Uutiskatsaus ulkomailta – Moottoriurheilun viikko 32/2017

15.8.2017 / 15:40
Ole Christian Veiby juhli viikonloppuna voittoa Malesiassa (Kuva: Skoda Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Uutiskatsaus ulkomailta on uusi, aina maanantaisin ilmestyvä uutispaketti, joka uutisoi edellisen viikon moottoriurheilun tapahtumista ulkomailta. Kesäkuisen “pilotin” jälkeen uutiskatsaus ottaa nyt oman paikkansa sivuston uutistarjonnasta ja ilmestyy tästä eteenpäin aina viikottain. Nyt poikkeuksellisesti tiistaina ilmestyvä uutispaketti tarjoaa uutisia niin kaksi-, kuin nelipyöräistenkin tapahtumista.

Norjalainen Ole Christian Veiby oli täysin omaa luokkaansa Aasian-Tyynenmeren rallisarjan kauden kolmannessa osakilpailussa Malesiassa. Veiby vei International Rally of Johor nimisen kilpailun nimiinsä lähes viiden minuutin voittomarginaalilla toiseksi ajaneeseen Gaurav Gilliin nähden. Sekä Veiby, että Gill ajoivat Malesiassa Team MRF Skodan väreissä. Kolmanneksi sijoittui Jari Ketomaa yhdessä kartanlukijansa Ville Mannisenmäen kanssa.

– Tämä oli ehdottomasti yksi vaikeimmista ralleista mitä olen koskaan urallani ajanut. Osuin puuhun ja myöhemmin ajoin kevyesti ulos, mutta onneksi pääsimme jatkamaan. On niin vaikeaa arvioida millä tasolla pito milloinkin on. En ole koskaan ajanut näin vaikeissa olosuhteissa, Veiby kommentoi kilpailun jälkeen Skoda Motorsportin tiedotteessa.

– Olen todella iloinen siitä miten järkevästi Veiby ajoi. Kolmannen kaksoisvoiton myötä Skoda kasvatti johtoaan valmistajien pisteissä ja myös kuljettajamme hallitsevat kuljettajien sarjaa varsin selkeästi, Skoda Motorsportin Michal Hrabanek puolestaan tervehti ilolla nyt tullutta Malesian tulosta.

Veibylle voitto oli tämän kauden Aasian-Tyynenmeren rallisarjassa toinen, kun osakilpailuja on takana kolme. Sarjan hallitseva mestari, Veibyn tallikaveri Gill, oli ykkönen kauden avauksessa. Team MRF Skodalle nyt tullut kaksoisvoitto oli siis jo kauden kolmas, eli Veiby ja Gill ovat olleet kauden kaikissa osakilpailussa kärkikaksikko. Vuodesta 2012 lähtien sarjan mestaruus on voitettu Skoda Fabialla.

* * * * * * * * * *

Speedwayn ruohoradan EM-finaali ajettiin lauantaina Hertingenissä, Saksassa. Karsintojen kautta finaaliin oli selviytynyt 18 kuljettajaa ja mukana nähtiin myös suomalaisväriä varkautelaisen Jesse Mustosen toimesta. Mustonen ajoi alkuerissä yhden erävoiton, mutta ei selviytynyt B-finaalista enää A-finaaliin. Loppusijoitus 10. on kuitenkin suomalaisittain todella kova suoritus varsinkin, kun Mustoselle nämä “kekkerit” olivat uran ensimmäiset.

– Ihan hyvä kisa. Minun ensimmäinen ruohoradan EM-finaali ja 10. sija, kyllä siihen tyytyväinen voi olla. 11 pistettä ja erävoitto on hyvä suoritus. B-finaalissa en saanut puristettua vastustajia taakse, vaikka ihan kannassa olinkin. Pyörä toimi tänään erinomaisesti. Startit lähti terävästi. Ajo sujui hyvin. Rata oli mielenkiintoinen, kun siinä mentiin myös alamäkeen, Mustonen kommentoi Moottoriurheilu.tv:n sivuilla.

Euroopan mestariksi kaasutteli myös viime vuonna mestaruutta juhlinut britti James Shanes, joka oli ykkönen kaikissa ajamissaan erissä. Kilpailu oli muutenkin brittien juhlaa, sillä tulosluettelon kolme ensimmäistä sijaa menivät saarivaltion edustajille Andrew Appletonin ollessa toinen ja Edward Kennetin sijoituttua kolmanneksi.

