MOTORSPORT

Toyota-kolmikon katseet käännetty Power Stageen – “Pitää pistää kaikki peliin”

Jos oli Meksikon MM-ralli Toyota-tallille vaikea vuosi sitten, niin vaikea se on ollut myös tänä vuonna. Itse asiassa Tommi Mäkisen johtaman tallin kokonaistulos on jäämässä selkeästi heikommaksi tänä vuonna kolmella autolla, kuin kahdella autolla vuosi sitten.

Vuosi sitten Toyota lähti Meksikoon Jari-Matti Latvalan ja Juho Hännisen voimin ja Latvala oli juuri edellisessä osakilpailussa Ruotsissa tuonut tallille sen historian ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton. Meksikon kilpailusta tuli kuitenkin vaikea, kun Latvala oli kuudes, Hänninen seitsemäs ja Power Stage -erikoiskokeella Latvala oli kaksikosta ainoa, joka pystyi keräämään pari lisäpistettä neljänneksi nopeimman ajan myötä.

Tämänvuotisesta kilpailusta on tulossa Toyotalle kokonaistuloksen kannalta vieläkin heikompi, sillä päätöspäivän kolmella viimeisellä erikoiskokeella sunnuntaina vain Latvalalla on käytännössä enää mahdollisuus sijoittua kympin sakkiin ja MM-pisteille. Voittotaistelussa perjantain jälkeen vielä vahvasti mukana ollut Ott Tänak putosi pelistä heti lauantai-aamun ensimmäisellä erikoiskokeella Toyotan turbon sanottua työsopimuksensa irti.

– Tämä kilpailu on todellakin ollut meille vaativa tähän mennessä. Se mitä tapahtui Ottille aamulla, oli ilman muuta suuri pettymys meille kaikille, hän kuitenkin oli niin hyvässä tilanteessa kärkitaistelua ajatellen. Meidän täytyy vain jatkaa kovaa työntekoa ja oppia niistä vaikeuksista mitä meillä täällä on ollut, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen korostaa tallinsa tiedotteessa.

Tänak lähti lauantain erikoiskokeille kolmannelta sijalta ja eroa kärkeen oli vain 11 sekuntia.

– Kaikki näytti aamulla hyvältä. Tuntui, että pitoa on enemmän kuin edellisenä päivänä ja se sopi meidän autolle todalla hyvin. Missasin yhden risteyksen alussa ja hävisin siinä aikaa noin 10 sekuntia. Sitten seitsemän kilometriä ennen maalia turbo hajosi ja edessä oli keskeytys. Valitettavasti tämä on osa rallia, mutta pitää olla tyytyväinen siihen nopeuteen, mikä meillä oli ensimmäisessä sorarallissani tässä tallissa, Tänak muistutti.

Myös Mäkinen korostaa vaikean kilpailun kokeneen Toyotan kohdalla juuri sitä tosiasiaa, että Tänakin vauhti soralla on jatkoa ajatellen erittäin rohkaiseva asia.

– Kyllä, positiivisena asiana voimme ottaa täältä mukaan Ottin esityksen. Luulen, että hänellä on edelleen opittavaa autosta joten se, että hän on näin nopea ensimmäisessä sorakisassaan, on lupaavaa ajatellen tulevia kilpailuja.

 

Selivaara logo 2017

 

“Ei ole tainnut koskaan olla näin kuuma Meksikossa”

Latvala ja Esapekka Lappi joutuivat keskeyttämään perjantaina, mutta molemmat palasivat kilpailuun lauantaina Ralli 2 -säännön turvin. Latvala oli reitillä toisena autona ajaen päivän aikana kaksi kertaa kolmanneksi nopeimman ajan ja yhteensä seitsemän kertaa kuuden nopeimman kuljettajan joukkoon.

Ennen sunnuntaita Latvala on yhdeksäntenä ja mahdollisuudet nousta vielä kahdeksanneksi ovat hyvät, sillä WRC2-luokassa kilpaileva Gus Greensmith on vain 52,8 sekuntia edellä töysäläistä.

– Ei ole tainnut koskaan olla näin kuuma Meksikossa, kuin oli iltapäivällä. Se jos mikä vaatii autolta ja renkailta paljon. Kaiken kaikkiaan johdonmukainen päivä ilman ongelmia. Askel askeleelta parannamme. Toivon, että viimeinen ajopäivä olisi meille hyvä, koska nopeat ja jouhevat erikoiskokeet sopivat hyvin minulle ja autolle. Mukana on myös minun suosikkipätkäni tässä rallissa. Yritämme nousta kahdeksanneksi ja saada tärkeitä MM-pisteitä, Latvala suunnitteli.

Lappi oli lauantain erikoiskokeilla kertaalleen kolmas ja kolme kertaa viiden nopeimman kuljettajan joukossa.

– Ihan ok päivä ja paljon parempi kuin eilen. Mekaanikot tekivät hienoa työtä korjatessaan auton kuntoon, joten iso kiitos siitä heille. Pystyin nauttimaan ajamisesta tänä aamuna ja ajat olivat parempia, Lappi kommentoi.

Ihan täysin ongelmitta ei Lapin osalta lauantaikaan sujunut.

– Myöhästyin huollon jälkeen, koska turvavyöni oli juuttunut laatikon alle, jota tv-ryhmän piti tulla siirtämään. Siinä sitten jouduin odottelemaan puoli tuntia. Sitten kun päästiin taas liikkeelle, niin väliajat olivat hyviä siihen asti, kunnes kärsimme rengasrikon. Luulin seuraavallakin erikoiskokeella, että tuli rengasrikko, mutta aika olikin ihan hyvä, Lappi kertasi päiväänsä.

Latvala ja Lappi siis nähdään mukana erikoiskokeilla sunnuntaina ja niin nähdään myös Tänak, joka kolmantena Toyota-kuljettajana tänä viikonloppuna joutuu turvautumaan Ralli 2 -sääntöön. On selvää, että Toyota-kolmikon katseet on käännetty rallin päättävään Power Stage -erikoiskokeeseen, sillä varsinkaan Lapilla ja Tänakilla ei ole sijoitusten puolesta mitään hävittävää, molemmat kun ovat kaukana sijoituksesta kymmenen parhaan joukkoon ja MM-pisteille.

– Yritetään tehdä parhaamme sunnuntaina ja olisi kiva saada Power Stagelta joitain pisteitä jos vain mahdollista, Tänak sanoi.

– Power Stage -erikoiskoe antaa vielä meille mahdollisuuden saalistaa pisteitä, lähes aina Power Stage -erikoiskokeilla hyvin menestynyt Lappi puolestaan pohti.

– Tottakai Power Stagella on vielä mahdollisuus, joten meidän pitää pistää kaikki peliin, Latvala näki tallikavereittensa tavoin viimeisen erikoiskokeen tarjoaman mahdollisuuden.

Meksikon MM-rallin viimeinen ajopäivä käynnistyy sunnuntaina kello 16.18 Suomen aikaa. Ohjelmassa on kolme erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 46 kilometriä. Rallin viimeinen erikoiskoe, Las Minasin Power Stage -erikoiskoe, käynnistyy kello 20.18.

 

Puulan Aurinkoranta

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com