Uusi palkintolava odottaa Jyväskylässä menestyjiä – Näistä tilanteista päätöspäivään!

3.8.2019 / 21:31
Suomen MM-rallin uusittu palkintolava näyttää tältä (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomen MM-rallissa riittää sunnuntaina runsaasti vielä jännitettävää, vaikka ajamatta onkin enää vain neljä erikoiskoetta.

Rallin MM-sarjan pistejohtaja Ott Tänak on kovaa vauhtia matkalla toiseen peräkkäiseen voittoonsa Suomen MM-rallissa. Samalla virolaisesta tulisi Suomen MM-rallin historiassa vasta toinen ulkomaalaiskuljettaja, joka on onnistunut voittamaan tämän kilpailun useammin kuin kerran. Tällä hetkellä tuon kyseisen kerhon ainoa jäsen on kolme kertaa urallaan Jyväskylässä ykkössijaa juhlinut Sebastien Loeb.

Tänakin johtomarginaali toisena olevaan Esapekka Lappiin nähden on 16,4 sekuntia, joten selvää on, että ajovirheeseen, rengasrikkoon tai Toyotan tekniikkamurheisiin ei virolaisella ole sunnuntaina varaa. Citroen-kuljettaja Lappi puolestaan tarkkailee kolmantena olevaa Toyotan Jari-Matti Latvalaa, jolla matkaa maanmieheensä on 12,4 sekuntia. Toyota on saavuttanut kahtena edellisenä vuonna Suomen MM-rallista sijat yksi ja kolme, mutta ei kaksoisvoittoa.

Neljäntenä olevan Andreas Mikkelsenin, sekä viidenneksi lauantaina nousseen Sebastien Ogierin välinen aikaero on vain 2,6 sekuntia. Craig Breen puolestaan on kuudentena, juuri tallikaverinsa Thierry Neuvillen edellä, joten näiden kahden kohdalla sijoitus tulee muuttumaan viimeistään rallin lopussa tallimääräyksellä, taisteleehan Neuville tiukasti maailmanmestaruudesta Tänakia ja Ogieria vastaan.

WRC2 Pro -luokassa Kalle Rovanperä on matkalla uransa ensimmäiseen ykkössijaan Suomen MM-rallissa. Eerik Pietarisen keskeytettyä jo perjantaina, on tässä uutuusluokassa Rovanperän lisäksi mukana ollut enää vain Ford-kuljettaja Eric Camilli. Ranskalainen on kuitenkin jäänyt Rovanperästä jo yli neljä minuuttia, joten puuppolalaisen nimen voi jo nyt kirjoittaa voittopokaalin kylkeen. Rovanperä tulee olemaan ykkönen myös epävirallisessa WRC2-luokan yleiskilpailussa.

WRC2-luokassakin on mahdollista nähdä suomalaiskuljettajan voitonjuhlat, sillä Nikolay Gryazinin ja Jari Huttusen välinen aikaero ennen neljää viimeistä erikoiskoetta on 12,1 sekuntia. Luokkaa ylivoimaisesti johtanut Pierre-Louis Loubet sortui lauantain viimeisellä erikoiskokeella ulosajoon ja putosi neljänneksi, yli kuuden minuutin päähän kärjestä. Huttunen voitti WRC2-luokan Jyväskylässä kaksi vuotta sitten, kun taas Gryazinin voitto olisi Suomen MM-rallin historian ensimmäinen venäläiskuljettajan saavuttama ykkössija.

Johan Kristoffersson on kiinni kolmannessa sijassa. Rallicrossin kaksinkertainen maailmanmestari kilpailee nyt ensimmäistä kertaa rallin MM-sarjassa kotimaansa Ruotsin ulkopuolella, joten kolmas sija olisi tälle autourheilun todelliselle moniosaajalle ehdottomasti kova tulos ja jälleen kerran kova näyte hänen osaamisestaan.

Junioreissa on tulossa ruotsalaisjuhlat, sillä Tom Kristensson johtaa ja Dennis Rådström on toisena. Kaksikon välinen aikaero on 25,2 sekuntia. Kolmantena on junioreiden MM-pistejohtaja Jan Solans, jolla eroa kärkeen on jo yli minuutti. Kärkikolmikko on jo lähes varma, sillä neljäntenä oleva Sean Johnston on jäänyt kärjestä jo lähes 13 minuuttia.

Suomen MM-rallin päätöspäivän ohjelmassa sunnuntaina on vielä neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 45 kilometriä. Niistä ensimmäinen käynnistyy Laukaassa kello 8.38.

Yleiskilpailun tilanne 19/23 ek:n jälkeen

1) Ott Tänak (Toyota) 2.08.49,4
2) Esapekka Lappi (Citroen) + 16,4
3) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 28,8
4) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 50,5
5) Sebastien Ogier (Citroen) + 53,1
6) Craig Breen (Hyundai) + 59,1
7) Thierry Neuville (Hyundai) + 1.19,3
8) Teemu Suninen (Ford) + 2.05,3
9) Gus Greensmith (Ford) + 4.09,7
10) Kalle Rovanperä (Skoda) + 6.33,5 WRC2 Pro

Tänakin keskinopeus: 122,0 km/h
Pohja-ajat: Latvala 7, Tänak 4, Meeke 3, Lappi 2, Mikkelsen 2, Neuville 2

Sunnuntain aikataulu

08.38 – EK 20 Laukaa 1 (11,75 km)
09.38 – EK 21 Ruuhimäki 1 (11,12 km)
11.01 – EK 22 Laukaa 2 (11,75 km)
13.18 – EK 23 Ruuhimäki 2 (11,12 km) Power Stage

Erikoiskokeet: 45,74 km
Siirtymäosuudet: 147,22 km
Kokonaismatka: 192,96 km

 

 

Lue myös!

Lappi matkalla kohti kaivattua onnistumista (3.8.2019)
Kuvat! Tässäkö Breen sai kuulla tulevasta tallimääräyksestä? (3.8.2019)

Teksti: Jari Hotti, Jyväskylä
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit