Toyotat kaukana kärjestä Sebringin aika-ajoissa – Ogierille ja Vilanderille pettymys

18.3.2022 / 11:57
Toyotat eivät yltäneet kärkivauhtiin Sebringin aika-ajoissa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rata-autoilun kestävyysajon MM-sarjan (WEC) kauden ensimmäinen aika-ajo Sebringin radalla Yhdysvalloissa tuotti heti ison yllätyksen, kun viime vuonna kaikki kuusi osakilpailua voittanut Toyota jäi sijoille neljä ja seitsemän.

Sebringin rata Floridassa, Yhdysvalloissa isännöi tällä viikolla rata-autoilun kestävyysajon MM-sarjan (WEC) kauden avausta. Torstaina ohjelmassa oli aika-ajot ja heti kauden alkuun koettiin iso yllätys, kun sarjan hallitseva mestaritiimi Toyota jäi kauas kärjestä. Viime vuonna Toyota vei nimiinsä WEC-sarjan kaikki kuusi osakilpailua, mutta Sebringin aika-ajoissa japanilaismerkin autokunnat jäivät sijoille neljä ja seisemän.

Toyota GR010 Hybrid -auto numero seitsemän, hallitsevat mestarit Mike Conway, Kamui Kobayashi ja Jose Maria Lopez, jätettiin aika-ajoissa sijalle seitsemän, eron ollessa kärkeen reilut pari sekuntia. Hypercar-luokassa kolmikko ylsi neljänteen sijaan. Toyotan toinen autokunta, numerolla kahdeksan kilpailevat Sebastien Buemi, Brendon Hartley ja Ryo Hirakawa, ylsivät kokonaistuloksissa neljänneksi ja Hypercar-luokassa kolmanneksi, eron ollessa kärkeen 1,8 sekuntia.

– Oli vaikeaa, koska pitoa ei juurikaan ollut. Kierros oli melko puhdas aina viimeiseen mutkaan asti, missä minulla oli liikaa vauhtia ja hävisin siinä hieman. Mutta ilman sitäkään emme olisi taistelleet lähellekään paalupaikasta. Nyt vain täytyy kilpailussa saada kaikki onnistumaan ja yrittää ajaa niin ehjä kilpailu kuin vain mahdollista. Kestävyyskilpailussa kaikki on aina mahdollista, joten taistelu jatkuu, Hartley muistutti tallinsa tiedotteessa.

Molemmat Toyotat kärsivät aika-ajojen lopussa tulleesta punaisesta lipusta, jonka myötä mahdollisuus siihen viimeiseen nopeaan kierrokseen kariutui.

– Kaikki näytti viimeisellä kierroksella hyvältä, olin parantamassa aikaani ja parannusta ennen punaista lippua oli puolen sekunnin verran. Tulos olisi siis voinut olla parempi, ehkä kärkinelikossa, mutta turha jossitella. Emme yltäneet taisteluun paalupaikasta ja kaikki muu oli vain pahempien vaurioiden ehkäisyä. Edessä on pitkä kilpailu ja mikäli selviämme maaliin ilman ongelmia, meillä on mahdollisuus yltää palkintosijoille, Lopez ennakoi.

 

Sebringin aika-ajojen ykköstiimi oli ranskalainen Alpine (Kuva: Marius Hecker / focus-pack-media.de).

 

 

“Olen nauttinut Sebringin kokemuksesta todella paljon”

Paalupaikan nappasi ranskalainen Alpine-tiimi, jonka kuljettajakolmikko Nicolas Lapierre, Andre Negrao ja Matthieu Vaxiviere ylsi viime vuonna kaikissa osakilpailuissa palkintosijoitukseen, mutta voittoja ei siis tullut yhtään. Alpinen vauhti Sebringin aika-ajoissa oli täysin omaa luokkaansa, sillä toiseksi nopeimpaan aikaan yltänyt Glickenhaus Racing (Ryan Briscoe, Romain Dumas, Oliver Pla) hävisi 1,3 sekuntia. Aika-ajosuorituksesta Alpinella vastasi Lapierre.

Sebringin kilpailun ehdottomasti mielenkiintoisin WEC-debytantti on rallin kahdeksankertainen maailmanmestari Sebastien Ogier, joka kilpailee ranskalaisessa Richard Mille -tiimissä LMP2-luokassa yhdessä ranskalaisten Charles Milesin ja Lilou Wadouxin kanssa. Ogierin tavoin myös Wadoux on WEC-debytantti, kun taas Miles oli viime vuonna voittamassa LMP2-luokan maailmanmestaruutta ja mahtui kauteen myös komea luokkavoitto Le Mansin 24 tunnin kilpailussa.

Milesi oli odotetusti ajovuorossa aika-ajoissa, mutta sijoitus oli vasta 14. ja omassa luokassa 10. Eroa LMP2-luokan pohja-ajan tehneeseen AF Corse -tiimiin (Francois Perrodo, Nicklas Nielsen, Alessio Rovera) kertyi lähes kaksi sekuntia. Ogier ei tiiminsä kehnoa aika-ajoa suuremmin tuskaillut.

– Olen nauttinut Sebringin kokemuksesta todella paljon tähän mennessä. Nyt odotan innolla, että pääsen ajamaan lisää huomisessa kilpailussa. En asettanut tähän ensimmäiseen kilpailuun mitään muuta eritystä tavoitetta, kuin että kehitystä tapahtuisi koko ajan ja saisin ajettua ehjiä suorituksia, Ogier kommentoi Facebook-sivullaan aika-ajojen jälkeen.

Jos oli AF Corse -tiimi erinomaisessa vauhdissa LMP2-luokassa, niin LMGTE Am -luokassa italialaistiimin auto numero 21, Toni Vilander, Christopher Ulrichin ja Simon Mann, jäi aika-ajoissa kauas kärjestä. Sijoitus luokassa oli vasta yhdeksäs ja eroa paalupaikan ajaneeseen TF Sport -tiimiin (Ben Keating, Florian Latorre, Marco Sörensen) kertyi lähes neljä sekuntia. Vilander on Sebringin kilpailussa ainoa suomalaiskuljettaja.

1000 mailin kilpailu Sebringin radalla käynnistyy Suomen aikaa perjantaina kello 18.00.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote, Facebook

 

Toni Vilander hallitsevan mestaritiimin väreissä alkavaan WEC-kauteen


Facebook kommentit