitä 142, Tänakilla 140 ja Neuvillella 132. Portugalissa parhaasta suomalaistuloksesta yleiskilpailun osalta vastasi Teemu Suninen neljännellä sijallaan. Suninen myös nappasi Power Stage -erikoiskokeelta neljännen sijan myötä kaksi lisäpistettä. Jari-Matti Latvala nousi kokonaistuloksissa seitsemänneksi, mutta ei pystynyt taistelemaan Power Stage -pisteistä, koska edellä lähtenyt Gus Greensmith ajoi Fafen kuuluisassa hyppyrissä autonsa hajalle, auto jäi keskelle tietä ja takaa tulleen Latvalan vauhtia hidastettiin punaisella lipulla.

Kalle Rovanperä voitti WRC2 Pro -luokan ylivoimaisesti ja yleiskilpailussa sijoitus oli peräti kuudes, mikä on puuppolalaisen rallin huippulupauksen uran paras noteeraus MM-sarjassa tähän mennessä. WRC2-luokassa kärkikolmikon muodostivat Pierre-Louis Loubet, Emil Bergkvist, sekä Henning Solberg. Eerik Pietarinen ajoi neljänneksi ja ilman lauantain rengasrikkoa, sekä iskunvaimentimen hajoamista sijoitus olisi ilman muuta ollut kärkikolmikossa.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Sardinian saarella Italiassa 13.-16. kesäkuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Ott Tänak (Toyota) 3.20.22,8
2) Thierry Neuville (Hyundai) + 15,9
3) Sebastien Ogier (Citroen) + 57,1
4) Teemu Suninen (Ford) + 2.41,5
5) Elfyn Evans (Ford) + 7.08,3
6) Kalle Rovanperä (Skoda) + 10.34,2 WRC2 Pro
7) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 11.28,2
8) Jan Kopecky (Skoda) + 11.41,9 WRC2 Pro
9) Pierre-Louis Loubet (Skoda) + 12.46,3 WRC2
10) Emil Bergkvist (Ford) + 14.28,4 WRC2

Tänakin keskinopeus: 91,9 km/h
Pohja-ajat: Neuville 5, Tänak 5, Latvala 2, Sordo 2, Meeke 2, Ogier 1, Suninen 1

Lue myös! Loistavaa Rovanperä! Portugalin tuliaisina komea luokkavoitto ja uran paras MM-sijoitus (2.6.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit