Timo Mäenpää johti SM2-luokkaa Uudessakaupungissa lähdöstä maaliin

10.9.2017 / 11:35
Timo Mäenpää oli SM2-luokan ykkönen Uudessakaupungissa (Kuva: AKK / Hannu Rainamo).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan SM2-luokassa oli lauantaina Uudessakaupungissa tarjolla voittajan kruunu uuteen päähän, kun luokkaa koko kauden ajan dominoinut ja mestaruuden jo kesäkuussa Kouvolassa varmistanut Eerik Pietarinen jätti kauden kuudennen osakilpailun väliin. Tuon kruunun nappasi lopulta päähänsä Timo Mäenpää, joka vahvisti voiton myötä asemiaan hopeataistelussa.

Eerik Pietarinen oli voittanut SM2-luokan kaikissa kauden aiemmissa osakilpailuissa ja kun mestaruus ratkesi jo Kouvolan SM-rallissa kesäkuussa, niin Pietarinen jätti Uudenkaupungin osakilpailun kokonaan väliin. Tämä tarjosi mahdollisuuden muille kuljettajille nousta kauden ensimmäiseen SM-osakilpailuvoittoon.

Avauserikoiskokeen perusteella tuota voittoa tiukimmin lähtivät tavoittelemaan Timo Mäenpää, Janne Eronen, sekä SM1-luokasta SM2-luokkaan vaihtanut Joonas Soilu, jotka mahtuivat 9,2-kilometrisellä erikoiskokeella 3,7 sekunnin sisään. Toisella erikoiskokeella Eronen piipahti vartin verran ojassa ja haaveet kärkisijoituksista murenivat siihen. Mäenpää ajoi toisen peräkkäisen pohja-aikansa ja kun Soilu hävisi 5,5 sekuntia, niin Mäenpään luokkajohto oli nyt 9,2 sekuntia.

Kolmannella erikoiskokeella Soilu kirjautti nimiinsä SM2-luokan nopeimman ajan kaventaen Mäenpään etumatkaa peräti 4,7 sekunnilla. Ja hieno kaksintaistelu tiivistyi heti neljännellä erikoiskokeella, jonne Soilu ajoi toisen pohja-aikansa ja nyt Mäenpään johtomarginaali oli enää 1,9 sekuntia.

Viides erikoiskoe koitui kuitenkin Soilun voittohaaveiden kohtaloksi, kun Mitsubishista petti voimansiirto heti lähdön jälkeen ja tappiota pohja-ajan tehneeseen Mäenpäähän kertyi lähes puoli minuuttia. Nyt Mäenpään johtomarginaali kokonaistilanteessa oli 28,4 sekuntia, kun ajamatta oli vielä kolme erikoiskoetta. Soilu ei lopulta enää kuudennelle erikoiskokeelle startannut ja näin edessä oli keskeytys.

Mäenpää ajoi tukevassa johtoasemassa kolme viimeistä erikoiskoetta varmasti maaliin kirjauttaen erikoiskokeilta kolme peräkkäistä kolmatta sijaa ja maalissa voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Kim Niemeen nähden oli lopulta 14,1 sekuntia. Ville Hautamäki oli kolmas.

Pietarinen on siis jo varma SM2-luokan Suomen mestari, mutta hopea- ja pronssimitalista tullaan syyskuun viimeisenä viikonloppuna Tampereella käymään vielä kova taistelu. Mäenpäällä on Uudenkaupungin osakilpailun jälkeen kasassa nyt 86 pistettä ja Erosella 78. Neljäntenä oleva Hautamäki on kerännyt pisteitä 74, joten tästä kolmikosta kaksi tulee pokkaamaan SM-mitalin tältä kaudelta, kun taas yksi joutuu pettymään. Tampereella jaossa ovat 1,5-kertaiset SM-pisteet.

Uudenkaupungin SM-ralli ja SM2-luokan kärkikuusikko

1) Timo Mäenpää (Mitsubishi) 50.21,9
2) Kim Niemi (Mitsubishi) + 14,1
3) Ville Hautamäki (Subaru) + 1.08,5
4) Timo Pitkäniemi (Subaru) + 4.32,4
5) Evgeny Cherkasov (Subaru) + 4.51,8
6) Aleksandr Posadskiy (Mitsubishi) + 5.03,2

SM2-luokan pistetilanne 6/7 osakilpailua

1) Eerik Pietarinen 134
2) Timo Mäenpää 86
3) Janne Eronen 78
4) Ville Hautamäki 74
5) Antti Selivaara 44
6) Tommi Järvinen 31

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit