Venäläismestari täyttää 40, mutta haaveilee edelleen rallin MM-sarjasta

30.11.2020 / 20:19
Alexey Lukyanuk on nyt kaksinkertainen rallin Euroopan mestari (Kuva: ERC Media).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin Euroopan mestari vuosimallia 2020 on venäläinen Alexey Lukyanuk.

Alexey Lukyanukille, 39, nyt tullut Euroopan mestaruus rallissa on uran toinen. Ensimmäisen mestaruutensa EM-sarjassa venäläiskuljettaja voitti kaksi vuotta sitten. Lukyanuk keskittyi tänä vuonna vain ja ainoastaan EM-sarjaan, sillä ranskalaisen Sainteloc Junior Teamin väreissä kilpaillut Citroen-kuljettaja ei muihin kilpailuihin osallistunut, kuin EM-sarjan kauden viiteen osakilpailuun.

– Tottakai, tämä on erittäin arvokas saavutus. Olisi tietysti hienoa ollut taistella mestaruudesta täällä mies miestä vastaan, mutta tiesimme ettei meidän tarvitse olla Oliverin edellä lopputuloksissa, Lukyanyk kommentoi EM-sarjan tiedotteessa kauden päättäneen Espanjan osakilpailun jälkeen.

Solberg, joka oli kauden päätösosakilpailussa enää ainoa uhka Lukyanukin mestaruushaaveille, sijoittui yleiskilpailun lopputuloksissa neljänneksi ja Lukyanuk seitsemänneksi. Tämä toi osakilpailuvoitot tänä vuonna Italiassa ja Portugalissa ajaneelle Lukyanukille mestaruuden lopulta yhdeksän pisteen erolla Solbergiin nähden, joka puolestaan valloitti ERC1 Junior -luokan mestaruuden.

– Takana on pitkä ja vaikea vuosi varsinkin, kun huomioi mitä maailmalla on tapahtunut. Olen todella onnellinen siitä, että pystyimme päättämään kauden hienoon saavutukseen, töitä tämän eteen on tehty paljon, Lukyanuk korosti.

Lukyanukin mukaan hän ei kokenut kauden ratkaisuhetkillä suurempia paineita kuin normaalisti, mutta sen sijaan edellisen, Unkarin osakilpailun, aikaan hän oli ollut enemmän huolestunut äärimmäisen vaikeiden olosuhteiden takia. Lukyanuk täyttää parin viikon päästä 40 vuotta, eli mistään nuoresta tulevaisuuden lupauksesta ei enää voida puhua, mutta silti venäläinen haaveilee edelleen rallin MM-sarjasta ja siellä menestymisestä.

– Rallin MM-sarja tottakai on jotain sellaista mitä me olemme aina halunneet tehdä, mutta siihen eivät resurssimme ole riittäneet. Maailmalla tilanne on juuri nyt vaikea, eikä kukaan osaa sanoa mitä tulee tapahtumaan. Joten rehellisyyden nimissä on sanottava, että minulla ei ole tässä kohtaa mtään ideaa mitä tulee tapahtumaan seuraavaksi, Lukyanuk myönsi, kun häneltä kysyttiin tulevaisuuden kuvioista rallin parissa.

Lukyanuk on ollut EM-sarjan huipulla vuodesta 2015 lähtien ja viimeiset kuusi kautta ovat tuoneet hänelle viisi EM-mitalia. Vuonna 2015 sijoitus loppupisteissä oli kolmas, 2016 toinen, 2017 neljäs, 2018 tuli siis ensimmäinen mestaruus ja viime vuonna Lukyanuk sijoittui urallaan toisen kerran EM-hopealle. MM-ralliin Lukyanuk on osallistunut vain kolme kertaa ja niistä viimeisin on helmikuussa 2017 ajettu Ruotsin MM-ralli.

Espanjan EM-rallissa yleiskilpailun kaksoisvoittoon ajoivat ranskalaiskuljettajat, kun Adrien Fourmaux Fordin ratissa oli ykkönen ja Yoann Bonaton Citroenilla toinen. Isäntämaan Ivan Ares Hyundailla oli puolestaan kolmas. Kärkiviisikon kuljettajat kaikki ajoivat muuten eri automerkillä, kun neljänneksi sijoittunut Solberg oli liikkeellä Volkswagenilla ja viidennen sijan napannut Jose Antonio Suarez oli Skoda-kuljettajista paras.

EM-sarjan loppupisteissä pääluokan kolmannen sijan Lukyanukin ja Solbergin jälkeen nappasi Gregoire Munster. ERC2-luokan mitalikolmikon muodostavat Erdi Tibor Jr, Andrea Mabellini, sekä Zelindo Melegari. ERC3-luokassa, samoin kuin ERC3 Junior -luokassa mestaruuden varmisti jo edellisessä osakilpailussa Ken Torn. ERC3-luokan muut mitalisijat menivät Josep Bassasille ja Amaury Mollelle. Mabellini voitti Abarth Rally Cupin ja tiimien ykkönen oli Rallye Team Spain.

Rallin EM-sarjassa nähtiin tänä vuonna mukana neljä suomalaista: Emil Lindholm, Eerik Pietarinen, Mikko Heikkilä, sekä Miika Hokkanen.

Espanjan EM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Adrien Fourmaux (FRA) Ford Fiesta Rally2 2.12.21,2
2) Yoann Bonato (FRA) Citroen C3 R5 + 25,0
3) Ivan Ares (ESP) Hyundai i20 R5 + 55,6
4) Oliver Solberg (SWE) Volkswagen Polo GTI R5 + 1.17,4
5) Jose Antonio Suarez (ESP) Skoda Fabia Rally2 Evo + 1.39,1
6) Andreas Mikkelsen (NOR) Skoda Fabia Rally2 Evo + 1.48,8
7) Alexey Lukyanuk (RUS) Citroen C3 R5 + 2.10,6
8) Callum Devine (IRL) Hyundai i20 R5 + 2.25,7
9) Mikolaj Marczyk (POL) Skoda Fabia Rally2 Evo + 2.32,1
10) Luis Monzon (ESP) Citroen C3 R5 + 2.32,4

Fourmauxin keskinopeus: 90,7 km/h
Pohja-ajat: Solans 4, Lukyanuk 3, Mikkelsen 3, Ares 2, Bonato 2, Fourmaux 2, Lopez 1

Rallin EM-sarjan kauden 2020 loppupisteet luokittain löydät täältä

Rallin Euroopan mestarit 2011-2020

2011 – Luca Rossetti (ITA)
2012 – Juho Hänninen
2013 – Jan Kopecky (CZE)
2014 – Esapekka Lappi
2015 – Kajetan Kajetanowicz (POL)
2016 – Kajetan Kajetanowicz (POL)
2017 – Kajetan Kajetanowicz (POL)
2018 – Alexey Lukyanuk (RUS)
2019 – Chris Ingram (GBR)
2020 – Alexey Lukyanuk (RUS)

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: WRCantabria


Facebook kommentit