Tomi Tukiainen rallisprintin Suomen mestari – “Olin eräällä tavalla pakkoraossa”

19.9.2018 / 09:23
Tomi Tukiaisen tyylinäyte Leppävirran radalla (Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Tomi Tukiainen on rallisprintin nelivetoluokan uusi Suomen mestari. R5-luokan Skoda Fabia -ralliautolla kilpaileva Tukiainen varmisti uransa ensimmäisen rallisprintin Suomen mestaruuden viime lauantaina Leppävirralla käydyssä kauden viidennessä SM-osakilpailussa.

Tomi Tukiainen sijoittui ralliautojen luokassa toiseksi Janne Erosen jälkeen. Yleiskilpailussa Tukiainen oli viides. Tukiaisen piste-etumatka on niin suuri, etteivät muut voi häntä enää tavoittaa kauden viimeisessä osakilpailussa Laihialla. Leppävirran kilpailu oli rallisprintin SM-sarjan viides osakilpailu ja ensimmäinen sorakilpailun kahden lumi- ja kahden asfalttikilpailun jälkeen. Tukiainen on luonnollisesti iloinen Suomen mestaruudesta.

– Hienoa, että mestaruus ratkesi jo nyt. Olin eräällä tavalla pakkoraossa mestaruuden suhteen, koska en pääse kauden viimeiseen kilpailuun Laihialle. Olen kauden viimeisen SM-osakilpailun aikana ajamassa Virossa Saarenmaa Rallia. Laihian kilpailun ja Saarenmaan kilpailun päällekkäisyys on ollut tiedossa jo pitkään ja päätin jo aikoja sitten, että lähden ajamaan Saarenmaalle, Tukiainen taustoitti.

– Laskin, että minun pitää sijoittua ralliautojen luokassa kolmen parhaimman joukkoon jotta mestaruus ratkeaisi jo nyt. Toinen tila onneksi riitti mestaruuteen ja nyt voin hyvillä mielin lähteä Viroon, Tukiainen jatkoi.

Yleiskilpailun ja samalla nelivetoisten nopein Leppävirran Mustinmäellä oli hallitseva Suomen mestari ja rallisprintin seitsenkertainen Suomen mestari Tomi Hallia. Hallia voitti myös nelivetoisten, tehokkaiden turboahdettujen rallisprintin erikoisautojen luokan 7. Hallia oli nopein molemmilla ajokierroksilla, voittoaika syntyi toisella ajokierroksella. Hallia pystyi parantamaan aikaansa noin puoli sekuntia.

Yleiskilpailussa toiseksi ajoi Kai Hyttinen. Nelivetoisella Mitsubishi Lancerilla kilpaileva Hyttinen jäi Halliasta 1,21 sekuntia. Kolmannen sijan nappasi Panu Mertala. Jääradan nelivetoluokan Suomen mestaruuden tänä vuonna voittanut Mertala jäi Leppävirralla Subaru Imprezallaan Halliasta 2,83 sekuntia. Neljänneksi ja samalla ralliautojen luokan voittoon ajoi Janne Eronen R5-luokan Skoda Fabialla.

Rallisprintissä kilpaillaan sekä nelivetoisten, että kaksivetoisten Suomen mestaruuksista. SM-pisteistä kilpaillaan luokittain. Kaksivetoisten Suomen mestaruus ratkeaa kauden viimeisessä osakilpailussa Laihialla. Leppävirralla kaksivetoisten nopein oli Jari-Matti Tiilikka voittaen myös luokan 5.

Kaksivetoisten yleiskilpailun toinen oli kaksivetoluokan hallitseva Suomen mestari Mika Lemmetti. Hän myös voitti luokan 6. Lemmetin suorituksen arvoa nostaa se, että hän kilpaili Leppävirralla laina-autolla, Lemmetti kun myi nopeaksi opettamansa Toyota Starletin rallisprintin SM-sarjan kesätauon aikana. Leppävirralla Lemmetin piti kilpailla takavetoisella BMW M3:lla, mutta auto rikkoutui viimeistelytestissä. Avuksi tuli pitkän linjan rallisprint-kilpailija, Tarmo Ollila, joka lainasi autoaan Lemmetin käyttöön.

Kaksivetoisten yleiskilpailun kolmanneksi ja luokan 4 voittajaksi ajoi Mika Heikkilä. Junioreiden nopein oli Hannu Varis, Erkka Korpiaho toinen ja Toni Koivula kolmas. Nuorten luokan voitti Walle Pajuoja. Toiseksi ajoi Oskari Heikkinen ja kolmanneksi Kristian Kylmänen. Naisten luokan nopein oli Marjo-Riitta Mansikkamäki ennen Maria-Teresa Vuotaria ja Ina Kämppiä. Jere Pensas voitti V1600-luokan, Jyri Räsänen oli toinen ja Jani Lahtinen kolmas. Timo Malava voitti seniorit. Toiseksi ajoi Teuvo Niskala ja kolmanneksi Tarmo Ollila.

Rallisprintin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Laihialla 13. lokakuuta.

Teksti: Rallisprintin SM-sarjan tiedote


Facebook kommentit