Trogen ylsi tavoitteeseensa, finaalin kolarointi harmitti – “Olisi pitänyt nostaa jalkaa kaasulta”

7.8.2018 / 08:17
Sami-Matti Trogen oli Kanadassa hyvässä vauhdissa (Kuva: Jan Kåre Rafoss / iRafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Sami-Matti Trogen ylsi viime viikonloppuna Kanadassa merkittävään saavutukseen urallaan, kun lohjalainen autourheilun huippulupaus selvitti tiensä ensimmäistä kertaa rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2-luokan osakilpailun finaaliin.

Sami-Matti Trogenille, 16, Trois-Rivieresin radalla Kanadassa ajettu kilpailu oli RX2-luokassa uran neljäs. Kyseessä oli kyseisen luokan ja sarjan kauden viides osakilpailu, mutta Trogen ei kauden avaukseen Belgiassa osallistunut. Englannissa, Norjassa, sekä Ruotsissa sijat 11, 9. ja 15. ajaneen Trogenin finaalipaikan tavoittelu Kanadassa käynnistyi lauantaina ajetuilla kahdella ensimmäisellä alkuerällä, joiden jälkeen sijoitus oli seitsemäs.

– Ensimmäisessä lähdössä auto “stumppasi” viivaan, mutta vauhti oli ihan ok. Edellä olevalla kaverilla hajosi rengas, en päässyt ohi ja lopulta osuttiin sen verran yhteen, että alatukivarsi meni rikki. Toisessakin erässä minulla oli ongelmia lähdössä, mutta ratanopeus oli hyvällä tasolla. Ihan hyvä fiilis jäi tästä päivästä, Trogen kommentoi tiedotteessaan lauantain tapahtumia.

RX2-luokassa oli Kanadan osakilpailussa mukana 15 kuljettajaa ja heistä 12 alkuerien parasta selviytyi semifinaaleihin.

– Sunnuntaille säädämme autoa niin, että lähtö onnistuisi paremmin ja uskon, että sitten tulee hyvä tulos, Trogen ennakoi.

Sunnuntaina kolmas alkuerä toi seitsemännen sijan ja neljäs alkuerä todellisen huippuonnistumisen Trogenin oltua koko porukan toiseksi nopein. Alkuerien kokonaistuloksissa sunnuntain onnistumiset nostivat sijoitusta kaksi pykälää ylöspäin viidenneksi.

– Kolmannessa alkuerässä lähtö oli nyt ok, muutokset auttoivat. Kiihdytyksessä oltiin niin tasoissa, että osuttiin kaikki yhteen ja tietysti etupäähän tuli jotain häikkää. Auto ei kääntynyt kunnolla oikealle, mutta vasemmalle se oli koko ajan menossa. Onnistuin silti voittamaan startin. Viimeisessä erässä kaikki meni oikeastaan tosi hyvin, lisälenkkitaktiikka toimi ja nousin voittoon, Trogen iloitsi.

“Finaaliin mentäessä oli tosi hyvä isku päällä”

Trogen asettui kaaviossa ensimmäiseen semifinaalilähtöön yhdessä muun muassa luokan pistejohtajan Oliver Erikssonin kanssa, joka sai eturiviin viereensä Conner Martellin. Trogenin kanssa kakkosrivistä starttasi Henrik Krogstad ja kolmannessa rivissä olivat puolestaan luokan toinen sinivalkoinen soturimme Jami Kalliomäki, sekä Sondre Evjen. Lähtö oli erittäin kovatasoinen, kuten tottakai tässä vaiheessa kilpailuviikonloppua pitääkin olla.

– Semifinaalissa sain taas vähän huonomman startin ja putosin neljänneksi. Menin heti lisälenkille ja sitten otin autosta ja itsestäni kaiken irti. Kellotin semien nopeimman kierroksen, kolmannen sijan Erikssonin ja Martellin jälkeen napannut ja urallaan ensimmäistä kertaa tässä luokassa finaaliin selviytynyt Trogen hehkutti.

Finaalissa Kanadan viikonloppua hallinnut Eriksson oli paalupaikalla ja hänen kanssaan eturiviin asettui Vasily Gryazin, rallin SM-sarjastakin tutun Nikolay Gryazinin veli. Erikssonin kanssa RX2-luokan mestaruudesta tiukimman taisteleva Guillaume De-Ridder ja Martell miehittivät toisen rivin, kun taas kolmanteen riviin asettuivat Trogen ja Cole Keatts, finaalin toinen yhdysvaltalaiskuljettaja.

– Finaaliin mentäessä minulla oli tosi hyvä isku päälla ja panostin siihen, että saisin hyvän startin. Se onnistui, mutta ahdasta oli. Osuin kahden kaverin auttamana betoniseinään ja ratti meni vinoon. Sitten tultiin siihen shikaaniin, katsoin, että siinä oli reikä mistä menen, mutta tila loppui kesken. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt nostaa jalkaa kaasulta, shikaanin rengaskasaan törmännyt Trogen harmitteli finaalin alkuvaiheen tapahtumia.

Trogen pääsi törmäyksen jälkeen jatkamaan matkaa, mutta toki kaukana muista kuljettajista. Ruutulipulle saavuttaessa sijoitus oli viides, Erikssonin, De-Ridderin, Keattsin ja Gryazinin jälkeen. Martell joutui keskeyttämään.

– Viikonlopusta jäi hyvä fiilis, vaikka finaalin kolarointi vähän harmittaa. Lähtöihin pitää löytää tasaisuutta, ratavauhtiin olen tyytyväinen, Trogen päätti.

Trogenin kausi jatkuu jo tulevana viikonloppuna Jalasjärvellä, missä rallicrossin SM-sarjan yhteydessä ajetaan RX Academy -sarjan kauden kolmas osakilpailu. Trogen on kahden ajetun osakilpailun jälkeen pisteissä toisena, vain kuuden pisteen päässä sarjaa johtavasta Oskar Leitgeberistä. RX2-luokan kilpailukalenterissa kuluvan kauden osalta on ajamatta vielä kaksi osakilpailua, Ranska syyskuussa, sekä Etelä-Afrikka marraskuussa.

Lue myös! Trogen ehdoton suomalaisonnistuja Kanadassa – Tuloksena uran ensimmäinen finaalipaikka (6.8.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit