MOTORSPORT

Tunturirallin voitosta luvassa huikea taistelu – Rovaniemellä mukana iso määrä R5-luokan autoja

Rallin SM-sarjan kauden 2018 avaavan Arctic Lapland Rallin, Tunturirallin, ilmoittautumisaika päättyi maanantai-iltana. Yhteensä ilmoittautuneita mukaan tähän legendaariseen talviralliin tuli 135 kappaletta, joista SM1-luokkaan 26. Viime vuoden vastaavista määristä jäätiin tällä kertaa hieman, mutta toisaalta laatu on korvaamassa määrän: R5-luokan autoja kun on mukana ennätysmäärä.

Viime vuonna Tunturirallissa oli mukana 152 kilpailijaparia ja nyt siis määräaikaan mennessä ilmoittautumisia tuli 135 kappaletta. Viime vuonna SM1-luokassa mukana oli 33 kilpailijaa, kun nyt ilmoittautumislistan perusteella kilpailuun on mukaan lähdössä 26 kilpailijaparia. Yhdessä asiassa tämänvuotisessa Tunturirallissa tehdään Suomen ennätys: R5-luokan autoja mukana on 18 (viime vuonna 14), mikä on kaikkien aikojen kovin määrä kautta aikojen kotimaisessa kansallisen tason rallissa.

Viime vuonna Tunturirallin voittoon viimeisellä erikoiskokeella noussut SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa lähtee puolustamaan voittoaan tutulla kalustolla, onhan alavutelaisen alla tänäkin vuonna viime kaudelta tuttu Skoda Fabia R5. Yksi asia on tosin tässä autossa muuttunut, tai tarkemmin sanottuna auton kabiinissa. Tänä vuonna Asunmaalle nuotteja lukee Ville Mannisenmäki, kun Jonne Halttunen siirtyi Kalle Rovanperän kartanlukijaksi.

Juha Salo osallistui Tunturiralliin ensimmäisen kerran jo 21 vuotta sitten ja ensimmäisen yleiskilpailun voiton Napapiiriltä karkkilalainen nappasi vuonna 2008. Salo on voittanut Tunturirallin urallaan yhteensä kuusi kertaa, kun ykkössija tuli vuoden 2008 lisäksi myös 2009, 2011, 2013, 2015, sekä 2016. Viime vuonna Salo johti kilpailua aina viimeiselle erikoiskokeelle asti, mutta menetti voiton lopulta Asunmaalle viimeisen erikoiskokeen jännittävän sekuntitaistelun jälkeen.

Marko Männylle vuoden 2017 Tunturiralli oli uran ensimmäinen kilpailu SM1-luokassa ja Kauhajoen kokenut rattitaituri olikin heti debyytissään huippuvauhdissa. Palkintosijoitus karkasi käsistä lopulta viimeisellä erikoiskokeella sattuneen ulosajon seurauksena. Mänty on asettanut tänä vuonna tavoitteekseen Tunturirallin voiton.

Viime syksynä rallin SM-sarjan kauden viimeisessä osakilpailussa Lempäälässä sensaatiomaiseen voittoon uransa ensimmäisessä SM1-luokan kilpailussaan yltänyt Eerik Pietarinen on tämänvuotisessa Tunturirallissa todennäköisesti se seuratuin kuljettaja. Salamavalojen räpsähdellessä Pietarinen esiteltiin aiemmin tammikuussa Espoon Olarissa Toni Gardemeisterin TGS Worldwide -tallin uutena kuljettajana ja viime vuonna Rovaniemellä ylivoimaista SM2-luokan voittoa juhlinut Pietarinen lähtee vähäisestä nelivetokokemuksestaan huolimatta Tunturiralliin tänä vuonna ehdottomasti yhtenä suurimmista voittajasuosikeista.

Lindholmin ensimmäinen kilpailu nelivetokalustolla

Jarkko Nikara kilpailee helmikuussa Ruotsin MM-rallissa Tommi Mäkinen Racingin Ford Fiesta R5:llä, mutta Tunturirallissa Nikara jostain syystä kuitenkin nähdään mukana vielä viimevuotiseen tapaan vanhemmalla Subaru Impreza WRX Sti -autolla. Nikaralle lähtötilanne kaluston tasoituksen suhteen on siis jo aiemmilta vuosilta tuttu ja jo vuonna 2016 saarijärveläinen oli lähellä voittaa koko kilpailun vanhemmalla Mitsubishilla, mutta jousitusongelmat viimeisellä erikoiskokeella toivat lopulta harmittavan keskeytyksen. Vuonna 2014 Tunturirallissa toiseksi ajanut Nikara taisteli viime vuonna tiukasti palkintosijoituksesta, mutta tekniikkamurheet pudottivat sijoituksen lopulta neljänneksi.

