Tommi Mäkisen mestaruusvuosien legendaarinen tallipäällikkö on poissa

17.10.2019 / 18:38
Andrew Cowan ja Tommi Mäkinen keskellä, vuonna 2001 (Kuva: Mitsubishi Ralliart Europe).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallimaailma vastaanotti torstaina suru-uutisen. Pitkän ja menestyksekkään uran ralliautoilun parissa tehnyt Andrew Cowan poistui keskuudestamme 82 vuoden iässä.

Dunsissa, Skotlannissa 13. joulukuuta vuonna 1936 syntynyt Andrew Cowan osallistui kuljettajana vuosina 1973-1981 rallin MM-sarjassa 18 osakilpailuun. Palkintosijoituksia niistä tuli kaksi, kolmas sija vuonna 1976 Keniasta ja kolmas sija vuoden 1979 Norsunluurannikon osakilpailusta. Cowan juhli legendaarisen Lontoo-Sydney-maratonkilpailun voittoa kahdesti, vuosina 1968 ja 1977.

Parhaiten Cowan toki muistetaan vahvasta Mitsubishi-taustastaan. Mitsubishin autotehdas pyysi Cowania perustamaan Eurooppaan yksikön, joka vastaisi japanilaismerkin rallitoiminnoista. Syntyi Andrew Cowan Motorsports (ACMS), nimi, joka varsin nopeasti vaihtui muotoon Mitsubishi Ralliart Europe.

Mitsubishi Ralliart Europen kirkkaimmat saavutukset ovat ilman muuta Tommi Mäkisen neljä peräkkäistä rallin maailmanmestaruutta vuosina 1996-1999, sekä rallin MM-sarjan autonvalmistajien maailmanmestaruus vuonna 1998. Mäkinen juhli komean uransa 24 MM-osakilpailuvoitosta suurinta osaa (22) Mitsubishin ratissa. Kun Mäkinen myöhemmin urallaan siirtyi tallipäällikön tehtäviin ja otti vastuulleen Toyotan rallitoiminnot, sanoi puuppolalainen, että Cowan on tietyllä tapaa hänelle esikuva tallipäällikön tehtävissä.

– Hän oli hyvin selkeälinjainen mies. Hänestä näki, että hän on itsekin ajanut rallia. Itse asiassa koko Mitsubishin toimintamalli oli erinomainen. Heillä oli hyvin pieni, mutta äärimmäisen tiiviisti yhteen hitsautunut organisaatio, Mäkinen kuvaili Iltalehdessä heinäkuussa 2015.

Mäkinen ja Cowan valittiin samaan aikaan (2013) ralliautoilun kansainväliseen Hall of Fameen, rallin kunniagalleriaan. Mäkisen uran kolmatta maailmanmestaruutta vuonna 1998 suomalaiskuljettaja olisi juhlinut Suomessa ja legendaarista YLE:n “mitää, mitää” -huutojen kera syntynyttä tv-haastattelua ei olisi syntynyt, jos Cowan ei olisi pitänyt tähtikuljettajansa kohdalla kiinni määräyksestään.

Mäkinen kun keskeytti kauden 1998 päättäneen Iso-Britannian MM-rallin heti avauspäivänä, eikä olisi halunnut enää kilpailupaikalle jäädä, vaan lentää suoraan Suomeen ja kotiin Puuppolaan. Cowan kuitenkin ilmoitti Mäkiselle, että tämä pysyisi paikan päällä kilpailun päättymiseen asti, Carlos Sainzin kun piti selviytyä maaliin neljän parhaan joukossa noustakseen MM-pisteissä ohi Mäkisen ja mestariksi ja Mäkisen keskeytyksen jälkeen ajamatta oli vielä kaksi kilpailupäivää. Mäkinen tottakai totteli päällikön käskyä ja loppu on historiaa.

Cowanin alaisuudessa Mitsubishin rallitallissa Mäkisen lisäksi vuosien saatossa ajoivat myös muun muassa Ari Vatanen, sekä Timo Salonen. Vuonna 2003 Mitsubishin tehdas otti rallitoiminnot siipiensä suojaan ja Cowan toimi urheilupuolen neuvonantajana parin vuoden ajan, ennen kuin siirtyi eläkkeelle 69-vuotiaana.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit