MOTORSPORT

Terveisiä ulkomaille, tässä sinivalkoisten lahjakkuuksien listassa on tulevaisuuden mestareita

Vuosittain uusia nuoria autourheilun kansainväliselle tasolle nostava AKK:n valmennusryhmä on nyt nimeltään Flying Finn Academy. Historiansa ensimmäiselle toimikaudelle sen sisältämiin maajoukkueisiin on valittu 15 urheilijaa ja haastajaryhmään 19 urheilijaa.

Muun muassa Esapekka Lapin ja Valtteri Bottaksen valmentamisesta aikanaan vastanneen AKK:n valmennusryhmän kokoonpano koostuu jatkossa kolmesta tasosta: A-maajoukkueesta, B-maajoukkueesta ja Rookies-haastajaryhmästä. Valmennuksen valintaprosessissa toteutettiin ensimmäistä kertaa kahden kuukauden mittainen try out -jakso, jonka aikana kerättiin tietoa nuorten kuljettajien fyysisestä ja henkisestä tasosta.

– Saimme tästä try-out -jaksosta paljon dataa kuljettajien tahtotilasta ja kuntotasosta. Kokemukset tästä olivat erittäin positiivisia ja tulemme käyttämään tätä menetelmää myös ensi syksyn valintatilanteissa, pohjustaa AKK:n valmennuspäällikkö Tuomo Nikkola.

Autourheilun A-maajoukkueeseen on valittu viisi urheilijaa. Heistä William Alatalo, Juuso Puhakka ja Paavo Tonteri kilpailevat rata-autoilun puolella. Sami-Matti Trogen kilpailee rallicrossissa ja Juho Valtanen kartingissa. A-maajoukkue on Flying Finn Academyn keihäänkärki, jonka urheilijat ovat myös historiallisesti ensimmäisiä Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tukemia moottoriurheilijoita.

– A-maajoukkueen urheilijoista kaikki ovat tekemässä läpimurtoa kansainvälisen tason kärkeen lajeissaan. A-maajoukkueen urheilijoiden valmennusarki on yksilöidysti räätälöity kunkin urheilijan oman kilpailu- ja muun ohjelman mukaan. Valmennus suunnitellaan mahdollisimman hyvin heidän urakehitystään varten, Nikkola kertoo.

B-maajoukkue koostuu kymmenestä urheilijasta. Rasmus Joutsimies, Samuli Mertsalmi, Olli-Petteri Munne ja Axel Saarniala kilpailevat karting-radoilla. Rallipolkujen valloituksesta joukkueessa vastaavat tutut Aleksi Röyhkiö, Henri Hokkala ja Jari Huttunen. Rallicross-radoilla menestystä jahtaavat Jesse Kallio, Rasmus Tuominen, sekä Luka Nurmi, jonka lajivalikoimaan tulee kuulumaan myös rata-autoilu ja ralli.

– B-maajoukkueen urheilijat kilpailevat jo kansainvälisellä tasolla tai ovat SM-tason kärkikuljettajia, jotka parin vuoden aikana mahdollisesti nousevat A-maajoukkueeseen. Haastajaryhmäläiset ovat erityisen mielenkiintoisessa asemassa – on urheilijasta itsestään kiinni, miten asiat järjestyvät, Nikkola sanoo.

Flying Finn Academyn uudeksi osaksi muodostetaan “Rookies” nimeä kantava haastajaryhmä, joka on ponnahduslauta seuravalmennuksesta kohti maajoukkueita. Urheilijasopimukset ovat vuodeksi kerrallaan edellyttäen sovittujen kriteerien täyttämistä urheilijan toiminnassa. Toisaalta siis kriteerien täyttyessä Rookies-kuljettaja voi nousta maajoukkuevalmennukseen ja toisaalta taas maajoukkueista voi pudota Rookies-ryhmään, mikäli maajoukkuekriteerit eivät täyty.

Rookies-ryhmässä kaudella 2019 nähdään 19 urheilijaa, joista 14 kilpailee kartingin puolella. Rallin parista menestystä jahtaa viisi urheilijaa.

– Rookies-ryhmän tarkoitus on antaa ensiaskeleet tavoitteelliseen harjoitteluun ja toimintaan autourheilussa. Uusi toimintamalli korvaa aiemman aluevalmennustoiminnan, Nikkola valaisee.

Huolimatta kokonaan uudistetusta valmennuskonseptista, AKK:n Flying Finn Academyn tavoitteet kaudelle 2019 ovat kovat.

– Vuosittainen tavoite on saavuttaa vähintään yksi MM- tai EM-mitali. Lisäksi tavoitteena on vähintään yksi pistesija (sijat 4-8) kansainvälisten sarjojen lopputuloksissa. Tavoite on myös kehittää ja kasvattaa vuonna 2018 aloitettua yhteistyötä Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa, Nikkola paaluttaa.

Autourheilun nuorisomaajoukkueet kaudella 2019

A-maajoukkue

William Alatalo (2002) Ilmajoki, rata-autoilu
Juuso Puhakka (1998) Kirkkonummi, rata-autoilu
Paavo Tonteri (2000) Helsinki, rata-autoilu
Sami-Matti Trogen (2002) Lohja, rallicross
Juho Valtanen (1996) Ulvila, karting

B-maajoukkue

Rasmus Joutsimies (2003) Vantaa, karting
Samuli Mertsalmi (2005) Söderkulla, karting
Olli-Petteri Munne (2003) Rautjärvi, karting
Axel Saarniala (2002) Espoo, karting
Henri Hokkala (1994) Jyväskylä, ralli
Jari Huttunen (1994) Kiuruvesi, ralli
Aleksi Röyhkiö (2000) Ylöjärvi, ralli
Jesse Kallio (1999) Kellokoski, rallicross
Luka Nurmi (2004) Tampere, rallicross, rata, ralli
Rasmus Tuominen (2000) Jämsä, rallicross

Rookies

Peik Abrahamsson (2006) Espoo, karting
Aatu Hakalehto (2006) Hämeenlinna, karting
Toni Herranen (2003) Jääli, karting, ralli
Aleksi Jalava (2007) Haarajoki, karting
Aaron Koivula (2005) Kauhajoki, karting
Rasmus Kortelainen (2001) Helsinki, karting
Nico Lemberg (2007) Espoo, karting
Niko Perttala (2003) Nokia, karting
Nikolas Pirttilahti (2003) Nokia, karting
Veeti Rajala (2007) Sipoo, karting
Frans-Emil Saarijärvi (2003) Helsinki, karting
Tuukka Taponen (2006) Lohja, karting
Daniel Vahlberg (2007) Orimattila, karting
Leevi Vappula (2006) Nokia, karting
Konsta Saarinen (2004) Orivesi, crosskart, ralli
Roni Kauppi (2000) Ii, ralli
Juho Koski-Lammi (1999) Jalasjärvi, ralli
Sami Pajari (2001) Lahti, ralli
Timo Laine (1987) Ralli, kartanlukija

Suluissa syntymävuosi

Valmennus

Tuomo Nikkola
Mika Leistiö
Jan Lönegren
Matti Rantanen
Mikko Pajunen
Jukka Korhonen
Teemu Arminen
Juuso-Matti Pajuranta
Juho Valtanen
Johan Vilo
Joonas Kostiainen
Tero Puustinen
Olli-Pekka Remes

Teksti: AKK-Motorsportin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com