* * * * * * * * * *

Motocrossin EMX250-luokan kauden kahdeksas EM-kilpailuviikonloppu ajettiin Sveitsin Frauenfeldissä. 137 KTM Motorsportia edustava Jere Haavisto oli ennen Sveitsin viikonloppua EM-pisteissä sijalla 13. Nyt tuloksena oli kahdesta ajetusta erästä molemmista 10. sijat.

– Kaksi kertaa kymmenes ja “totaalin” kymppi on hyvä suoritus. Lauantaina erässä jätin kaksoishyppyrin hieman vajaaksi, kun aamulla sitä ei päässyt hyppäämään, niin arvioin tilanteen vain väärin. Hyvä tulos kuitenkin Sveitsin savelta ja vielä on hyvä mahdollisuus olla loppupisteissä kympin sakissa, Haavisto kommentoi kilpailun jälkeen tiedotteessaan.

Haavisto on ennen viimeistä osakilpailua EM-pisteissä jaetulla 11. sijalla. EM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan syyskuussa Ranskassa.

* * * * * * * * * *

Red Bull Global Rallycross (RBGR) on Yhdysvalloissa ajettava rallicross-sarja, jonka mestaruutta ovat suomalaisista juhlineet aiempina vuosina Toomas Heikkinen (2013), sekä Joni Wiman (2014). Tämän kauden kuudes kisaviikonloppu ajettiin Atlantic Cityssa ja aivan kuten Volkswagenit rallicrossin MM-sarjassa, niin myös tässä sarjassa saksalaismerkki on kovaa valuuttaa. Kaksi edellistä RBGR-mestaruutta voittanut Scott Speed oli 560-hevosvoimaisella Volkswagen Beetle GRC:llä ykkönen viikonlopun molemmissa kilpailulähdöissä.

– Auto oli todella nopea ja tuntui siltä, kuin se olisi kulkenut kiskoilla. Samalla on kuitenkin sanottava, että erot kaventuvat koko ajan ja muut kuljettajat ajavat meitä kiinni. Odotan todella innolla kauden jälkimmäistä puoliskoa ja meidän täytyy ehdottomasti vain jatkaa kovaa työntekoa. Onneksi saimme tänä viikonloppuna paljon pisteitä ja kasvatettua niiden myötä sarjajohtoamme. Ainoa tavoite on mestaruus, Speed kommentoi Volkswagen Motorsportin tiedotteessa.

Speedin tallikaveri, Volkswagen Andretti Rallycross -tiimin toinen kuljettaja Tanner Foust, johti sarjaa ennen Atlantic Cityn viikonloppua, mutta keskeytys ensimmäisessä lähdössä ja toinen sija toisessa lähdössä pudotti Foustin pisteissä Speedin taakse toiseksi. Speedillä on nyt kasassa 535 pistettä ja Foustin pistesaldo puolestaan näyttää lukemaa 528. Sarjan seuraavat osakilpailut ajetaan Seattlessa 9.-10. syyskuuta.

 

Kuva: Volkswagen Motorsport

Scott Speed juhli Atlantic Cityssa RBGR-sarjan osakilpailussa kahta lähtövoittoa (Kuva: Volkswagen Motorsport).

 

* * * * * * * * * *

MotoGP-kausi jatkui viikonloppuna kauden 11. osakilpailulla ja näyttämönä toimi Spielbergin upea rata Itävallassa. MotoGP-luokassa voittoon ajoi Ducatin Andrea Dovizioso ennen Honda-duoa Marc Marquez – Dani Pedrosa. Dovizioson ja Marquezin välinen aikaero ruutulipulla oli vain 0,176 sekuntia. Lauantaina Marquez oli ajanut paalupaikan, joka oli 24-vuotiaalle espanjalaiselle jo uran 70. Marquez on ajanut MotoGP-sarjan historiassa eniten paalupaikkoja, kun mukaan lasketaan kaikista luokista saavutetut aika-ajojen ykkössijat.

– En olisi saanut yöllä nukutuksi jos en olisi yrittänyt vielä nousta voittoon viimeisessä mutkassa. “Dovi” ajoi todella hyvin ja tänään ei vain ollut mahdollisuutta ohittaa häntä. Se oli todella upea taistelu ja yritin todella kaikkeni. Olen kakkossijaan ihan tyytyväinen, MM-pistekärki Marquez kommentoi kilpailun jälkeen tallinsa tiedotteessa.

