MOTORSPORT

Trogenilla jälleen edessään kiireinen kilpailukausi – “Tänä vuonna keskityn täysillä rallicrossiin”

Toukokuussa 16 vuotta täyttävän Sami-Matti Trogenin viime kausi kului suurimmaksi osaksi asfaltilla ja formulan ratissa, mutta tänä vuonna lohjalainen autourheilun huippulupaus keskittyy rallicrossiin. Trogenin kiireisen kilpailukauden avaus on sunnuntaina Ruotsissa ajettava RX Academyn ensimmäinen osakilpailu.

Aiemmin talvella Sami-Matti Trogen, 15, allekirjoitti sopimuksen suomalaisen SET Promotion -tiimin kanssa. Sopimus pitää sisällään tänä vuonna ajettavat RX Academy -sarjan, rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2 International -sarjan, sekä helmi-maaliskuussa ajetun RX Academyn talvisarjan.

RX Academyn sarjoissa Trogen kilpailee etuvetoisella Renault Clio RS RX -autolla, kun taas RX2-kilpailuissa menopelinä on nelivetoinen Ford Fiesta Supercar Lites -auto. Viime kaudella Trogenin pitivät kiireisenä Formula 4:n Espanjan sarja, sekä Pohjois-Euroopan mestaruussarja NEZ. Trogen ajoi vielä loppuvuodesta kolme eri testiä Formula 4:lla ja testit sujuivatkin hyvin, mutta SET Promotion -sopimuksen myötä pääpaino kauden 2018 osalta kääntyi rallicrossiin.

– Tänä vuonna keskityn täysillä rallicrossiin. Formuloita saatan ajaa yksittäisiä kilpailuja, mutta kuitenkin niin etteivät ne häiritse crossikautta. Formula-uran jatkosta en vielä osaa sanoa, tiimini tekee työtä projektin eteen tämän kauden aikana. Minulla on ollut neuvottelut neljän eri tallin kanssa ja jokaisessa on minulle paikka jos sinne haluan. Ajattelin, että onneksi minulla on vielä aikaa, Trogen kommentoi alkuvuodesta.

Jo pelkästään RX2 International ja RX Academy -sarjat tuovat Trogenin kalenteriin tänä vuonna yhteensä 12 kilpailua, Suomen lisäksi Ruotsissa, Belgiassa, Englannissa, Norjassa, Kanadassa, Ranskassa, sekä Etelä-Afrikassa.

– Olen erittäin kiitollinen kauden suunnitelmasta ja varma siitä, että minua odottaa hieno kausi. Saan tästä ison harppauksen urallani ja uskon, että rallicrossissa on myös tulevaisuutta ja tilausta hyville kuljettajille, Trogen sanoo.

 

Kuva: RX Academy
Sami-Matti Trogen sijoittui RX Academy On Ice -talvisarjan loppupisteissä neljänneksi (Kuva: RX Academy).

 

“Sain kuitenkin arvokasta oppia kesää varten”

Trogenin kilpailukausi kuluvan vuoden osalta käynnistyi jo helmikuussa, kun Ruotsissa ja Norjassa ajettu neljän osakilpailun mittainen RX Academy On Ice -sarja toi nuorille kuljettajille mahdollisuuden kilpailla rallicrossissa talviolosuhteissa. Kaksi ensimmäistä osakilpailua menivät Trogenilta vielä tuntumaa hakiessa, mutta kolmannesta osakilpailusta tuli hieno kolmas sija ja sarja päättyi maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna Trogenin voitonjuhliin.

– Loppujen lopuksi talvi meni hyvin. Vaikka alussa olikin tahmeaa, niin tämä oli jo tosi hyvä kisa. Viime viikonlopun kolmas sija ja nyt voitto, kyllä maistui makealta alkukauden kahden pettymykseen päättyneen reissun jälkeen. Se jäi vähän kaivelemaan kun en onnistunut (Simon) Syverseniä sarjassa ohittamaan. Sain kuitenkin arvokasta oppia kesää varten, neljänneksi talvisarjassa sijoittunut Trogen kommentoi.

Keväällä Trogen kilpaili sisätiloissa elektronisen urheilun parissa, kun hän osallistui Finnish Sim Racing Associationin yhdessä ajosimulaattoreita valmistavien X-R’cerin, sekä Foracerin kanssa järjestämään FiSRA:n talvisarjaan. Sarjassa ajettiin viisi osakilpailua ja mukana oli monia moottoriurheilusta tuttuja nimiä kuten rallicrossin moninkertainen Euroopan mestari ja Trogenin mentori Matti Alamäki, Suvi Jyrkiäinen, sekä Konsta Lappalainen.

– Hyvin järjestetty sarja, pidin ajamisesta todella paljon. Jokainen osakilpailu oli kovaa kilvanajoa alusta loppuun, Trogen kehuu.

Trogen näytti, että myös simulaattorilla ajaminen ja kilpaileminen sujuvat mainiosti, sillä tuloksena oli sarjan ylivoimainen mestaruus. Tällä saralla on myös jatkoa luvassa.

– Minulla on tarkoitus osallistua FiSRA:n järjestämään Rata-SM-sarjaan, mutta siellä säädetään autoa ja tällä hetkellä etsin tallia, joka voisi auttaa minua säädöissä. Yritän ajaa simulaattorikilpailuja niin paljon kuin kauden muilta kilpailuilta ehdin, sillä tuo on upea laji, Trogen hehkuttaa.

 

Kuva: Sami-Matti Trogenin tiedotus
Tänä kesänä Sami-Matti Trogen nähdään myös crosskart-auton ratin takana (Kuva: Sami-Matti Trogenin tiedotus).

 

“Tietysti voittoa lähdetään hakemaan”

Toukokuussa Trogenilla on edessään neljä kilpailua neljänä peräkkäisenä sunnuntaina ja kolmessa eri sarjassa. RX Academy -kausi käynnistyy tulevana sunnuntaina Höljesin legendaarisella rallicross-radalla Ruotsissa. Siitä viikko eteenpäin ja vuorossa on RX2 International -sarjan osakilpailu Belgian Mettet’ssä. 20. toukokuuta Trogen kilpailee Crosskartin Extreme-luokan SM-sarjan osakilpailussa Vilppulassa Kouvola Circuit Oy:n kalustolla ja 27. toukokuuta jälleen RX2 International -sarjassa Englannin Silverstonessa.

– Olemme operoineet crosskartien parissa jo vuodesta 2013 saakka ja tälle kaudelle saimme yhden auton vapaaksi, joten Sami-Matti tuli heti mieleen. Hän on käynyt ajamassa meillä, tiesimme kaverin vauhdin ja potentiaalin, joten tartuttiin puhelimeen ja aika pian päästiin ratkaisuun, Kouvola Circutin toimitusjohtaja Sami Halonen taustoittaa.

Crosskart ei ole lajina Trogenille uusi, sillä nuorukaisen taival autourheilun parissa käynnistyi vuonna 2013 juuri crosskartista. Viisi vuotta sitten Trogen kilpaili 125-kuutioisella menopelillä, kun nyt kesän neljään SM-osakilpailuun “kesytettäväksi” tulee 750-kuutioinen laite. Putkirunkoisesta ja moottoripyörän moottorilla varustetusta takavetoisesta autosta irtoaa huippunopeutta välityksistä riippuen noin 180 km/h ja nollasta sataan auto kiihtyy kolmessa sekunnissa.

– Onhan se mahtava laite! Heti kun rattiin pääsi, niin nousi hymy korviin. Olen kiitollinen Kouvola Circuitille saamastani mahdollisuudesta hypätä mukaan crosskartien maailmaan, tämä palvelee koko kautta rallicrossin parissa. Crosskartien sarjassa on todella kova taso, konkarit tietävät autojen ja ratojen niksit, mutta tosissaan heitä lähdetään haastamaan. Ei hampaat irvessä, mutta aina kun ajetaan kilpaa, niin yritetään ajaa palkintokorokepaikoista.

RX Academyssa ajetaan tänä vuonna viime kauden tavoin viisi osakilpailua, mutta ensimmäinen ja viimeinen osakilpailu kaasutellaan Ruotsissa, RallyX-sarjan lisäluokkana. Suomessa ja SM-sarjan yhteydessä ajettavat osakilpailut järjestetään Honkajoen, Jalasjärven, sekä Kouvolan radoilla. Trogen nähtiin viime kaudella RX Academyssa mukana kahdessa osakilpailussa ja arvostus koko toimintaa kohtaan on erittäin suurta.

– Academyn toiminta, kaikki valmentajista huoltomiehiin ovat erittäin ammattitaitoisia. Uran alkuvaiheessa tämä on todella hyvä paikka oppia uusia asioita rallicross-kuskina, Trogen kehuu.

Kauden avausosakilpailuun valmistautuminen on sujunut hyvin ja tavoitteet ovat korkealla.

– Strängnäsin radalla ajettu testi meni hienosti, Renault toimi hyvin ja vauhti oli heti kohdallaan. Tuli tosi luottavainen fiilis kisaa ajatellen. Tavoite Höljesissä on saada hyvä alku sarjalle ja tietysti voittoa lähdetään hakemaan, Trogen päätti.

Sami-Matti Trogenin kilpailukausi 2018

RX2 International

13.05. Mettet, Belgia
27.05. Silverstone, Englanti
10.06. Hell, Norja
01.07. Höljes, Ruotsi
05.08. Trois-Rivieres, Kanada
02.09. Loheac, Ranska
24.11. Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

RX Academy

06.05. Höljes, Ruotsi
16.06. Honkajoki
11.08. Jalasjärvi
25.08. Kouvola
07.10. Tierp, Ruotsi

Crosskart Extreme SM-sarja

20.05. Vilppula
08.07. Kauhajoki
08.09. Nokia
22.09. Hyvinkää

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com