MOTORSPORT

Teemu Asunmaa SM1-luokkaan: “Ei ole vielä mestaruus mielessä”

Alavutelainen ralliautoilija Teemu Asunmaa, 29, on uuden tilanteen edessä. Kahden peräkkäisen SM2-luokan Suomen mestaruuden jälkeen Asunmaa ja kartanlukija Jonne Halttunen, 31, hyppäävät tänä vuonna rallin SM-sarjan kuninkuusluokkaan SM1:seen kalustonaan huippuluokan menopeli, Skoda Fabia R5.

Uusi kausi käynnistyy perjantaina perinteisellä Arctic Lapland Rally -kilpailulla eli Tunturirallilla.

Hannu’s Rally Teamin Teemu Asunmaa on dominoinut rallin SM-sarjan SM2-luokkaa viimeiset kaksi kautta. Vuonna 2015 Asunmaa ajoi luokkavoittoon kuudesta ajetusta osakilpailusta kolmessa ja viime vuonna luokkavoittoja tuli kuudesta SM-rallista viisi. Tänä vuonna edessä on siis luokan ja kaluston vaihto, kun vanha tuttu SM2-luokan Subaru vaihtuu SM1-luokan Skodaan. Muutosten myötä tavoitteet alkavalle kaudelle ovat maltilliset.

– Vielä ei ole mestaruus mielessä, vaan ollaan keskitytty treenaamiseen, että päästäisiin sinuiksi auton kanssa. Kaikki on uutta, ihan eri tyyppinen auto ajaa, kuin N-ryhmän auto, Asunmaa vertailee.

Entä mitkä ovat ne suurimmat erot näiden kahden auton välillä?

– Paino on se suurin juttu. N-ryhmän auto on painava ja R5-auto reilut 100 kiloa kevyempi. Jarrutuspaikat muuttuu ja lisäksi kaarrenopeudet ovat kovempia. Toisaalta vääntöä Skodassa ei ole niin paljon kuin N-ryhmän autossa. Paljon uusia asioita. Sanotaanko näin, että parempaan päin on aina helpompi muuttaa asioita, Asunmaa naurahtaa.

Ensimmäiset testit uudella kalustolla Asunmaa ajoi pari kuukautta sitten ja nyt kun Tunturirallin starttiin on aikaa enää pari päivää, testikilometrejä on kertynyt yhteensä reilut parisataa.

– Tunne oli ensimmäisissä testeissä, että kaikki ikään kuin alkaa alusta. Ihan hyvin on mennyt ja nyt alkaa jo tuntumaan kivalta se homma. Ei olla tietenkään pystytty vertaamaan mihinkään, että minkälaista vauhtia ajetaan, mutta Tunturirallissahan se sitten nähdään ollaanko kaukana vai lähellä, Asunmaa pohtii ja lisää vielä, että mitään yllätyksiä ei matkaan ole juurikaan mahtunut mukaan, vaikka alku uuden kaluston ratissa tuntuikin hieman oudolta.

– Alussa ajattelin, että ajaminen olisi voinut tuntua helpommalta, kuin mitä se sitten oli. Mutta kyllä kaiken kaikkiaan asiat on mennyt suunnitelmien mukaisesti, Asunmaa vakuuttaa.

Kilpailun reitti Asunmaan mieleen, erityisesti kaksi erikoiskoetta

Viimeiset testit Asunmaa ajoi pari viikkoa ennen Tunturi-rallia.

– Lyhyt testi, haluttiin nähdä, että kaikki toimii. Muuten aika on mennyt auton huoltamiseen ja asioiden hoitamiseen, että ollaan Tunturissa kaikin puolin valmiina. Viimeiset päivät ollaan ihan keskitytty vain nuotitukseen ja torstaina ajetaan Rovaniemellä sitten virallinen testierikoiskoe.