Nikaran tallikaverit, Toyota Gazoo Racingin koulutusohjelman japanilaiskaksikko Hiroki Arai – Takamoto Katsuta, ovat Rovaniemellä mukana nyt kolmannen kerran. Erityisesti Arailta voidaan tänä vuonna odottaa jo menestystä. Vuonna 2016 Arai täräytti jättiyllätyksen sijoittumalla Rovaniemen debyytissään kolmanneksi. Viime vuonna Arai ajoi kilpailussa viidentenä ennen viimeistä erikoiskoetta, mutta ulosajo viimeisellä erikoiskokeella pudotti loppusijoituksen kärkikymmenikön ulkopuolelle.

Pietarisen tavoin tämänvuotisessa Tunturirallissa nuorta osaamista edustaa viime vuoden AKK:n Tulevaisuuden Tähti -kuljettaja Emil Lindholm, joka kilpailee nyt ensimmäistä kertaa nelivetokalustolla. Viime vuonna SM3-luokan loppupisteissä toiseksi sijoittunut 21-vuotias Lindholm tavoittelee tällä kaudella menestystä SM1-luokasta Skoda Fabia R5 -autolla ja talven aikana runsaasti testiä ajaneen toisen polven ralliautoilijan otteita kannattaa ehdottomasti seurata tarkasti, ei pelkästään Tunturirallin, vaan koko kauden osalta.

42-vuotias Lukasz Habaj kilpailee nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Puolalaiskuljettaja sijoittui viime vuonna rallin EM-sarjan loppupisteissä sijalle 10. ja kauden paras saavutus oli Latvian EM-rallista lokakuussa tullut yleiskilpailun kolmas sija Nikolay Gryazinin ja Kalle Rovanperän jälkeen. Puolan rallimestaruuden vuonna 2015 voittanut Habaj kilpailee jo viidettä kauttaan peräkkäin Ford Fiesta R5:llä. Kuten aiemmin uutisoimme, niin edellä mainittu Gryazin on ilmoittautunut mukaan tämänvuotiseen rallin SM-sarjaan, mutta Tunturirallissa hän ei ole mukana.

Habaj’n maanmies, 27-vuotias Lukasz Pieniazek, osallistuu Tunturiralliin Printsport Racingin Skoda Fabia R5:llä. Myös Pieniazekille edessä oleva kokemus on Suomen rajojen sisäpuolella uran ensimmäinen. Pieniazek osallistuu tänä vuonna rallin MM-sarjaan ja WRC2-luokkaan täydellä ohjelmalla juuri Eero Räikkösen johtaman Printsportin tallissa ja tuon MM-projektin helmikuussa avaavaan Ruotsin MM-ralliin Pieniazek hakeekin nyt tuntumaa lumella ajamisesta juuri Suomesta.

Kokeneet Jukka Ketomäki, Tomi Tukiainen, sekä Mikko Eskelinen kilpailevat Rovaniemellä Skoda Fabia R5:llä. Tukiainen sijoittui vuosi sitten Tunturirallissa vanhalla Ford Fiesta S2000:lla viidenneksi. Vuonna 2004 Tunturirallin voittanut Ketomäki osallistuu tähän arktiseen seikkailuun nyt jo 13. kerran uransa aikana. Eskelinen sijoittui kaksi vuotta sitten Tunturirallin yleiskilpailussa viidenneksi ja oli SM1-luokassa kolmas.

Rallin SM-sarjan kauden 2018 avaava kaksipäiväinen Arctic Lapland Ralli käynnistyy perjantaina 26. tammikuuta.

SM1-luokan osallistujat Rovaniemellä

Teemu Asunmaa, Skoda Fabia R5
Juha Salo, Peugeot 208 T16 R5
Marko Mänty, Skoda Fabia R5
Eerik Pietarinen, Skoda Fabia R5
Jarkko Nikara, Subaru Impreza WRX Sti
Hiroki Arai (JPN), Ford Fiesta R5
Takamoto Katsuta (JPN), Ford Fiesta R5
Emil Lindholm, Skoda Fabia R5
Lukasz Habaj (POL), Ford Fiesta R5
Lukasz Pieniazek (POL), Skoda Fabia R5
Jukka Ketomäki, Skoda Fabia R5
Tomi Tukiainen, Skoda Fabia R5
Mikko Eskelinen, Skoda Fabia R5
Esa Korkiakoski, Mitsubishi Lancer Evo VIII
Kees Burger (NED), Skoda Fabia R5
Jarmo Autio, Skoda Fabia S2000
Jukka Hiltunen, Skoda Fabia R5
Tapani Hulkkonen, Ford Escort WRC
Jukka Kasi, Skoda Fabia R5
Risto Lokka, Mitsubishi Lancer Evo IX
Pasi Lyytikäinen, Skoda Fabia R5
Yrjö Martti, Mitsubishi Lancer Evo IX
Rami Seppä, Mitsubishi Lancer Evo IX
Radik Shaymiev (RUS), Ford Fiesta R5
Lars Stugemo (SWE), Skoda Fabia R5
Oleg Toporov (RUS), Mitsubishi Lancer Evo IX

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com