MOTORSPORT

Vesa Hirvonen suosikki Kiteellä: “Valehtelisin jos sanoisin, että en tavoittele rallin voittoa”

F-rallisarjan kauden kolmannen osakilpailun Keski-Karjala Rallin järjestäjä Keski-Karjalan UA on myös Vesa Hirvosen kotiseura. Tosin, vaikka Idän pikajunaksi kutsuttu BMW-pilotti ei asu Kiteellä, vaan Suhmurassa on tämä ralli hänelle kotiralli.

Kahdessa edellisessä Kiteellä järjestetyssä rallissa Hirvonen on ollut kisan nopein, joten tälläkin kertaa hän saa kantaa ennakkosuosikin manttelia.

– Valehtelisin jos sanoisin, että en tavoittele rallin voittoa. Minimitavoite on luokkavoitto ja kyllä se yleiskilpailun ykkössijakin kovasti kiinnostaa, vahvisti Koti-Karjala -lehdelle alkuviikosta.

Helpolla Hirvonen ei kisassa pääse, sillä Astra-pilotit sarjajohtaja Juha Rytkönen ja avauskisan voittanut Henri Niemi yrittävät parhaansa ryöstääkseen korkeimmat pisteet kotiin viemisiksi.

Niemi oli täysin ylivoimain avauskilpailussa Limingassa. Ralli oli Niemelle ensimmäinen yleisessä luokassa. Rytkönen oli puolestaan selvä ykkönen Heinolassa, kun Niemi suistui penkkaan jo avauspätkällä. Tämä kolmikko on varmasti kärjessä talvikauden F-rallisarjan päätöskisassa.

Pikkuluokassa avauskisassa niukkaan voittoon ajoi Tomi Siurua ennen Joonas Kolehmaista. Heinolassa Starlet-kuljettajien osat vaihtuivat, kun Kolehmainen hallitsi luokkaa selvästi ollen yleiskilpailussa kakkonen. Kaksinkertainen F-Cupin mestari Juha Högström lähtee myös ensimmäiseen kisaansa tällä kaudella.

Sarjalaisia tulee kirittämään viiden sarjaviitonen Timo Ruoppa Starletilla.

Väliluokan voittajat ovat vieneet myös kummassakin yleiskilpailuvoiton, Niemi Limingassa ja Rytkönen Heinolassa. Rytkönen johtaa koko sarjaa ja Niemi on kahdeksantena. Tasaisesti kummankin kisan ajanut Jari-Matti Tiilikka on Civicillä sarjassa seitsemäntenä.

Isossa luokassa viimeisen erikoiskokeen suma vei voiton Vesa Hirvoselta ja hän putosi kolmanneksi. Voiton vei 1,5 sekunnin marginaalilla viime vuoden sarjakolmonen Markus Hellström viime vuoden sarjakakkoseen toiseen Volvo-pilottiin Petteri Salmiseen. Heinolassa järjestys oli täsmälleen sama. Miesten sarjasijoitus ovat Hellström (3.), Salminen (5.) ja Hirvonen (6.).

Lario ja Kytölä voittoihin senioreissa

Avauskisassa senioreissa Ilmo Lario nousi tauon jälkeen selvään voittoon ennen viisinkertaista seniorimestaria Kari Kytölää ja viimeksi kaksi vuotta sitten Kiteellä aivan loistavan tuloksen ajanutta Juha Paavilaista. Heinolassa sitten Lario ajoi ulos avauspätkällä ja lopulta jäännöspisteille. Kytölä ajoi jälleen kerran todella varmasti ja vauhdikkaasti vieden voiton. Voiton ansiosta hän nousi sarjan ykköseksi.

Paavilainen oli nyt toinen, mikä on myös miehen sarjasijoitus. Vuoden 2014 mestari Lasse Hirvijärvi ajoi kolmen keskeytyksen jälkeen kolmanneksi. Koko edellä mainittu joukko ajoi BMW M3:lla ja olivat yleiskilpailun kärkipaikkojen lisäksi myös ison luokan kärki. Sarjassa on kolmantena niin ikään BMW M3:lla kilpaileva Veini Kämppi.

Pikkuluokassa kummassakin kisassa voiton on vienyt Marko Mansikkamäki ennen toista Starlet-kisaajaa Pasi Valkosta.

Väliluokassa avauskisassa korkeimmat pisteet ajoi Jari-Pekka Astralla.

Avauskisassa moottoririkon kärsinyt Kai ”Luisu” Mäkelä oli ykkönen Heinolassa ennen Lehtosta. Lehtonen on kuitenkin sarjassa viidentenä heti Mansikkamäen jälkeen ja Corolla-kuski Mäkelä vasta kahdeksas. Kaksikon väliin mahtuvat vielä Lario ja Hirvijärvi.

Raiskin varmuus takaa sarjajohdon A-junnuissa

Limingassa mentiin ennakkosuosikkien johdolla. Viime kauden lopussa F-rallisarjan osakilpailuissa huimia tuloksia B-junioreissa ajaneet Ville Hanhisuanto (BMW 325i) ja Tuomas Välilä (Astra) olivat lyömättömiä myös avauskisassa. Hanhisuanto voitti ja Välilä oli kakkonen.

Heinolaan Hanhisuanto joutui mukaan lainapelillä, joka ei kuitenkaan toiminut niin kuin piti ja tulos täydellisesti avauskisan vastakohta. Heikosti meni Välilällä, kun matka katkesi jo avauspätkällä tekniikan petettyä. Nyt heidän sarjasijoituksensa on Hanhisuanto (5.) ja Välilä kuudes. Kuitenkin he ovat jälleen kerran ennakkosuosikkeja Kiteellä.

Heinolassa korkeimmat pisteet korjasi Riku Raiski (BW 325i), joka keräsi jo avauskisastakin kolmanneksi isommat pisteet, niinpä hän komeilee sarjan piikkipaikalla. Heinolan toiseksi korkeimmat pisteet otti Tomi Hämäläinen (BMW 325i) ja kolmanneksi korkeimmat Petri Koskinen rötäävällä VW Golfilla.

Pikkuluokassa Toomas Palmi vei voiton Limingassa, Heinolassakin Starletilla kilpaileva Palmi otti luokan isoimman pistesaaliin, kun yleiskilpailunkin voittanut Rauno Palvanen (Starlet) ei tänä vuonna ole sarjassa mukana.

Väliluokan paras avauskisassa oli Välilä ennen Koskista. Koskinen oli Heinolan kunkku. Toni Velling Escort RS:llä korjasi luokan toiseksi korkeimman pistepotin.

Isossa luokassa Limingassa kolmas Hanhisuannon ja Raiskin jälkeen oli Kimmo Rostedt Volvolla. Heinolassa puolestaan Raiskin ja Hämäläisen jälkeen kolmas oli viime vuoden B-junnumestari Marko Haapsaari (BMW M3).

Sarjassa Raiskin jälkeen kakkosena on Koskinen ennen Palmia ja Rostedtia.

Tulla B-junnujen piikkipaikalla

Avauskisassa sarjaan osallistumattomat Pohjoisen pojat ottivat peräti kolmoisvoiton. Sarjan korkeimmat pisteet toi mukanaan vaihdeaski ongelmista huolimatta Jarkko Kohtaniemi Seat Ibizalla. Vain kaksi sekuntia Kohtaniemelle jäi Mika Kaapu Starletilla. Kolmas oli Jaakko Tulla BMW M3:lla.

Heinolassakin vieras korjasi voiton, kun Jarkko Koskema oli nopein. Korkeimmat pisteet korjasi Rasmus Laaksonen kakkossijallaan ennen kaksikkoa Kaapu – Tulla.

Pikkuluokan on vienyt kummassakin kisassa Kaapu. Väliluokassa Limingassa oli kärjessä Kohtaniemi ennen Laaksosta. Heinolassa Laaksonen jälkeen kakkosena oli Golf-pilotti Ari Petlin.

Isossa luokassa Tulla on vienyt kummankin voiton ja Esa Hutri (BMW 328i) on puolestaan ollut kakkonen. B-juniorien kärjessä on Tulla ennen Laaksosta. Kaapu on kolmantena perässään Hutri, Kohtaniemi ja Petlin.

Lähde: F-rallisarjan tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com