Jos on Tunturirallin reitti SM-sarjan osakilpailuista ylivoimaisesti pisin, niin myös valmistautumisjakso vaatii kuljettajalta ja kartanlukijalta eniten. Kilometrejä autossa nuotitusvaiheessa tulee paljon, kun ajokertojen määrää ei ole rajoitettu. Toisin on muissa SM-ralleissa, missä nuotitusvaiheessa jokaisen pätkän saa ajaa maksimissaan kahdesti.

– Sellaiset 3000 kilometriä tulee meillä mittariin ja 800-900 kilometriä kertyy ajoa per päivä. Koko viikon kestävä kilpailuhan tämä on siinä mielessä, että nuotitus alkaa maanantaina ja lauantai-iltana loppuu ralli, niin kyllähän nämä muut osakilpailut on sprinttikisoja tähän verrattuna. Siitä minä tykkään, Asunmaa hehkuttaa.

Helposti saattaisi kuvitella, että kun nuotitusvaiheessa ajokertojen määrää ei ole rajoitettu, niin kuljettajat tahkoaisivat pätkiä läpi lähes kyllästymiseen asti. Asunmaan mukaan tilanne on kuitenkin toinen.

– Kolme-neljä kertaa on ihan riittävä. Mutta se on ihan hyvä, että näin alkukaudesta saa nuotittaa enemmän. Se taito kehittyy siinä samalla ja tauon jälkeen asiat palautuu paremmin mieleen, Asunmaa näkee.

Asunmaata tämänvuotinen Tunturirallin reitti miellyttää.

– Tänä vuonna kaikki erikoiskokeet ovat sellaisia mitä on aiemmin jossain muodossa ajettu. Nelospätkä on sellainen missä on mukana uutta osuutta. Hyvä reitti kaiken kaikkiaan. Lumitilanne vaikuttaa olevan aika sama kuin on ollut aikaisempinakin vuosina. Keli on ollut tosi hyvä. Edellisenä vuosina on ollut tosi kylmä nuotituksen ja rallin aikaan, mutta nyt on ollut sen suhteen parempi, Asunmaa sanoo.

Kaksipäiväisen rallin erikoiskokeista Asunmaa haluaa nostaa erityisesti esiin Ristilammen ja Sarriojärven.

– Viimeinen erikoiskoe, 52-kilometrinen Ristilampi, se on ollut meille aina hyvä pätkä. Siitä olen aina tykännyt. Sarriojärvellä (EK3) rytmi vaihtelee, on isoa ja pientä tietä, on helppoa ja vaikeaa – sieltä löytyy aivan kaikkea. Se on kanssa hyvä pätkä. Mutta kaikki pätkät ovat hyviä ja yhtään ei ole sellaista, mikä ei itselle sopisi.

Ensimmäiset Tunturiralli-kokemukset mekaanikkona

Asunmaa on kilpaillut Tunturirallissa viisi kertaa ja paras saavutus tuli viime vuonna, kun sijoitus yleiskilpailussa oli toinen ja SM2-luokasta tuli ylivoimainen voitto. Ensimmäiset Tunturirallin kokemukset Asunmaa kuitenkin hankki tekemällä töitä ralliauton ulkopuolella.

– Ensimmäisen kerran itse olin mukana vuonna 2004 huoltojoukoissa ja sitä tein monta vuotta. Kuljettajina olivat mm. Jukka Ketomäki, Joni Nikko, Jari Latvala ja Jari-Matti Latvala. Ja on niitä muitakin SM-sarjasta tuttuja kuljettajia ollut, Asunmaa muistelee.

Nuoremman Latvalan, Toyota Gazoo Racingilla MM-sarjaa kiertävän Jari-Matin, huoltojoukoissa Asunmaa oli kauden 2006 aikana muissakin ralleissa kuin Tunturissa.

– Muutamassa kisassa olin mukana silloin. Samalta kylältä ollaan ja tunnetaan hyvin. Jari-Matti on innokas rallin harrastaja myös noin muutenkin ja heiltä löytyy paljon erilaista kalustoa. Siellä tuli sitten “ruuvailtua” aikoinaan autojen parissa, Asunmaa muistelee reilun 10 vuoden takaista aikaa.

Viidestä ajetusta Tunturirallista yksi tapahtuma on jäänyt erityisen hyvin Asunmaan mieleen.

– Vuonna 2013 oltiin ensimmäisen kerran mukana nelivetoisella opettelemassa. Seuraavana vuonna lähdettiin sitten ns. ajamaan tosissaan. No se ei sitten alkanut ihan toivotulla tavalla, kun ykköspätkällä jäätiin Juhalle (Salo) vähän liikaa. Ajateltiin siinä, että seuraavalla pätkällä korjataan tilanne. No siellä oli kauhea sumu, eikä nähnyt yhtään mitään. 35 kilometriä se osuikin ihan nappiin mitä sillä näkyvyydellä pystyi tulemaan, mutta viimeinen mutka oli liikaa. Ei niin hyvä kokemus, mutta se on kyllä jäänyt parhaiten mieleen. Päästiin onneksi jatkamaan kuitenkin, mutta menihän siinä aikaa, Asunmaa naurahtaa.

Iso kiitos Hannu Lehessaarelle ja kaikille yhteistyökumppaneille

Odotettu rallin SM-sarjan kauden avaus käynnistyy Rovaniemellä erikoiskokeiden osalta perjantaina, jolloin ohjelmassa on viisi erikoiskoetta. Loput viisi erikoiskoetta ajetaan lauantaina. Asunmaa lähtee kauden avauskisaan luottavaisin mielin.

– Kaiken kaikkiaan mukava lähteä Tunturiin, koska se on ollut ihan hyvä kisa meille. Lähes aina on mennyt hyvin ja olen tykännyt siitä rallista.

Selvää on, että kaksipäiväinen reitiltään pitkä kilpailu ja useamman päivän kestävä nuotitusvaihe tekevät Tunturirallista tiimeille myös kustannusten puolesta kauden selkeästi kalleimman.

– Kallis kilpailuhan se on, sanoisin että kaksi kertaa suuremman budjetin vaatii kuin muut SM-rallit. Mutta jos kausi pitäisi aloittaa jostain muualta kuin Tunturista, niin se ei tässä kohtaa tuntuisi normaalilta. Tunturi kuuluu tammikuulle ja esimerkiksi kesäkisana se ei olisi enää sama asia, Asunmaa korostaa.

Nyt kun kauden starttiin on aikaa enää pieni hetki, Asunmaa haluaa lähettää myös kiitosterveiset kaikille niille tahoille jotka tämän kaiken ovat mahdollistaneet.

– Hannu’s Rally Teamin Hannu Lehessaarelle ja kaikille yhteistyökumppaneille ketkä ovat tähän mukaan lähteneet, niin iso kiitos siitä, he ovat tämän kaiken tehneet mahdolliseksi. R5-kalusto on kuitenkin ollut aina minulle jonkinlainen haave ja nyt kun kaikki on tällä mallilla mitä nyt on, niin onhan se kova juttu.

Tulostavoitteita Asunmaa ei kauden avauskisaan ole asettanut, mutta yhden tavoitteen kylläkin:

– Kun saisi tiimille ja yhteistyökumppaneille kiitoksen tästä. Että menisi ralli edes sen verran hyvin, ettei tulisi pettymystä heti ensimmäisestä kilpailusta, Asunmaa päättää.

Teemu Asunmaan Tunturiralli-historia 2012-2016

2012 – BMW 325i, Suomi Cupin voitto

2013 – Subaru Impreza STi, yleiskilpailun 4. ja SM1-luokan 5.

2014 – Subaru Impreza STi R4, yleiskilpailun 11. ja SM2-luokan 5.

2015 – Subaru Impreza STi R4, yleiskilpailun 4. ja SM2-luokan 2.

2016 – Subaru Impreza STi R4, yleiskilpailun 2. ja SM2-luokan 1.

Lähde: Asunmaa Racingin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com