MOTORSPORT

Todellinen yllätyssiirto autourheilun huipulla

Rallin MM-sarjaa viimeiset kolme kautta dominoineen Volkswagen Motorsportin tallipäällikkö, saksalainen 57-vuotias Jost Capito, siirtyy McLarenin F1-tallin toimitusjohtajaksi. Capito siirtyy uuteen tehtäväänsä heti, kun Volkswagen löytää hänelle korvaajan. Suomalaiset muistavat Capiton viime vuosilta Jari-Matti Latvalan pomona, mutta on Capitolla ollut aiemmin oma roolinsa myös Kimi Räikkösen F1-uran alkuvaiheessa.

Saksalainen Volkswagen Motorsport on hallinnut rallin MM-sarjaa viimeiset kolme kautta täysin ylivoimaiseen tyyliin ja jokaisella kolmella kaudella se on saavuttanut tuplamestaruuden. Tallin ykköskuljettaja, ranskalainen Sebastien Ogier, on voittanut kolme maailmanmestaruutta peräkkäin ja jokaisena vuonna myös Volkswagen on kruunattu valmistajien maailmanmestariksi. 39 edellisestä MM-rallista Volkswagen on voittanut 34. Sen sijaan perinteiselle, jo vuodesta 1966 F1-sarjassa mukana olleelle McLarenille viime kaudet ovat olleet menestyksen suhteen vaisuja. Yhteensä kahdeksan valmistajien ja 12 kuljettajien MM-titteliä vuosien saatossa voittanut McLaren oli viime kaudella valmistajien MM-sarjassa toiseksi viimeinen ja sen autoilla ajettiin MM-pisteille vain neljässä osakilpailussa. Fernando Alonson Unkarissa ajama viides sija oli McLarenin kauden paras noteeraus.

Vuodesta 2012 lähtien Volkswagenilla toiminut Capito tulee korvaamaan McLarenilla Jonathan Nealen, joka on toiminut väliaikaisena toimitusjohtajana 22 kuukauden ajan. Neale tulee jatkamaan McLarenin organisaatiossa muissa tehtävissä. Maaliskuussa 2014 MTG:n (McLaren Technology Group) puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Ron Dennis uudisti organisaatiota poistamalla ns. tallipäällikön roolin. Samalla Dennis nimesi McLarenin kilpailutoiminnasta vastaavaksi johtajaksi aikaisemmin mm. Lotuksella toimineen Eric Bouillerin, joka jatkaa samassa tehtävässä myös tällä kaudella.

– Lähestyin ensimmäisen kerran asian tiimoilta Jostia viime kesänä. Hän on erittäin vakuuttava, kilpailuhenkinen ja kunnianhimoinen ihminen, joka tuo meille paljon monipuolista kokemusta erilaisista autoista ja autourheiluluokista. Jost ja Eric tulevat varmasti tekemään yhdessä hienoa työtä ja viemään McLaren-Honda projektia eteenpäin kohti osakilpailuvoittoja, sekä mestaruuksia, Dennis hehkuttaa McLarenin tiedotteessa.

“Capito piti myös ideasta”

Capito on ollut mukana autourheilussa jo 30 vuoden ajan, uran käynnistyttyä vuonna 1985 BMW Motorsportilla. Ennen Volkswagenin menestysvuosia Capito on lisäksi työskennellyt mm. Porschella, Fordilla, sekä Sauberin F1-tiimissä, missä hän oli aikoinaan myös nostamassa Kimi Räikköstä mukaan autourheilun kuninkuusluokkaan. Tämä  käy ilmi vuonna 2014 julkaistussa ja Mauri Nurmen kirjoittamassa kirjassa F1nnmade.

– Kimin ottaminen Sauberille oli alun perin minun ideani, ex-F1-kuljettaja Mika Salo kertoo kirjassa.

– Tiesin Kimin taidot ja aloin puhua asiasta Peter Sauberille, joka oli täysin ajatusta vastaan. Sitten puhuin Kimistä Sauberin tekniselle johtajalle Willy Rampfille, joka oli sitä mieltä, että tämä on hyvä juttu. Jost Capito, joka on nykyisin Volkswagenin rallitiimin tallipäällikö, piti myös ideasta, Salo taustoittaa.

Rallin MM-sarja käynnistyy viikon päästä perjantaina perinteisellä Monte Carlon osakilpailulla Gapin kunnassa Kaakkois-Ranskassa. Formula 1-kausi puolestaan käynnistyy maaliskuussa Australiassa.

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com