Marquezin ja toisena pisteissä olevan Dovizioson välinen piste-ero on 16 pistettä. Kolmentena pisteissä on Itävallassa kuudenneksi ajanut Maverick Vinales ja Valentino Rossi löytyy puolestaan pistetaulukon neljänneltä sijalta. Rossi oli Itävallassa seitsemäs.

Moto2-luokassa voittoon ajoi MM-pistejohtaja Franco Morbidelli, jonka pistejohto Thomas Luthiin nähden on nyt 26 pistettä. Aki Ajon johtaman Red Bull KTM Ajo -tallin Brad Binder ajoi seitsemänneksi, kun taas tallin toisen kuljettajan, Miguel Oliveiran, kilpailu päättyi kolariin.

Moto3-luokassa Ajon tallin kuljettajat Bo Bendsneyder ja Niccolo Antonelli joutuivat molemmat keskeyttämään. Bendsneyderin matkanteko päättyi kolariin kahdeksan ja Antonellin yhdeksän kierrosta ennen maalia. Kilpailuun voittoon ajoi Joan Mir, jonka maailmanmestaruus voitaisiin jo painaa historiankirjoihin tässä vaiheessa kautta. Mirin pistejohto toisena olevaan Romano Fenatiin nähden on jo 64 pistettä.

MotoGP-kausi jatkuu Silverstonessa, Englannissa 25.-27. elokuuta.

* * * * * * * * * *

Ja kun viikon 32 uutiskatsaus aloitettiin rallilla, niin ralliin se myös lopetetaan. Virolaiskuljettaja, suomalaisilta ralliteiltä 2010-luvulta tuttu Karl Kruuda, ei ole tänä vuonna juurikaan meteliä itsestään pitänyt ja esimerkiksi eri tietolähteissä Kruudan viimeisimmäksi ralliksi on merkitty vuoden 2016 Suomen MM-ralli.

Tänä vuonna Kruuda on kilpaillut Kiinan rallimestaruussarjassa Subarun Kiinan maahantuojan väreissä ja ensimmäisen kilpailunsa Kruuda ajoi heinäkuun alkupuolella. Tuolloin matka päättyi keskeytykseen, mutta nyt viikonloppuna ajettu sarjan kolmas osakilpailu toi toisen sijan. Itse asiassa Kruuda oli rallin nopein kuljettaja, mutta Subarun tekniikkamurheet viimeisen huollon jälkeen pudottivat Kruudan ja kartanlukija Dale Moscattin lopputuloksissa toiseksi.

– Johdimme rallia ensimmäiseltä erikoiskokeelta aina viimeiselle asti. Valitettavasti viimeisen huollon jälkeen auto ei sähkövian seurauksena enää käynnistynyt. Työnsimme auton aikatarkastusasemalle ja sen jälkeen siirtymäosuudella onnistuimme korjaamaan vian. Valitettavasti aikasakot pudottivat meidät kuitenkin toiseksi, mutta tämä on moottoriurheilua ja tälläistä voi sattua, Kruuda kommentoi Facebook-sivullaan.

– Kaikesta huolimatta onnistuimme saavuttamaan hyvät pisteet tallille mestaruustaistelun kannalta ja nyt Subaru China johtaa sarjaa, Kruuda jatkoi.

Rallin voitti kokenut 46-vuotias Mark Higgins, Britannian rallimestari vuosilta 1997, 2005 ja 2006.

Uutiskatsaus ulkomailta ilmestyy seuraavan kerran maanantaina 21. elokuuta ja silloin luvassa on viikon 33 tapahtumat.

Viikon 32/2017 (7.-13.8.) luetuimmat artikkelit UrheiluUutiset.comissa

Kolme suomalaista Rovanperän johdolla taistelee Hyundain tallipaikasta kaudelle 2018 (10.8.2017)
Kallion hieno esitys sai ex-maailmanmestarinkin innostumaan – ”Nykyisten kuskien pitäisi nostaa tasoaan” (13.8.2017)
Brittimedia: Kalle Rovanperä lähellä sopimusta M-Sportin kanssa – ”Se oli uskomatonta” (9.8.2017)
Mikko Hirvonen avasi Unkarissa pitkät erikoiskokeet kakkossijalla – ”Ei yhtään hullummin” (12.8.2017)
Vataselta kritiikkiä Citroenin tapaan kohdella Meekea – ”Henkilökohtaisesti en usko rangaistuksiin” (13.8.2017)
Toyota teki Suomen MM-rallissa kuluvan kauden ennätyksen – Lapin tilasto hämmästyttää (9.8.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit