MOTORSPORT

Vesa Hirvosesta kaksinkertainen Vetomies-voittaja – “Elämäni kyyti”

Suomen MM-rallin yhteydessä perinteiseen tapaan ajetun Vetomies-kilpailun ykköseksi nousi värikkäiden vaiheiden jälkeen Vesa Hirvonen yhdessä kartanlukijansa Jussi Martiskinin kanssa. Kaksikko juhli himoittua Vetomies-titteliä myös vuonna 2016, joten yksinkertaisista voittajista kruunattiin nyt kaksinkertaiset voittajat.

Vetomies-kilpailussa ajettiin kuusi erikoiskoetta kahden päivän aikana. Kilpailu käynnistyi perjantai-iltana Harjun kaupunkierikoiskokeella, missä nopeinta vauhtia piti Markus Hellström. Vesa Hirvosen avaus riitti seitsemänteen sijaan ja eroa kärkeen kertyi 2,8 sekuntia. Lauantain ohjelmassa oli Päijälä ja Pihlajakoski kahteen kertaan, sekä Kakaristo kertaalleen. Lauantain erikoiskokeille kertyi yhteispituutta reilut 100 kilometriä ja ne ajettiin siis samoilla teillä yhdessä MM-sarjan osakilpailun kanssa.

Hirvosen avaus lauantain ajopäivään oli mykistävä. Perjantain nopein kuljettaja Hellström joutui keskeyttämään vannerikon seurauksena, kun taas Hirvosen pohja-aika Päijälä ykköseen kirjattiin peräti 25,6 sekunnin erolla ennen toiseksi nopeimman ajan tehnyttä Juha Hautalaa. Myös seuraavalle erikoiskokeelle (Pihlajakoski 1) Hirvonen ajoi pohja-ajan, tällä kertaa 4,5 sekunnin turvin.

Kakaristossa Hirvonen kokikin sitten ensimmäiset vastoinkäymiset, kun rengasrikko ja tyhjentynyt akku maksoivat aikaa sen verran paljon, että sijoitus oli viides ja johtomarginaali kaventui 9,2 sekuntiin. Huollossa auto saatiin kuntoon, mutta aikaa kului sen verran paljon, että myöhästyminen seuraavan erikoiskokeen (Päijälä 2) startista toi 40 sekunnin aikasakon ja näin “Idän Pikajuna” olikin siirtynyt selkeästä johtoasemasta takaa-ajajan rooliin.

– Päätettiin Päijälässä kartturin kanssa, että nyt kaikki tai ei mitään. Puoli minuuttia on eroa, että kokeillaan jos onnistuu. Tuli hyvä aika ja vielä noustiin voittoon. Ei voi olla kuin tyytyväinen, Hirvonen kommentoi tyytyväisin mielin kilpailun jälkeen.

Hirvosen aika vajaan 24 kilometrin matkalla oli peräti 38,2 sekuntia toiseksi kovinta kyytiä pitäneen Mika Krouvin aikaa nopeampi. Kun vielä kilpailun viimeiselle erikoiskokeelle (Pihlajakoski 2) syntyi komea pohja-aika, niin voittomarginaaliksi kirjattiin lopulta reilu minuutti. Toiseksi sijoittui Pasi Tiainen ja kolmannen sijan nappasi Krouvi.

– Tämä vuosi oli ehkä kaikkein vaikein, enemmän ongelmia kuin koskaan. Meni rengasta, akkua ja saatiin aikasakkoa, Hirvonen muisteli ajamiaan Vetomies-kilpailuja.

Hirvoselle nuotteja luki Jussi Martiskin, kuten on tehnyt kaikissa Hirvosen tähän mennessä ajamissa Vetomies-kilpailuissa.

– Niin kuin Vesa sanoi, niin tämä oli kyllä vaihderikkain kilpailu tähän mennessä. Voisin sanoa, yli 100 rallia kun on istuttu, että Päijälä kakkonen oli elämäni kyyti. Siellä oli kyllä kaasu pohjassa. Oli kivaa istua kyydissä, Martiskin hymyili.

Vetomies 2018 lopputulokset

1) Vesa Hirvonen (BMW) 1.01.43,2
2) Pasi Tiainen (BMW) + 1.14,3
3) Mika Krouvi (Toyota) + 1.25,3
4) Edgar Wirtanen (Opel) + 2.10,1
5) Tero Silanterä (Opel) + 2.40,0
6) Juha Sällinen (BMW) + 3.51,7
7) Joonas Lehtola (BMW) + 3.54,3
8) Seppo Huotari (BMW) + 5.38,0
9) Jarmo Riihinen (Opel) + 5.54,3
10) Pasi Valkonen (Toyota) + 5.55,7

Keskeyttäneitä

Veli-Matti Havelin
Markus Hellström
Jesse Turunen
Juha Hautala
Toomas Palmi
Teemu Mäkelä

Vetomiehet 2013-2018

2013 – Mikko Kauppinen
2014 – Tero Salminen
2015 – Mikko Kauppinen
2016 – Vesa Hirvonen
2017 – Juhana Raitanen
2018 – Vesa Hirvonen

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com