MOTORSPORT

Toyotan ensimmäiselle täydelle ajopäivälle positiivinen arvosana – “Kaikki vaikuttaa oikeinkin rohkaisevalta”

Toyota Gazoo Racingin ensimmäinen täysi ajopäivä rallin MM-sarjassa painuu Juho Hännisen ulosajosta ja Jari-Matti Latvalan perjantain viimeisen erikoiskokeen ajovirheistä huolimatta ehdottomasti positiivisen puolelle. Vauhdin puolesta se pelätyin skenaario ei ainakaan ole tapahtunut, japanilaismerkkiä kun ei ole tarvinnut tulosluettelosta etsiä sijoilta ynnämuut, niin kuin kriittisimmät ennen Monte Carloa uskalsivat ääneen sanoa.

Juho Hänninen näytti perjantain kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella, että torstaina ajettu toisen erikoiskokeen kolmanneksi nopein aika ei ollut vahinko. Hänninen piiskasi Toyota Yaris WRC:n perjantaina aamupäivällä ek-sijoituksiin viisi ja neljä ollen kokonaistilanteessa tuossa vaiheessa hienosti kolmantena. Ulosajo viidennellä erikoiskokeella kuitenkin rikkoi kalustoa sen verran, että perjantain ajot jäivät kesken.

– Juho oli erittäin nopea, mutta epäonnisesti liukui ulos tieltä. Tiedän itse omilta ajovuosiltani miten helposti se voi tapahtua täällä, Toyota Gazoo Racingin Tommi Mäkinen muistuttaa tallin tiedotteessa.

Hänninen nähdään erikoiskokeilla jälleen lauantaina, kun hän yhdessä kartanlukijansa Kaj Lindströmin kanssa lähtee matkaan ralli 2 -säännön turvin.

– Viidennellä erikoiskokeella alamäen jarrutuksessa teimme pienen virheen, ajaduimme jäälle ja auto törmäsi puuhun rikkoen jousituksen. Onneksi vahingot eivät ole isot, joten pääsemme starttaamaan kilpailuun uudestaan huomenna. Kiitos mekaanikoille, jotka tekivät loistavaa työtä. Lauantai tulee olemaan jälleen hankala päivä, joten erityisesti rengasvalinnat pitää osua oikein, Hänninen pohti tulevaa.

“Tämä oli erittäin tärkeä päivä meille”

Jari-Matti Latvalan perjantain paras hetki osui päivän toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle, missä tuurilainen oli kolmanneksi nopein. Päivän viimeisellä erikoiskokeella pari ajovirhettä maksoivat kuitenkin sen verran paljon aikaa, että kokonaistilanteessa ero kärkeen painui jo yli kahden minuutin. Sijoitus kuitenkin on hyvä, neljäs ja Monte Carlossa jos missä, kaikki on aina mahdollista niin kauan kuin erikoiskokeita on ajamatta ja palkintosijoja ei ole jaettu.

– Tämä oli erittäin tärkeä päivä meille ja otimme aika lailla kaiken irti siitä. Päivään mahtui muutamia pieniä ongelmia, mutta olemme nyt täällä ja olen erittäin onnellinen siitä mitä olemme saaneet aikaiseksi. Olosuhteet olivat erittäin vaikeat, joten jo tiellä pysyminen on hyvä saavutus. Auto tulee koko ajan paremmaksi ja paremmaksi, Latvala kehuu.

Myös tallipäällikkö oli tyytyväinen perjantain antiin.

– Erittäin positiivinen päivä molemmille kuljettajille. Ehkä ei kuitenkaan täydellinen, Jari-Matilla oli pieni ongelma mikä häiritsi häntä hieman. Meillä oli myös aamulla tilanne, joka vei aikaa ensimmäisessä huollossa ja siksi emme pystyneet tekemään Jari-Matin toivomia muutoksia säätöihin, Mäkinen taustoittaa.

Tilanne aamulla oli se, kun Latvala ja kartanlukija Miikka Anttila joutuivat työntämään auton parc ferme -alueelta Toyotan huoltoon, koska auto ei lähtenyt käyntiin. Latvala ja Hänninen ovat tuoneet Toyotalle tähän mennessä kaksi top3-pätkäaikaa ja yhteensä kahdeksan kertaa on Toyotan kuljettaja nähty erikoiskokeella viiden nopeimman kuljettajan joukossa.

– Nyt meillä on vertailupohjaa muihin tiimeihin nähden ja mielestäni kaikki vaikuttaa oikeinkin rohkaisevalta, Mäkinen toteaa tyytyväisenä.

Monte Carlon MM-rallin kolmas ajopäivä käynnistyy lauantai-aamuna kello 9.08. Lauantaina ohjelmassa on viisi erikoiskoetta, joille yhteispituutta kertyy reilut 121 kilometriä.

Latvalan ja Hännisen ek-sijoitukset Monte Carlossa

EK2 – 9. / 3. (15,0)
EK3 – 4. / 5. (11,9)
EK4 – 5. / 4. (17,4)
EK5 – 5. / ei aikaa (12,3)
EK6 – 5. / ei aikaa (22,5)
EK7 – 3. / ei aikaa (16,0)
EK8 – 7. / ei aikaa (37,0)

Suluissa nopeamman kuljettajan ero erikoiskokeen pohja-aikaan verrattuna

 

 

Lue myös! Nouseeko Ogier vielä lauantaina voittotaisteluun? – “Jatketaan niin kuin tähänkin asti” (20.1.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com