Tänakilta yllättävä puheenvuoro voiton jälkeen – “Jotta kilpailu olisi reilua jatkossa”

6.10.2019 / 19:26
Walesin MM-rallin voittopokaali, sekä yleiskilpailun kolme parasta kuljettajaa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden 12. osakilpailu Walesissa päättyi MM-pistejohtaja Ott Tänakin ja Toyota-tallin voitonjuhliin. Samalla Tänak kasvatti pistejohtonsa jo 28 pisteeseen ja virolaisella onkin mahdollisuus varmistaa uransa ensimmäinen maailmanmestaruus seuraavassa osakilpailussa Espanjassa kolmen viikon päästä.

Ott Tänakille nyt tullut voitto oli jo kauden kuudes ja koko uralla 12. MM-sarjan kaikkien aikojen voittotilastossa Tänak nousi 17. sijalle. Tänakin voittomarginaaliksi muodostui 10,9 sekuntia toiseksi ajaneeseen Thierry Neuvilleen nähden. Kolmannen sijan napannut Sebastien Ogier hävisi puolestaan Tänakille 23,8 sekuntia. Tänak nappasi kilpailun johtopaikan haltuunsa perjantain viimeisellä erikoiskokeella, eikä enää johtoasemastaan luopunut.

– Pitkä viikonloppu kovan paineen alla! Ero ei ollut missään vaiheessa kymmentä sekuntia suurempi ja voin sanoa, että jokaisella erikoiskokeella ajoin aivan äärirajoilla. Tämä voitto vaati kovan työn ja siksi se tuntuukin juuri nyt niin hyvältä. Vielä on kaksi osakilpailua ajamatta ja paljon on draamaa nähty aiemminkin, joten mikään ei ole vielä ratkennut, Tänak kommentoi kilpailun maalissa.

Kilpailun jälkeisessä FIA:n virallisessa lehdistötilaisuudessa paikalla olivat tuttuun tapaan yleiskilpailun kolme parasta kuljettajaa, heidän kartanlukijansa, sekä voittoon ajaneen tallin edustaja, tällä kertaa Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen. Kun parikymmentä minuuttia kestävä tilaisuus näytti jo olevan ohi, kuultiin Tänakilta yllättävä puheenvuoro, joka liittyi perjantai-illan shikaaniepisodiin.

– Minulla on asiaa. Ei mitään henkilökohtaista kilpakumppaneitani kohtaan, kunnioitan heitä suuresti. Mutta jotta kilpailu olisi reilua jatkossa, niin haluan nostaa esiin tänä viikonloppuna tapahtuneen shikaaniasian. Nyt se ei vaikuttanut lopputulokseen, mutta jotta laji pidettäisiin reiluna, niin tälläisiä tilanteita ja politikointia pitäisi välttää jatkossa. Tilannehan oli ihan samanlainen, kuin Argentiinassa aiemmin, Tänak muistutti.

 

 

“Silloin me saimme rangaistuksen”

Walesin MM-rallissa 1,6-kilometrisen Slate Mountainin erikoiskokeen maaliintulon jälkeen oli shikaani, jonka ajoivat oikein Toyota-kuljettajat Kris Meeke ja Ott Tänak, sekä M-Sport Fordin Teemu Suninen. Sen sijaan Hyundain Thierry Neuville ja Andreas Mikkelsen, sekä Citroenin Sebastien Ogier oikaisivat shikaanin, mutta heitä ei rangaistu. Tilanne olisi vaatinut kilpailevalta tallilta protestin tekemistä, mutta näin ei toimittu.

Aiemmin tänä vuonna Argentiinan osakilpailussa nähtiin vastaavanlainen tilanne ja silloin Toyota-kuljettajista Meeke, sekä Tänak saivat aikasakon.

– Mielestäni tärkeintä tässä on se, että älkää yrittäkö tehdä asioita liian vaikeasti, koska tässä kyseisessä shikaanissa ei ollut mitään järkeä! Miksi pitää pistää pitkän suoran ja nopean osuuden jälkeen shikaani maaliintulon jälkeen? Ja jos käytetään heinäpaalia, niin sen paikka pitää olla täysin sama kuin miten se on merkitty tiekirjaan. Pitää myös muistaa, että heinäpaalit saattavat liikkua, ne eivät pysy koko ajan paikallaan, Ogier jyrähti Tänakin puheenvuoron jälkeen.

Ogier, rallin kuusinkertainen maailmanmestari, muistutti, että on aina puhunut reilun urheilun puolesta ja haluaa toimia näin myös jatkossa.

– Käyttäkää heinäpaaleja ja shikaaneja silloin, kun siitä on oikeasti turvallisuuden kannalta hyötyä. Älkää luoko mitään sellaista, mikä voi saada aikaan tilanteita mihin ei voi varautua, Ogier lähetti terveisiä kilpailunjärjestäjille.

Siinä missä Ogier käänsi keskustelun järjestelyihin, pyrki Tänak korostamaan sitä, että säännöt pitäisi olla samat kaikille. Nythän identtiset rikkeet toivat rangaistuksen Toyotalle Argentiinassa, mutta ei Citroenille ja Hyundaille Walesissa. Formula 1:n MM-sarjassa on tänäkin vuonna useaan kertaan nähty mihin linjan pitämättömyys johtaa: kaaokseen.

– Myös Argentiinassa paikka oli merkitty tiekirjaan epäselvästi ja silloin me saimme rangaistuksen. Siinä Sebastien on oikeassa, että nämä tilanteet ovat sekavia ja näitä pitää välttää jatkossa, Tänak korosti.

Tänak nappasi Walesista täyden 30 pisteen potin oltuaan ykkönen kilpailussa, sekä Power Stage -erikoiskokeella. Tänakin johto kuljettajien MM-pisteissä toisena olevaan Ogieriin nähden on nyt 28 pistettä, joten virolaisella on mahdollisuus varmistaa uransa ensimmäinen maailmanmestauruus seuraavassa osakilpailussa Espanjassa. Kalle Rovanperä varmisti WRC2 Pro -luokan maailmanmestaruuden olemalla luokan ykkönen ja WRC2-luokassa voittoon ajoi nyt viimeistä kertaa rallin MM-sarjassa kilpaillut Petter Solberg.

Rallin MM-sarjan seuraava ja samalla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Espanjassa lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Ott Tänak (Toyota) 3.00.58,0
2) Thierry Neuville (Hyundai) + 10,9
3) Sebastien Ogier (Citroen) + 23,8
4) Kris Meeke (Toyota) + 35,6
5) Elfyn Evans (Ford) + 48,6
6) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 58,2
7) Pontus Tidemand (Ford) + 5.23,8
8) Craig Breen (Hyundai) + 9.25,0
9) Kalle Rovanperä (Skoda) + 10.51,1 WRC2 Pro
10) Petter Solberg (Volkswagen) + 11.36,1 WRC2

———-

27) Esapekka Lappi (Citroen) + 35.53,7

Tänakin keskinopeus: 101,1 km/h
Pohja-ajat: Evans 7, Tänak 7, Neuville 3, Ogier 2, Latvala 1, Meeke 1, Mikkelsen 1

MM-pistetilanteet 12/14 osakilpailua

Kuljettajat

1) Ott Tänak (EST) 240
2) Sebastien Ogier (FRA) 212
3) Thierry Neuville (BEL) 199
4) Andreas Mikkelsen (NOR) 102
5) Kris Meeke (GBR) 98
6) Elfyn Evans (GBR) 90
7) Jari-Matti Latvala 84
8) Esapekka Lappi 80
9) Teemu Suninen 83
10) Dani Sordo (ESP) 72

Autonvalmistajat

1) Hyundai 340
2) Toyota 332
3) Citroen 278
4) M-Sport Ford 200

Teksti: Jari Hotti, Llandudno
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit