MOTORSPORT

Timo Mäkisen pojalta kaunis muistokirjoitus isälleen – “Tiedän, että nuo asiat merkitsivät hänelle paljon”

Suomalainen ralliautoilun legenda Timo Mäkinen on kuollut. Mäkisen kuoleman vahvisti hänen poikansa Tommy Mäkinen Facebook-tilillään torstai-iltana.

Timo Mäkinen oli kuollessaan 79-vuotias.

– Isä nukkui pois torstaina aamulla, rauhallisesti kotonaan. Viimeisten vuosien aikana voimat vain hiljalleen ehtyivät ja loppuivat. Silti olen iloinen siitä, että kahden viimeisen elinvuotensa aikana Timo ehti saada tunnustuksen Suomen urheilun Hall of Famessa ja ensimmäisenä autourheilijana myös opetus- ja kulttuuriministerin myöntämän urheilijaeläkkeen. Tiedän, että nuo asiat merkitsivät hänelle loppuaikoina paljon, vaikkei mies itse niistä juurikaan huudellut, Mäkisen poika Tommy Mäkinen kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään.

Timo Mäkinen on yksi menestyneimpiä ja tunnetuimpia suomalaisia autourheilijoita kautta aikojen. Helsingissä 18. maaliskuuta vuonna 1938 syntynyt Mäkinen oli ensimmäinen suomalaiskuljettaja, joka juhli voittoa legendaarisessa Monte Carlon rallissa. Mäkisen voittovuosi oli 1965. Jyväskylän Suurajot Mäkinen voitti neljä kertaa; 1965-1967 ja 1973. Viimeisin Jyväskylän voitto oli samalla myös kautta aikojen ensimmäinen suomalaiskuljettajan saavuttama MM-rallin voitto.

Yksi Mäkisen uran ikimuistoisimmista yksittäisistä hetkistä osui vuoden 1967 Suurajoihin. Kuvat Ministä Ouninpohjan erikoiskokeella konepelti pystyssä ovat levinneet vuosien saatossa laajalti ja tapaus tunnetaan ympäri maailman. Mäkinen ajoi erikoiskokeen maaliin, vaikka konepelti esti suurimmaksi osaksi näkyvyyden. Siitä huolimatta sijoitus erikoiskokeella oli kolmanneksi nopein ja lopulta Mäkinen myös voitti rallin, kolmantena vuonna peräkkäin.

Suomen vanhin moottoriurheilujulkaisu Vauhdin Maailma julkaisi vuonna 2015 listauksen, missä rankattiin 50 kovinta suomalaista moottoriurheilijaa kautta aikojen. Mäkisen sijoitus tällä listalla oli 10. ja ralliautoilijoista sijoitus oli neljäs, Tommi Mäkisen, Hannu Mikkolan ja Juha Kankkusen jälkeen.

Mäkinen menestyi urallaan erinomaisesti myös kotimaisissa sarjoissa. Yhteensä hän voitti eri autourheilulajeissa 12 Suomen mestaruutta.

 

Kuva: Tommy Mäkisen Facebook-sivu
Kuva: Tommy Mäkisen Facebook-sivu

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com